To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Woda pod wykładzina kierowcy...

krzysztofpak75 - 17-12-2016, 18:02
Temat postu: Woda pod wykładzina kierowcy...
Witam wszystkich!
Na wstępie powiem, że to nie płyn chłodniczy tylko woda... Dość sporo jak na moje oko i to po stronie kierowcy.
Po stronie pasażera lekko wilgotne co może być powodem pogody...
Nagrzewnica cała bo sprawdzałem... Co może być powodem takiej sytuacji? Gdzie zajrzeć?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi

robertdg - 17-12-2016, 20:40

Pewnie masz dziure między grodzią a fartuchem bocznym, opcje mogą być 2 albo po stronie komory silnika albo po stronie wnęki nadkola, w pierwszej wersji wszystko co spływa po szybie czolowekj odrazu trafia w dziure, w drugim przypadku wszystko co wyrzucane jest z kola zalatuje do środka
krzysztofpak75 - 18-12-2016, 09:34

Fartuch boczny? Mógłbyś mi wyjaśnić bardziej łopatologicznie gdzie mam spojrzeć? Bo czeka nas dłuższa droga z dzieckiem i nie chciałbym akwarium jechać...
Z góry dziękuję

robertdg - 18-12-2016, 09:55

Szukaj we wnęce zaznaczonej kólkiem, z rehguły nie musi byc widoczna dziura aby tam cieklo, wszystko jest ukryte pod masa elastyczna i strupami korozji

Od strony nadkola pokrywa i kryje sie to w miejscu pod plastykiem ochronnym

krzysztofpak75 - 18-12-2016, 10:08

Acha dzięki wielkie, ale bynajmniej na mój rozum to powinno być mokre także przy pedalach, w górnej części wykładziny bynajmniej tak? A u mnie jest mokre tuż przed fotelem. Sam już nie wiem... Chyba że mechanikowi woda się wywala czy jak... Ok sprawdzę zaraz
robertdg - 18-12-2016, 10:16

krzysztofpak75 napisał/a:
bynajmniej na mój rozum to powinno być mokre także przy pedalach, w górnej części wykładziny bynajmniej tak?
Bynajmniej
Chyba wiesz jak działa grawitacja, pion bedzie lekko wilgotny a spód całkiem mokry/utopiony
Nie można wykluczyc tez ze masz dziure w podlodze tuz za wzmocnieniem na poczatku progu

Krzyzak - 18-12-2016, 13:18

ja bym rozebrał podszybie i zobaczył jak bardzo jest skorodowane łączenie grodzi z blachą w podszybiu i czy odpływ na błotnik jest drożny - często liście z błotem zatykają odpływ i woda znajduje sobie inną drogę
krzysztofpak75 - 18-12-2016, 14:46

Kurcze o tym nie pomyślałem... A wczoraj podszybie miałem zdjęte bo robiłem wycieraczki... Ale tym zajmę się dopiero jutro bo leje jak cholewa a pod chmurką nie zbyt wiele w deszczu zrobię. Jak znajdę przyczynę napewno napiszę co by dla potomnych zostało 😀
Miłej niedzieli

[ Dodano: 22-12-2016, 18:13 ]
Witam ponownie...
Teraz tak, odpływ zatkany tak, że szok... Wyjąłem 2 garści błota liści i igliwia. W miejscu łączenia podszybia z grodzia zero rdzy... Na chwilę obecną odpływ drozny.
Teraz pytanie za sto punktów.. Jak zdjąć te plastikowe osłony nad kołem bo w miejscu że zdjęcia nr. 2 wydaje mi się że jest szczelina, i pytanie numer dwa czy zaspawac ewentualną szczelinę czy masa uszczelniajaca?

Hugo - 22-12-2016, 22:25

Jak zdjąć te plastikowe osłony nad kołem bo w miejscu że zdjęcia nr. 2
Odkręcasz łącznie 7 śrubek na klucz 10 (2 szt. przed kołem, 2 szt. nad kołem-jedna bardziej z przodu, druga z tyłu, 2 szt. mocujące nadkole do błotnika i 1 szt. za kołem na dole), 2 wkręty krzyżakowe mocujące jednocześnie nakładkę progu do błotnika za kołem i 2 kołki plastikowe mocujące nadkole do osłony bocznej silnika i wyjmujesz nadkole :wink:
czy zaspawac ewentualną szczelinę czy masa uszczelniajaca?
Zakleić masą uszczelniającą, ale wcześniej dobrze to osusz i odtłuść.
robertdg - 23-12-2016, 08:41

Hugo napisał/a:
Zakleić masą uszczelniającą, ale wcześniej dobrze to osusz i odtłuść.
Przede wszystkim trzeba tez oczyscic ;-)
Krzyzak - 23-12-2016, 09:32

odpływ zatkany tak, że szok...
nie ma za co :P