To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Procedura sprawdzenia auta po długiej przerwie.

Mateusz25 - 19-12-2016, 22:46
Temat postu: [EAxA] Procedura sprawdzenia auta po długiej przerwie.
Cześć wszystkim,
Po roku czasu, a może i dłużej, choć wiem że nie powinienem tak od razu, mam jednak i muszę zapytać o parę szczegółów co do rozruchu auta po tak długiej przerwie ( Galant Kombi 2,0 16V, 98 r. manual ) Auta jest po wymianie wydechu oraz rur o większej średnicy, blacharce-tylne reperaturki, częściowej rekonstrukcji podłużnic-niestety oraz po wymianie tulei na poliuretany. Doszły jeszcze amorki oraz wykonanie nowych przewodów sztywnych hamulcowych na tył, lewy i prawy, ponieważ stare pękły ze starości i pewnie rozpaczy :cry: .
Czy powinienem przeprowadzić w tym wypadku jakąś procedurę startowa auta, przy czym nie odpowietrzałem jeszcze i nie napełniałem układu hamulcowego płynem, jak to się robi - podobno z otworzoną pompą ABS-u.
Może ktoś, coś wie i chciałby się wiedzą podzielić, będę wdzięczny.

Pozdrawiam i spokojnego wieczoru. :biggrin:

robertdg - 20-12-2016, 08:50

Tutaj jest temat dotyczacy odpowietrzania hamulcy http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=5477

Co do startu silnika po dlugim postoju, nalezy wymienic olej silnikowy wraz z filtrem, sprawdzic filtr powietrza, jezeli auto bylo garazowane to poza tymi rzeczami mozna probowac startowac silnikiem

Mateusz25 - 20-12-2016, 18:44

robertdg napisał/a:
Tutaj jest temat dotyczacy odpowietrzania hamulcy http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=5477

Co do startu silnika po dlugim postoju, nalezy wymienic olej silnikowy wraz z filtrem, sprawdzic filtr powietrza, jezeli auto bylo garazowane to poza tymi rzeczami mozna probowac startowac silnikiem

Dziękować, auto oczywiście garażowane.

[ Dodano: 09-01-2017, 18:51 ]
Wracając jeszcze na chwilę do tematu hamulców, tak jak w instr. od kolegi opróżniłem układ z płynu hamulcowego, ma jednak pytanie. Czy jeśli odpalę silnik po długiej przerwie z pustym układem hamulcowym, to czy od razu muszę go odpowietrzyć, czy silnik może pracować bez tego ( napełnienia układu ), np. przez 20 minut. I czy ma to wpływ na pompę ABS-u.

robertdg - 09-01-2017, 20:16

Lepiej napełnij układ, bo jezeli auto jest w powietrzu i przez gesty olej beda krecic sie polosie, to ABS zalaczy zawory, bo system bedzie myslal ze auto jest w trakcie poślizgu, jezeli calkowicie oproźniles układ, to lepiej zalej go aby zawory pompy ABS byly wypełnione plynem, no chyba ze odlaczysz elektronike ABS-u, to wtedy nic sie dziac nie bedzie
Mateusz25 - 09-01-2017, 23:11

Dziękuję po raz kolejny, w środę, raczej piątek będę działał.