To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - Mitsubishi Lancer VII 1.6 Kombi

przemekm - 23-10-2016, 20:40
Temat postu: Mitsubishi Lancer VII 1.6 Kombi
Witam,

nadszedł czas na zmianę mojego Colta CJ 1.3 na coś nowszego. Niestety pokonała go korozja, sam samochód ma już trochę za sobą, a ze względu na to, że robię dziennie ~100km potrzebuję czegoś niezawodnego.

Model i silnik mojego kolejnego samochodu już wybrałem: będzie to Mitsubishi Lancer VIII 1.6 (najlepiej Kombi).

Znalazłem jedną ciekawą ofertę, jestem po wstępnych oględzinach:
http://otomoto.pl/oferta/...y-ID6yA3m3.html

Zdaję sobie sprawę z tego, że samochody, które sprowadza się z Niemiec są po wypadku albo mają solidnie skręcone liczniki. W przypadku tego była to co najmniej kolizja. Wydaje mi się, że nie była ona bardzo poważna.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c502eba54bc24ac2
http://www.fotosik.pl/zdjecie/52892b2a35076bb6
Podczas oględzin stwierdziłem, że uderzenie uszkodziło m.in. tylną ścianę wnęki koła zapasowego (z jednej strony).

Biorąc pod uwagę cenę, która jest powyżej przeciętnej jak za ten samochód, mam nadzieję, że w tym przypadku była to tylko kolizja, a nie skręcony licznik i chciałbym w jakiś sposób potwierdzić jego niski przebieg. W salonie Mitsubishi powiedziano mi, że oni nie mają dostępu do takich danych ze względu na to, że samochód nigdy nie był zarejestrowany w Polsce - dalej jest w Niemczech.
Czy jest jakikolwiek inny sposób na potwierdzenie przebiegu (około 117 000 km)? Czy ma ktoś możliwość sprawdzenia tego w niemieckiej bazie? Jeżeli wiąże się to z kosztami to jestem w stanie je pokryć.
VIN samochodu to: JMBLNCS3W7U001928

Ogólnie co sądzicie na podstawie tego co widać na aukcji?
Trochę obawiam się tego wypadku, bo wiem z doświadczenia, że uszkodzenia mechaniczne można z reguły zawsze naprawić, ale jak zacznie się pojawiać korozja na budzie to ciężko z tym coś sensownego zrobić. Będzie to rdzewieć? Proszę o porady!

Pozdrawiam,
Przemek

Klark - 28-10-2016, 08:49

Przemku,
w pierwszej kolejności zależy Ci na autentyczności przebiegu, więc zrób zdjęcia z książki serwisowej i udaj się do tłumacza j. niemieckiego. Niech zadzwoni do ASO widniejącego w książce i wypyta o pojazd (taka usługa nie powinna być droższa niż 30-40 zł). Jeżeli wpisy będą się zgadzać, udaj się na sprawdzenie pojazdu w zaprzyjaźnionym warsztacie + sprawdź geometrię pojazdu. Za mało zdjęć w ogłoszeniu, aby coś sensownie się wypowiedzieć. Odnośnie zdjęć sprzed zdarzenia, nie wygląda to źle ( zderzak plastikowy). Ciekawe jak to pod spodem wygląda. Ogólnie oglądałeś pojazd, więc masz jakieś swoje spostrzeżenia :) .

czarny.marcin - 31-10-2016, 01:28

Jak już ruszyło ścianę od wnęki koła to ja bym go nie brał .
Poza tym masz Lancera 1,6 z pakietem sport ale jak widać już bez tylnego zderzaka .Wymienił go i nie jest taki jak trzeba . Zderzak ze sporta po lifcie ma mieć dokładkę , która jak widać na zdjęciach sprzed naprawy była .
Zobacz dobrze ranty błotników z tyłu bo korodują , szczególnie lewa strona . Jeśli nic nie było robione widać po całej linii rantu co parę cm zgrzewy (takie punkty).
Na zdjęciu sprzed naprawy widać właśnie rudą na rancie na dole przy progu.
Pod względem korozji przyjrzyj się tylnej klapie na rancie od dołu i przy zawiasach
oraz rant maski .
Zwróć uwagę jeszcze raz na przód bo jakoś nie widzi mi się tak do końca pasowanie błotnik- zderzak, błotnik-maska i szczególnie tym razem znów prawa strona .
Zobacz pod maską czy śruby od maski i błotników nie mają śladów odkręcania i czy na rancie błotnika nie ma czasem napisu że to zamiennik (wytłoczone wtedy MADE IN TAIWAN).
Mam kombi ale 2.0 bo 1,6 nie jedzie :)
I na starcie do zrobienia(regeneracji) będziesz miał tylne zaciski bo będą trzymać.
Bądź czujny bo ktoś pokazał Ci zdjęcia sprzed naprawy z tyłu chcąc być może uśpić Twoją czujność przy oglądaniu z przodu .
Ogólnie długo już go widzę w ogłoszeniu . Sprawdź datę wymeldowania w Niemczech , zapytaj kiedy go przytargał i zobacz kiedy zapłacił podatek akcyzowy.Porównaj co mówi z tym co mówią dokumenty . Będziesz wiedział jak długo stał pod krzakiem .
I jeśli dobrze widzę ten lancer na zdjęciu przed naprawą ma urwane prawe lusterko co by potwierdzało moje wcześniejsze spostrzeżenia

przemekm - 04-11-2016, 17:36

Wielkie dzięki za odpowiedzi :wink: Dalej się zastanawiam...
Mam jeszcze dwa pytania odnośnie tego samochodu:

