To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - masło pod korkiem oleju

sarwinek - 25-10-2016, 19:28
Temat postu: masło pod korkiem oleju
witam. żona jeździ codziennie do pracy Coltem 1.3 z 2006..pokonuje ok 3 km.. pod tygodniu jazdy pod korkiem robi się tzw masło... wyczyscilem i znowu to samo... olej ok total quartz 5 w40.. płyn też... czy to normalny objaw w tych autkach...? wiem że wynika to z krótkiego dystansu i z tego że woda się zbiera pod korkiem... im chłodniej tym więcej maselka hmm też tak macie?? latem gdy jeździłem tym autem na dłuższych odcinkach nic się pod korkiem nie zbieralo... poza tym żadnych innych złych objawów nie widzę..
robertdg - 25-10-2016, 19:39

W każdym aucie to norma
poziom1989 - 26-10-2016, 01:14
Temat postu: Re: masło pod korkiem oleju
sarwinek napisał/a:
wiem że wynika to z krótkiego dystansu i z tego że woda się zbiera pod korkiem...

sam sobie odpowiedziales. W pracujacym silniku powstala woda usuwana jest razem z gazami, jak w przypadku powyzej, silnik jest niedogrzany, dlatego czasami warto, we wlasciwy sposob silnik rozgrzac do odpowiedniej temperatury ( nie tylko plyn chlodniczy, ale takze olej musi miec min. temperature ), przejechac kilkanascie km np. na autostradzie ( raczej kazdy sie domysli dlaczego ), lecz dosc niebezpieczna jest woda, ktora sie skrapla na sciankach cylindrow, ktora nastepnie prowadzi do korozji. Dlatego rowniez jest wazna jakosc oleju, nalezy zwracac uwage na calkowita liczbe zasadowa danego oleju ( TBN ), im wyzsza tym lepiej czyli zdolnosci neutralizacyjne, antykorozyjne itp.a co za tym idzie ? utrzymuje silnik w czystosci ! rowniez istotna jest baza olejowa. Rowniez w tym przypadku polecalbym zmiejszyc interwaly olejowe, do 6000 tys. km.