[04-13]Colt CZx - Colt 1.1 2004 Problem z lampką SRS
Barak - 16-12-2016, 14:12 Temat postu: Colt 1.1 2004 Problem z lampką SRS Witam,
Mam Colta 1.1 z 2004 roku i zapaliła mi się kontrolka SRS.
opis sytuacji:
Kupiłem używanego COlta rok temu i po jakiś 2 miesiącach od zakupu zapaliła się kontrolka SRS. Sprawdziłem pod siedzeniem pasażera kostki i jedna była wypięta. Po wpięciu kostki pojawił się inny problem. Gdy jadę sam to auto "wykrywa" pasażera i każe mu zapiąć pasy (podejrzewam, że poprzedni właściciel odpiął ją celowo żeby mu nie pikało i stwierdzam, że jest to kostka od fotela (czujnik nacisku)).
Czy kontrolka SRS mogła się zapalić od tego że ta kostka była wypięta?? Jeśli tak to czy jest możliwe że zapaliła się dopiero po 2 miesiącach ?W instrukcji przeczytałem, że czujnik SRS obejmuje poduszki i napinacze pasów. Nie ma tam nic mowy o czujniku w fotelu wykrywającym ciężar lub o czujniku zapięcia pasów.
Proszę o pomoc za niedługo mija mi czas ważności przeglądu i chciałbym tą usterkę jakoś wyeliminować
pozdrawiam
Pawlik84 - 16-12-2016, 16:19
Czujnik nacisku wskazywał by tylko kontrolkę niezapiętych pasów. Raczej nie powinien nic mieć do SRS. Natomiast rozpięte/zaśniedziałe/źle stykające kostki mogą generować błąd SRS. Spróbuj podpiąć pod komputer może wyskoczą jakieś błędy typu brak łączność ze sterownikiem/przerwany układ czy coś.
|
|
|