To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - lancer '94 jaki wybrac rozmiar opon

Anonymous - 11-03-2007, 22:57
Temat postu: lancer '94 jaki wybrac rozmiar opon
Witam
Czeka mnie zakup nowego kompletu opon do lancera '94. Obecnie jeżdże na 185/60 14 i z tym rozmiarem wiążą się same problemy. Samochód jest zdecydowanie za nisko zawieszony. Każdy wyższy krawężnik lub poprzeczny garb na drodze wymaga powolnego o ostroznego ( czyli pod katem 45% ) najechania. Zapomnijmy o pełnym komplecie pasażerów i takich przeszkodach.
czytałem że w wersjach 4WD stosowano ogumienie 185/70 14. czy mógłbym tez takie zastosować - chodzi mi czy zmieści się we wnekę i nie bedzie trzeć o nadkola

akbi - 12-03-2007, 05:31

generalnie jesli chcesz zmienic rozmiar opon, to na takie gdzie obwod kola bedziesz mial taki sam, to jednak nie wplywa na wysokosc zawieszenia auta. w przypadku naszych Lancerow powinny byc to opony o rozmiarze 185/60/R14 lub 175/70/R13.
Jesli jezdzisz duzo po kraweznikach to polecam Tobie ten drugi rozmiar opon.
Jesli zalozysz kolka o wiekszej srednicy to bedziesz mial zafalszowane wskazania licznika, a takze chyba ciut wieksze spalanie

puntspusy - 12-03-2007, 12:46

ja mam 195/50/R15 rzeczywiscie tlucze sie bardziej niz na zimówkach ( R13 ) ale zeby miec takie problemy jak piszesz
Cytat:

to niezauwazyłem, napewno trzeba jezdzic ostrozniej i wolniej na nierownościach ale mozna sie przyzwyczaic,autko pewnie bardziej cierpi,.wiec wszystko zalezy od tego po czym jezdzisz, jaka jakosc drog i czy bardziej trasa czy miasto...
ale R14 i wysokosc 60 to jeszcze optymalna i wg mnie w miare komfortowa wysokosc :p

wojmi1 - 12-03-2007, 14:44

Kaz se wlozyc 14/70 jakies uzywki i zobacz jak bedziesz skrecal ja uzywam takiego rozmiaru jako standart w lancerach ale model wczesniejszy i kombi - dobre prowadzenie- a tak nawiasem mowiac przy 4wd masz wyzsze zawieszenie tzn sprezyny sa wyzsze --- o okolo 5cm / lub 10 cm rynek austryjacki / :badgrin:
qpal - 12-03-2007, 19:30

W prawdzie wojmi1 ma ciekawą teorie :shock: , ja mam propozycje byś zajrzał na tę stronę
http://www.ostragorka.eu....yska/opony.html Myślę, że jak pokombinujesz to coś znajdziesz. Oryginalny rozmiar dla twojego lancernika to 175/70-13, lub takie jak posiadasz, co możesz sprawdzić na podanej stronce. Jak by było mało, to wpisz np. jakie opony w szukajce, to powinno dogłębnie wyjaśnić wszelkie wątpliwości

Anonymous - 13-03-2007, 20:39

Dzieki za info. Sprawdzę jeszcze rozmiar 195/60 R14 bo takie tez były zalecane