To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Dolewka płynu do układu wspomagania

Darq85 - 26-11-2016, 18:35
Temat postu: Dolewka płynu do układu wspomagania
W związku z faktem że poziom płynu wspomagania mam na minimum i to zarówno przy wyłączonym silniku jak i na włączonym na jałowym biegu chciałbym coś dolać.
Gdzieś wyczytałem że producent dopuszcza oleje do automatycznych skrzyń ATF Dexron III lub Dexron II.
Mam możliwość dolania olejem ATF Orlen Hipol który niby spełnia normę Dexron II D. Czy mogę zatem go dolać? Nic się nie zwarzy? Stosował go w ogóle ktoś? Czy lepiej poszukać czegoś bardziej renomowanej firmy i z Dexron III?

I jeszcze kwestia koloru - w moim układzie jest blado brązowy choć nie mam pojęcia jaki był kiedyś. Zapewne nigdy nie był zmieniany ani dolewany.

rudi88 - 26-11-2016, 19:27

Ja po kupnie auta dolewałem płyn STP Power Steering. Mieszalny z innymi i do kupienia prawie wszędzie. Po dolewce zrobiłem 140 tyś. i nic nie ubyło w tym czasie.
smk - 26-11-2016, 20:06

Ja też dolałem tego STP mieszalnego ze wszystkimi płynami i zapomniałem o tym :)
Carloss - 10-12-2016, 10:04

Ja po zakupie auta z miejsca wymieniłem olej na Elf Dextron II dedykowany jak wszystkie do automatycznych skrzyni biegów (taki miałem pod ręką)
Jak masz jakiś brązowy, to może być czerwony mocno zużyty, ja bym proponował odessać toto wszystko i zalać nowy Dextron II ew. Dextron III. Polataj trochę, odessij znowu całość i zalej od nowa - wtedy masz pewność i spokój na długi czas ;-)
Z butelki litrowej spokojnie wystarczy na te wymiany.

Ew. Hipolem możesz zrobić płukanie, a później zakupić coś deko lepszego i jak się znajdzie, może w jakimś mniejszym 0,5 L opakowaniu 8)