To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] gałka zmiany biegów

Kafarnauster - 12-11-2016, 11:52
Temat postu: [I 2.0] gałka zmiany biegów
Witam,

mój problem polega na tym że nie mogę poprawnie zamocować gałki zmiany biegów. Domyślam się że czegoś u mnie brakuje, na drążku natoczone są 2 gwinty, większy niżej i na końcu mniejszy. W gałce mam wielowypust który powinien chyba z czymś współgrać?

Jak przykręce gałkę to znajduje sie ona odwrotnie albo bokiem (tak jak się zakończy gwint). Czy dobrze kombinuje że powinienem mieć trzeci element do poprawnego złożenia całości? Jak to kupić w necie znajduję tylko same gałki. Próbowałem kleić gwint i robić jakieś tulejki ale prędzej czy później znowu gałka zaczyna się kręcić :(

elektryk - 14-11-2016, 12:17

U mnie chyba w gałce jest gwint i się ją nakręca na sam drążek. Być może to co nazywasz wielowpustem jest pozostałością po gwintowanej tulejce?
Bzyk_R1 - 14-11-2016, 20:58

W gałce jest taki biały plastik nie wiem jak to nazwać ale oglądałem to z bliska. Jest to taka jakby redukcja pomiędzy gwintem gałki a gwintem drążka. U mnie gałkę też można ustawić krzywo jak nie dokręcę do końca, jednak w momencie silnego dokręcania, gdy kończy się gwint to gałka idzie już bardzo ciężko i nie trzeba nic tam kleić. Podejrzewam ,że ta redukcja wewnątrz gałki jest obrobiona i kręci się wewnątrz uniemożliwiając Ci dokręcenie do oporu.
Kupuj org. gałkę od Staszka z forum.

staszq2 - 17-11-2016, 16:27

Bzyk_R1 napisał/a:
Kupuj org. gałkę od Staszka z forum.

Jutro leci pocztą plastik do kolegi aby mu gałka nie latała :wink:
Dzięki Bzyk_R1 za rekomendację :mrgreen:

Bzyk_R1 - 17-11-2016, 18:11

To jednak ten plastik? Zgadłem? :) Fajnie dogadajcie się chłopaki.
staszq2 napisał/a:
Dzięki Bzyk_R1 za rekomendację

Spoko Stachu. Z bólem serca patrze na yt jak super chodzi Twój 4g63T jak go odpalasz i stoi biedny obity w tym garażu :( Ale skoro już zdecydowałeś to pomogę Ci sprzedać parę rzeczy, tak wiesz w ramach przeprosin że sprzęgiełka klimy nie wziąłem od Ciebie ;)

staszq2 - 17-11-2016, 19:07

Bzyk_R1 napisał/a:
To jednak ten plastik? Zgadłem?

Dokładnie ten taki biały 2x2 cm.
Bzyk_R1 napisał/a:
Z bólem serca patrze na yt jak super chodzi Twój 4g63T jak go odpalasz i stoi biedny obity w tym garażu

No, szkoda że jak się rozwaliłem to nie było paki do kupienia w rozsądnych pieniądzach, tydzień temu można było kupić za 11 000 pln O1T z padniętym transferem...
Bzyk_R1 napisał/a:
Ale skoro już zdecydowałeś to pomogę Ci sprzedać parę rzeczy, tak wiesz w ramach przeprosin że sprzęgiełka klimy nie wziąłem od Ciebie

Nie no bez przesady ja się nie gniewam, sprężarka w sumie się wczoraj sprzedała, tak naprawdę to z grubszych rzeczy to został tylko silnik i turbo, dużo osób dzwoni ale na razie nikt sie nie chwapi kupić a cena jak patrze na rynek to okazyjna

dynam - 06-01-2017, 19:27

Moja trochę powycierana można to jakoś zreanimować?
Bzyk_R1 - 06-01-2017, 20:37

dynam, Zapraszam na 3 stronę mojego tematu. Wrzuciłem tam foto mojej gałki po odświeżeniu. Teraz już się tak nie świeci i struktura jest chropowata :) Mogę Ci zdradzić sekret jak to zrobić :)