To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Stukanie! przy ruszaniu i przy skręcaniu bez gazu

mwitek - 13-12-2016, 13:52
Temat postu: Stukanie! przy ruszaniu i przy skręcaniu bez gazu
Hej

Mam pewien problem. W sumie dzieje się tak odkąd pamiętam, myślałem że po zrobieniu zawieszenia z przodu przejdzie ale specjalnie nic się nie zmieniło.
Nie wiem czy te 2 rzeczy są ze sobą jakoś powiązane czy nie,ale opiszę obie.
Mianowicie:

1. Przy ruszaniu/dodawaniu gazu gdy auto się powoli toczy, zwłaszcza gdy puszczam sprzęgło słuchać jeden stuk. Tak jakby jak koła zaczynają ciągnąć coś się gdzieś przesuwało/ustawiało. Jeden stuk i koniec. Zwłaszcza przy ruszaniu mniej "delikatnym" (choć oczywiście nie z piskiem czy coś.

2. Przy jeździe z niewielką prędkością na zakręcie gdy auto jest na biegu a ja nie daję gazu coś rytmicznie stuka. Przy jeździe na maksymalnie skręconych kołach nie słychać żeby przeguby strzelały czy coś. Tylko na zakręcie gdy auto można powiedzieć hamuje silnikiem. Na luzie stuki nie występują.

Wymieniane były niedawno elementy zawieszenia przedniego. Nie pamiętam dokładnie... z jednej strony drążek kierowniczy z drugiej jakaś guma i coś tam jeszcze. Myślę, że mógłbym to ustalić jakby co. Robiona była zbieżność. Mechanik ostatnie grzebał w zawieszeniu, szukał luzów ale nigdzie nie znalazł.

Macie pomysł co to może być i czy jest groźne? (w zasadzie przejechałem z takim stanem rzeczy co najmniej 20 000-30 000 i jakby nic się na gorsze nie zmienia)

Pozdrawiam

Anonymous - 13-12-2016, 14:30

mwitek - 13-12-2016, 14:35

Hej,

Sprzęgła nie wymieniałem. Nie ślizga się więc nie chcę pchać się w koszta. Mechaniory na pewno mają zapisane co robili Ja po prostu zapomniałem :D nie zapisałem sobie, choć powinienem i mi uciekło.
Bujanie silnikiem objawi się drganiami na wolnych obrotach? Bo jakby czasem czuję w aucie drgania na wolnych. Tak przez chwilę myślałem, że może silnik na mocowaniu ma jakiś luz i przy ruszaniu go "dobija" do ściany komory czy jak to tam fachowo nazwać :D

Anonymous - 13-12-2016, 14:38