Carisma - Techniczne - Problem z przśpieszeniem.
Sebastian_PL - 21-12-2016, 12:37 Temat postu: Problem z przśpieszeniem. Witam. Co może być powodem tego, że jak przyśpieszam na 2, 3 od 2k do 3k, 4k to auto zamiast płynie przyśpieszać to lekko przerywa? I trzeba strasznie b. precyzyjnie zmieniać bieg i puszczać sprzęgło by nie szarpał tak na 2 i 3. Bo 1 to wiadomo że tam szarpnie mocniej czasem.
Bzyk_R1 - 22-12-2016, 17:57
Sebastian_PL, Problem może być ze strony układu zapłonowego. W jakim stanie masz świece, kable, cewki? Komputer podłączałeś? Objawy występują teraz czy już długo? Wilgotność powietrza nasila objawy?
jacek11 - 23-12-2016, 08:50
Widzę że posiadasz GDI. Zapewne zaczynają się kłopoty z przepustnicą.
Slavko94 - 23-12-2016, 13:51
Ja mam to samo co autor lecz tylko na zimnym silniku tylko ze w latem tego nie odczuwałem ;/
teraz jak temp. spadla na minus to objawy sie nasilily. W tamtym roku miałem dokładnie to samo. Komputer podpinany i nic nie wykazał. Pompa wc sprawna.
Sebastian_PL - 23-12-2016, 21:33
Nie znam za bardzo historii auta, ale "niby" dbano o niego i nie piłowano za bardzo. Nie wiem, czy to coś wnosi, ale na zimnym silniku troszkę kopci na jałowym. To mój pierwszy Japończyk, więc nie wiele wiem o tych autach, silnikach. P.S. Następne będzie EVO, bo zakochałem się Mitsubishi! Wiedze trzeba uzupełniać.
Co do przepustnicy da się to jakoś spr czy jest do wymiany?
DyrmaZasadniczo - 28-12-2016, 16:46
Przepustnice wykręć, demontaż jest łatwy a dostęp jeszcze łatwiejszy. Można kupić spray do czyszczenia przepustnic, potem na wszelki wypadek przetrzeć delikatnie wszystko w środku szmatą, która nie zostawi paprochów nasączoną benzyną ekstrakcyjną.
Warto zwrócić uwagę na świece w jakim są stanie i wymienić kompletem, koszty rzędu 17-25zł sztuka więc usługa gratisowa i zrobisz to sam. jak dalej bedzie lipa to jeszcze kable mozna sprawdzic
daro1964 - 02-01-2017, 19:00
Witam carisma gdi troszkę poszarpywała na zimnym silniku a dziś po zgaszeniu zapalił się chec obroty 2000 i nie jedzie zgasiłem już nie odpala .zdemontowałem i wyczyściłem przepustnice auto juz odpala jedzie prawie normalnie ale strasznie szarpie i chec dalej sie swieci błąd przepustnicy poradzie cos plissssssssssssss
[ Dodano: 02-01-2017, 19:01 ]
acha gdi 2002 pom lifcie
plecho1 - 02-01-2017, 19:08
Jak zapaliła się kontrolka silnika to podstawą jest sprawdzenie błędów jakie sygnalizuje. W Twoim przypadku wystarczy interfejs ELM 327, może być w wersji bluetooth, oraz jakieś darmowe oprogramowanie dedykowane dla niego np, Torque na telefon z androidem. Interfejs taki kupisz na Alledrogo za około 50zł.
Bizi78 - 02-01-2017, 20:15
plecho1, ale kolega powyżej napisał, że błąd przepustnicy więc chyba ma czym odczytać .
Najlepiej skontaktuj się ze specem od przepustnic w GDi .
plecho1 - 02-01-2017, 22:13
Faktycznie nie doczytałem dokładniem
|
|
|