To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Akcyza i Ubezpieczenia 2017 !!!

lutekwwl - 20-11-2016, 23:14
Temat postu: Akcyza i Ubezpieczenia 2017 !!!
Tak jak w temacie. Nie ma co się rozpisywać, po prostu trzeba obejrzeć i działać wspólnie z chłopakami!

Akcyza i ubezpieczenia 2017

mkm - 20-11-2016, 23:30

lutekwwl, proszę Cię... jeden bełkot wrzucany wszędzie od rana.

W dodatku zdezaktualizowały się "newsy", ale tak to jest jak ktoś coś próbuje skręcić płynąc na fali histerii i nie sprawdzając źródła...

Temat akcyzy to ostatnie 20lat.
Zintensyfikowanie procesu to marzec 2016.

Stawki, tabele, sposób naliczania - w fazie projektu (od lat 20-stu) - ten jest chyba zbliżony do projektu, nad którym pracowały poprzednie ekipy.
Głównym założeniem jest obniżenie, akcyzy i zahamowanie zaniżania wartości sprowadzonych pojazdów.
To jeżeli chodzi o akcyzę.

Z ubezpieczeniem jest trochę inna sytuacja.
W chwili obecnej pomału zmierza się do tego, żeby strata spółki nie była jej zyskiem, tak więc "tańsze firemki córki" przestają się opłacać.
W skrócie - mamy kilku graczy i kilkanaście spółek zależnych jako plankton - (np. Proama, która należy do Genaralli).
Tu niestety rząd nie ma nic do rzeczy - TU są prywatne, a mamy wolny rynek.

mmaleks - 21-11-2016, 09:55

mkm napisał/a:

Tu niestety rząd nie ma nic do rzeczy - TU są prywatne, a mamy wolny rynek.

Jest tylko jeden istotny szczegół,OC jest obowiazkowe .

Owczar - 21-11-2016, 14:41

Obowiązkowe OC w kraju Januszów to dobry pomysł, ale mogłoby być np na osobę, a nie samochód. Zastanawia mnie jednak czemu istniejący temat został usunięty? Nie można go było przenieść do ogólnego forum? Takie fora jak to, powinny być według mnie apolityczne...
Bizi78 - 21-11-2016, 15:28

Owczar napisał/a:
Zastanawia mnie jednak czemu istniejący temat został usunięty?

Nie został usunięty, tylko jest w mało odpowiednim miejscu :wink: .
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

Owczar - 21-11-2016, 15:49

Może źle sprawdzałem, ale jakąś godzinę temu go tam nie było :) myślę, że dobrze byłoby go przenieść do forum ogólne.
piotras78 - 08-03-2017, 22:33

Pomysł z tą akcyzą jest dobry, obecnie masa cwaniaczków nieźle to omija. W ogóle powinni coś zrobić z tym sprowadzaniem złomów.
Niesamowite to jak Niemcy są głupi, w cenie polskiego passata w wersji same fotele kupicie full opcję z Niemiec i jeszcze handlarz na tym zarobi. Ci Niemcy to głupi naród, że sprzedają świetne auta za połowę ceny ;)

Owczar - 08-03-2017, 23:22

Ale nie tędy droga. Nowe przepisy są od czapy jak dla mnie.

Jeśli chodzi o ubezpieczenie to w tym roku zapłaciłem mniej niż w zeszłym.

piotras78 - 09-03-2017, 09:13

Owczar napisał/a:
Ale nie tędy droga. Nowe przepisy są od czapy jak dla mnie.

Nie no właśnie tędy, trzeba z lekka uszczelnić napływ wraków zza Odry, bo robimy się złomowiskiem Europy. Ponadto auta sprowadzane psują rynek sprzedaży używanych aut krajowych, co niesie za sobą też kilka innych konsekwencji.

Owczar - 09-03-2017, 11:37

Ale jakie to uszczelnienie? Wraki jak były nadal będą targane. Ściągając stare auto z mniejszym silnikiem akcyza wcale nie będzie większa.

Krajowego rynku nic nie jest w stanie popsuć, bo gorzej być nie może. Auta naprawiane przez cytryna na trytytke. Komninowane, kręcone.

mkm - 09-03-2017, 21:05

piotras78 napisał/a:
bo robimy się złomowiskiem Europy.

Zrobiliśmy się już dawno.
Podnieść zarobki to i "rynek" znormalnieje.
Trudno się dziwić, że ktoś chce passata "fullwypas" poklejonego, wyrzeźbionego zamiast zadbane polo w podstawie :wink:

piotras78 - 09-03-2017, 21:19

Owczar napisał/a:
Krajowego rynku nic nie jest w stanie popsuć, bo gorzej być nie może. Auta naprawiane przez cytryna na trytytke. Komninowane, kręcone.

Mój kolega po fachu dorabiał w takiej firmie co sprowadzała auta. Nie było takiego, które przyjechałoby zdatne do dalszej jazdy, wszystko, ale to wszystko. Mity składania auta z 2-3 są prawdziwe. Dlatego szukam tylko krajowych, wszystko co było sprowadzane to kiła i mogiła. Zresztą często bywam za Odrą i tam auta są droższe niż u nas. Jeśli doliczysz prowizję pośrednika i koszta związane z rejestracją i transportem to nie ma siły, żeby to się opłacało. Dlatego sprowadza się najgorszy sort aut. I to nie jest jak kilka lat temu, kiedy cwaniaczki odpicowywali wraki, teraz to jest rzeźbienie dosłownie w gównie.
A przez tak słaby system podatkowy jak i system regulacji rynku coraz to więcej flot przerzuca się do Niemiec, Czech czy na Słowację. W Polsce się nie opłaca kupować nowego auta i później je sprzedawać.

Owczar - 09-03-2017, 21:26

Ale widzisz tylko handlarzy. A co z osobami, które chcą zapłacić więcej ale kupić auto od pierwszego właściciela, serwisowane w ASO?
plecho1 - 09-03-2017, 21:55

No właśnie osobiście kupiłem w Holandii już cztery auta dla siebie i też wolałem zapłacić trochę więcej niż w Polsce ale wiedziałem że kupuję auto pewne i raczej ryzykowałem mniej niż w Polsce. Kolejne też planowałem kupić w Holandii ale teraz będzie to jeszcze bardziej nieopłacalne.
mkm - 10-03-2017, 00:31

piotras78 napisał/a:
Dlatego szukam tylko krajowych, wszystko co było sprowadzane to kiła i mogiła.

Taaak... te krajowe to panie perełki.
Niebite, serwisowane (oczywiście tylko na oryginałach i tylko przez wykwalifikowany personel ASO), zadbane, użytkowane na idealnych wcale niedziurawych drogach... a jakie wersje... uch... niektórzy nawet oryginalne dywaniki mają (jak dostali w gratisie :mrgreen: )

Proszę Cię - większej bzdury nie słyszałem już dawno :mrgreen:
Niestety auta na zachodzie są o wiele bardziej zadbane.
Niestety normą jest sprowadzanie najtańszych ulepów i dorabianie historii jak to "auto w muzeum obrazy po dziedzińcu woziło" i przez to jest mit "dobry - krajowy".