[02-06]Lancer CS0 - Jazda na LPG problem
braktusensu - 07-12-2016, 09:08 Temat postu: Jazda na LPG problem Witam,
Chciałbym zapytać czy miał z Was ktoś podobny problem do mojego a mianowicie. W zeszłym roku kupiłem Lancera już z wbudowaną instalacja LPG. Auto sprawdza się naprawdę super jednak we wrześniu pojawił się problem. Czasami w jeździe miejskiej ( w 90% przypadków podczas ruszania ze świateł) samochód gwałtownie szarpnął, tracił obroty i przełączał się samoczynnie na Pb. Dodam, że nigdy nie zdarzyło się to podczas jady na trasie. Pewnego razu się wkurzyłem i przegazowałem go konkretnie zaraz gdy problem się pojawił, to dosłownie auto zgasło mi podczas jazdy. Od wczoraj natomiast już nawet nie chce się przełączyć 1 raz na gaz tylko od razu występują objawy opisane wyżej. Lacera tak czy inaczej w przyszłym tygodniu zamierzam dać do gazownika, ale chciałem ew. się przygotować co może mnie czekać i jaki wydatek. Mam silnik 2.016V DOHC 135KM. Instalacja LPG Tartarini.
Pozdrawiam.
Haiku - 07-12-2016, 09:18
Czy obroty na biegu jałowym falują? Czy problem występuje na benzynie?
Tak na szybko zacząłbym od przeczyszczenie przepustnicy (to nic Cię nie kosztuje).
Z kosztowniejszych rzeczy: świece, kable wysokiego napięcia. LPG niestety jest bardziej wrażliwe na świece/kable i to może być przyczyna. Nie wykluczałbym również wtryskiwaczy gazu.
PS. Gdybyś miał uwalony np. parownik to mam takowy (Tartarini) na półce po Outlanderze z tym samym silnikiem.
zbychu74 - 07-12-2016, 09:32
Sprawdź zawór przy reduktorze i przy butli ,potem reduktor,a tak w ogóle ile masz przejechane na tej instalce i jakie masz graty?Ja obstawiam reduktor.
http://lpg-forum.pl/
Tu masz link do forum,są tam naprawdę specjaliści,znajdziesz tam mapkę z polecanymi specjalistami,jest też giełda możesz napisać ,że np. instalacja do naprawy i ktoś na pewno się odezwie .
braktusensu - 07-12-2016, 09:32
Obroty nie falują. Jest tylko szarpnięcie i spadek obrotów. Problem nie występuje na pb. Świece wymieniłem w czerwcu. Regularnie (co 20tys.) jeździłem na serwis z wymianą filrow gazu.
aduko - 07-12-2016, 11:02
Mi to wygląda na problemy z reduktorem. Możliwe że już wymaga regeneracji, bo membrany nie działają jak trzeba. Nie wiem jak tartarini, ale ja ostatnio sam sobie regenerowałem reduktor zavoli w łazience 2 godziny roboty i koszt 50 zł a syfu w środku co nie miara.
plecho1 - 07-12-2016, 11:21
Też wydaje mi się, że podejrzanym jest reduktor ale podstawa to podpięcie LPG pod komputer, bez diagnostyki to jak wizyta u wróżki.
braktusensu - 07-12-2016, 11:49
Odpowiadając Zbyszkowi to z wywiadu od poprzedniego właściciela mogę powiedzieć, że auto jak do tej pory przejechali na lpg ok 180tys. km.Jezeli chodzi o samą instalację to jedynie udało mi się znaleźć opis na 4 kostkach zamontowanych przy pokrywie silnika. EVO 08 10R-02 6271 type/ver 04/03.
zbychu74 - 07-12-2016, 12:03
Jeżeli jesteś kumaty to kup interfejs i do roboty jezeli nie ogarniesz sam to podesłałem ci link na forum lpg.pytaj ktoś to na pewno ogarnie chociaż tartarini nie jest bardzo popularne,a tak ogólnie 180tyś na lpg to sporo i miało prawo coś się posypać.
|
|
|