To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - kiedy zmieniacie gumy na letnie??

pawela - 12-03-2007, 09:48
Temat postu: kiedy zmieniacie gumy na letnie??
jak w temacie. Zastanawiam sie czy pogoda splata figla i spadnie jeszcze snieg... Powyzej 7'C jest juz prawie w calej polsce a alumki az sie prosza by Colciaka przylgnac :mrgreen:
Kiedy zmieniacie oponki??

Anonymous - 12-03-2007, 09:50

jak kupie letnie:) A po drugie czasami jeżdzę w góry a w sobotę padał śnieg więc jeszcze poczekam chwilę. Jeśłi ktoś jeździ po mieście to śmiało już może zmieniać.
stanik - 12-03-2007, 09:55

ja już w sobote zmieniłem. Po pierwsze zimówki już miałem tragiczne (poszły do kosza) i po przeanalizowaniu długoterminowej pogody (10 dni) i godzin w jakich jeżdzę doszedłem do wniosku że wymieniam :)
Pozdrawiam

piotruś - 12-03-2007, 10:03

Należalo by się wzorować na Niemcach .tam jest obowiazkowo .A propo może już ktos wie kiedy oni zmieniają opony ? u nich przecież jest zawsze cieplej niż w Polsce .Czy jest to uwarunkowane datą ,czy temperaturą średnią .?........
Grześku - 12-03-2007, 10:07

zgodnie z tematem zmieniam gumy na letnie w miarę potrzeb.
Nawet dwa, trzy razy dziennie....

Z tym że te zimowe (bieżnikowane) są nielubiane przez moją żonę, zdecydowanie woli letnie.

:twisted: :mrgreen: :twisted:

Anonymous - 12-03-2007, 10:09

Grześku napisał/a:
zgodnie z tematem zmieniam gumy na letnie w miarę potrzeb.
Nawet dwa, trzy razy dziennie....
Z tym że te zimowe (bieżnikowane) są nielubiane przez moją żonę, zdecydowanie woli letnie.

nie dosc ze z zona to jeszcze w gumie :shock: :shock: :shock: :mrgreen:

Grześku - 12-03-2007, 10:38

arturro napisał/a:
nie dosc ze z zona to jeszcze w gumie

a wiadomo co ona robi jak mam nocną zmianę? :mrgreen:

JCH - 12-03-2007, 11:45
Temat postu: Kiedy zmiana opon na letnie
Grześku napisał/a:
a wiadomo co ona robi jak mam nocną zmianę?
Jakoś sobie biedna musi radzić :wink: :D

A w temacie opon - to ja jeszcze nie zmieniam. Ale mam większy dylemat: jadę na narty do Włoch i jak zwykle nie wiem, na których oponach jechać :roll: :?

Grześku - 12-03-2007, 11:58

JCH napisał/a:
Ale mam większy dylemat: jadę na narty do Włoch i jak zwykle nie wiem, na których oponach jechać :roll:

Możesz wyjść z założenia że bezpieczeństwa nigdy za wiele i jedź na zimówkach, nawet jak nie będzie śniegu na drogach to na mokrym masz lepszą przyczepność. Poza tym krzywdy im nie zrobisz a zmienisz jak wrócisz.

Anonymous - 12-03-2007, 12:17

Ja mysle ze poczekam do końca miesiąca-narazie jest ciepło ale w nasteonym tyg ma byc jakis spadek temp wiec poczekam i przed swietami zmienie
Bartek - 12-03-2007, 12:33

Ja wczoraj zmieniłem :)

miszczowie OT ;)

Student - 12-03-2007, 13:00

Ja na pewno czekam do kwietnia: opony lato i zima nowe więc nie ma co oszczędzać
po pierwsze nie ma co oszczędzać zimówek bo i tak szlak je trafi ze starości
po drugie temp. rano jest w granicach 0-4 st. a w lesie i na mokrym jeszcze ślisko

Krzyzak - 12-03-2007, 13:04

ja podobnie jak Student - czekam do polowy kwietnia
opony maja juz 5 lat i prawie nowy bieznik, wiec szkoda 'nowe' wyrzucac - predzej sie wlasnie zestarzeja i sparcieja niz zetra

a pamietam kilka lat temu, jak po cieplym marcu nagle w kwietniu przywalilo 40 cm sniegu - to byla niedziela, a ja w sobote zmienilem opony i mialem problem z utrzymaniem sie na jezdni - bardzo silny wiatr spychal auta do rowu, a widocznosc byla na kilka metrow; nigdy nie zapomne tamtego ataku zimy

Anonymous - 12-03-2007, 13:29

Tez to Krzyżak pamiętam jak tańczyłem na obwodnicy a tiry nie mogly podjechac pod gorki bo wszyscy jezdzili juz na letnich.....wiec tez czekam do kwietnia
Anonymous - 12-03-2007, 14:32

ja zawsze mam dwie zasady ze zimowe zakladam po 1 listopada (pierwszy wolny dzien), a letnie zakladam dzien przed wielka sobota (aby na swiecenie jajek jechac na alusach).