1) Na zdjęciu zaznaczyłem otwór około fi5, który przechodzi przez dwie warstwy blachy (2 różne elementy). Występuje on symetrycznie po obu stronach auta.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/4c3a5e16ac61236b
Nie wiem do czego one służą, ale pomyślałem, że może do wzajemnego ustalenia elementów (wsadza się tam jakiś bolec?) przed spawaniem w fabryce. We wspomnianym egzemplarzu te otwory są względem siebie przesunięte o 1-2mm - co mogłoby sugerować, że były ponownie składane. Czy mógłby ktoś rzucić okiem i napisać jak to u niego wygląda? Bo może tak ma być. Kilka tych samochodów już widziałem, a zawsze zapomnę na to zerknąć...

2) W tym egzemplarzu jest jakoś dziwnie mocno zardzewiała płoza/belka pod silnikiem/skrzynią jak na ten rocznik i przebieg. Czy to taka przypadłość tego modelu?

[ Dodano: 10-11-2016, 20:46 ]
Bardzo proszę o odpowiedź bo zastanawiam się czy w sobotę jechać jeszcze raz go obejrzeć... :roll:

czarny.marcin - 11-11-2016, 06:27

nadal chcesz akurat ten egzemplarz ?
Poproś kogoś kto się zna żeby z Tobą podjechał i pomógł Ci w oględzinach .
Albo przynajmniej kup sobie lub pożycz najprostszy czujnik lakieru zawsze Ci coś podpowie , nakieruje . Moja rada nie wyskakuj na dzień dobry z czujnikiem , bo sprzedający (handlarze) stają się opryskliwi i mało uprzejmi . Lepiej posprawdzaj najpierw inne rzeczy a to rób na końcu , najlepiej także zapytać czy w ogóle można , bo znam przypadek jak gość cisnął kupującemu, że mu lakier porysował czujnikiem .

przemekm - 11-11-2016, 06:41

Chyba tak. Przeglądam już te oferty około pół roku i ciężko znaleźć coś sensownego przy takich założeniach (Lancer VII 1.6 Kombi). Mało jest tych samochodów. A ta mi się bardzo spodobała. Szczególnie, że szukam czegoś na śląsku, bądź w najbliższych okolicach.
czarny.marcin - 11-11-2016, 06:57

przemekm napisał/a:
Chyba tak. Przeglądam już te oferty około pół roku i ciężko znaleźć coś sensownego przy takich założeniach (Lancer VII 1.6 Kombi). Mało jest tych samochodów. A ta mi się bardzo spodobała. Szczególnie, że szukam czegoś na śląsku, bądź w najbliższych okolicach.

a czytałeś mój wcześniejszy post dokładnie , nie przeszkadza Ci zderzak tylny-nie taki jak ma być ? i że ja tam widzę na tych zdjęciach przed naprawą urwane lusterko , więc prawa strona także może być malowana

Tych samochodów jest dużo , co chwile coś nowego , dobre egzemplarze sprzedają się od ręki , nie kiszą miesiącami , a ten już tam powoli wrasta .
Masz jakieś wytyczne oprócz tego co już wiemy czyli silnika , nie wiem kolor , zwykły 1,6 czy z pakietem sport ? przedliftowy ? poliftowy ? sprowadzony ? skąd sprowadzony ? kombi ? sedan ?

jesteś z Rybnika podjedź sobie zobaczyć tego
nie patrz na silnik i wersje , zobacz sobie dla porównania jakim jest złomem bo akurat tego oglądałem . TRUP
http://otomoto.pl/oferta/...html#382700a8ac

przemekm - 11-11-2016, 11:32

Zderzak jakoś bardzo nie przeszkadza. A co do tego lusterka to ciężko tak naprawdę stwierdzić co tam widać. A jak jest założony oryginał z innego to na miejscu też nie rozpoznam czy było robione:/

A co do wytycznych to:
- kolor obojętny
- najlepiej poliftowy i kombi
- przebieg najlepiej do 150 tys. bo skoro sam robię około 25 tys. rocznie to najprawdopodobniej długo mi taki z większym przebiegiem nie posłuży
- pakiet sport nie ma znaczenia
- czy sprowadzony czy nie to też nie ma znaczenia

Chciałbym coś kupić jeszcze w tym roku, bo od przyszłego jest planowana ta akcyza (w tym przypadku ok. 2070 zł).

Ten 2.0 który podesłałeś to już byłem i oglądałem i faktycznie nie robi dobrego wrażenia.

[ Dodano: 11-11-2016, 14:47 ]
Oglądałem też np. tego: http://otomoto.pl/oferta/...html#2227dc88ff

I biorąc pod uwagę, że ma podobny przebieg, rocznik i taką samą cenę, a jest kolejnym trupem, ten srebrny z Pszczyny wydawał mi się całkiem interesujący.

[ Dodano: 11-11-2016, 15:08 ]
Znalazłem jeszcze jedną aukcję na której wystawiony jest ten srebrny z Pszczyny:
http://moto.gratka.pl/tre...2fdb892fc7fbd,1
Może na podstawie tych zdjęć ktoś potrafi coś więcej powiedzieć?

czarny.marcin - 11-11-2016, 18:26

To gdzie on w końcu stoi ? w Pszczynie czy u SOLOCH-a ? Jeśli u Solocha mogę Ci pomóc w oględzinach jeśli takiej pomocy potrzebujesz . Oczywiście tak po koleżeńsku bez żadnych opłat :)
Oryginalny ten korek do zbiorniczka spryskiwacza :) I widać że ktoś coś psikał tam jakąś smołą .
Ale wydaje mi się że to jest ten którego tam widziałem kątem oka jak byłem w maju w tym komisie oglądać Renault Kangoo dla kogoś innego .
Nie skojarzyłem tego z tamtym ogłoszeniem bo był inny adres czyli Pszczyna .

przemekm - 11-11-2016, 19:59

No ja go oglądałem w Pszczynie. Ale obaj sprzedawcy proszą o wcześniejszy kontakt więc może nim te parę kilometrów przejeżdżają? Możliwe też, że dopiero co postawiony w Solochu (aukcja od wczoraj, albo wczoraj wznowiona), bo w Pszczynie nie chciał się sprzedać, a Ty widziałeś jakiś bardzo podobny egzemplarz.

Planuję jutro jechać ze znajomym - o 8 będę dzwonił do komisu czy tam jest. Zabieramy miernik kompresji i taki analogowy czujnik lakieru. Jestem też wstępnie umówiony kilka kilometrów dalej na geometrię.

Chętnie bym skorzystał z Twojej propozycji, ale podejrzewam, że jutro pewnie nie dasz rady. Spodziewam się, że nawet jak mi się jutro spodoba to i tak go nie kupię, bo będę się próbował dogadać u właściciela w Pszczynie, bo tam jest taniej o 600 zł :roll: Więc może wtedy dałbyś się namówić na wspólne ostatnie oględziny przed samym zakupem. No chyba, że jutro masz czas to daj znać na priv :wink:

czarny.marcin - 11-11-2016, 21:05

Może i dałbym radę ale nie o 8 rano wtedy to dopiero wstanę . Taniej o 600zł :) ceną się nie przejmuj to najmniejszy problem . Ja z Lancera dla brata jak kupowaliśmy urwałem 2k a cena wyjściowa była normalna nie jakaś zaporowa .
jarekg - 18-11-2016, 12:22

Witam

Podłączam się do tematu - proszę o ocenę egzemplarza
http://otomoto.pl/oferta/...y-ID6yEHxN.html

Dodatkowe pytanie to czy takie auto z takim silnikiem będzie jakoś sensownie jeździło (czynie za mały).
Mam zamiar zagazować.

Dziękuję i pozdrawiam

czarny.marcin - 18-11-2016, 12:46

jarekg napisał/a:
Witam

Podłączam się do tematu - proszę o ocenę egzemplarza
http://otomoto.pl/oferta/...y-ID6yEHxN.html

Dodatkowe pytanie to czy takie auto z takim silnikiem będzie jakoś sensownie jeździło (czynie za mały).
Mam zamiar zagazować.

Dziękuję i pozdrawiam

jeden temat jedno auto gdyż w taki sposób robi się chaotycznie

łukasz_mb - 19-11-2016, 19:10

przemekm, byłeś na tej geometrii? Jak lakier po sprawdzeniu czujnikiem? Odczytaj wiadomość pw którą Ci wysłałem na temat tego samochodu
Daniel1984 - 20-11-2016, 11:09

Ja nie wierzę w cuda że w komisie kupi się fajne auto sprowadzone z Niemiec czy innego państwa. Wystarczy zobaczyć na strony z ogłoszeniami w innych Państwach za ładne egzemplarze trzeba sporo zapłacić a jak taki handlarz musi pojechać po auto i zrobić parę trików tak żeby wyglądało jak "nowe" to są koszta a wiadomo że on robi to żeby zarobić. Niestety mam wielu znajomych którzy na tym popłynęli ale każdy robi jak uważa... :D

[ Dodano: 20-11-2016, 11:40 ]
jarekg, silnik jako jeden z nielicznych japońskich bardzo fajny pod LPG ponieważ ma hydrauliczne popychacze zaworów a co do mocy moim zdaniem demonem mocy nie jest a mam już drugiego lancera z silnikiem 1.6 4G18. Największą zaletą to niskie spalanie i muszę przyznać że jest dość pakowny.