To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - Za dużo oleju w skrzyni

sarwinek - 27-12-2016, 18:18
Temat postu: Za dużo oleju w skrzyni
Witam. Wymieniłem dziś olej w skrzyni w Colcie CZ3 1,3....olej był już dość mocno spracowany ...wlałem Castrola 75W90 ale problem tkwi w tym że trochę za dużo go nalałem..wchodzi 1,75 l a wlałem 2 l...do korka wlewowego był dość ograniczony dostęp wiec ściągnąłem koło i obudowę filtra powietrza...auto stało na lewarku ale opuściłem go w miarę na równo przy zalewaniu...no i wlałem całość hmmm teraz pytanie zostawić tak czy mała strzykawka z wężykiem i odessać te 250 ml??? Generalnie poprawa widoczna biegi wchodzą lżej...
Pawlik84 - 27-12-2016, 18:24

Ja też zalałem za dużo coś koło 1.9l i szczerze - przejechałem ponad 6kkm i jest wszystko ok.
digidy - 06-01-2017, 19:23
Temat postu: Re: Za dużo oleju w skrzyni
sarwinek napisał/a:
Witam. Wymieniłem dziś olej w skrzyni w Colcie CZ3 1,3....olej był już dość mocno spracowany ...wlałem Castrola 75W90 ale problem tkwi w tym że trochę za dużo go nalałem..wchodzi 1,75 l a wlałem 2 l...do korka wlewowego był dość ograniczony dostęp wiec ściągnąłem koło i obudowę filtra powietrza...auto stało na lewarku ale opuściłem go w miarę na równo przy zalewaniu...no i wlałem całość hmmm teraz pytanie zostawić tak czy mała strzykawka z wężykiem i odessać te 250 ml??? Generalnie poprawa widoczna biegi wchodzą lżej...

Odkręć korek kontrolny i samo zleci, będzie tyle ile być powinno. Oleju nie należy zalewać więcej niż zaleca producent, pojawiają się dodatkowe opory, niepotrzebne ciśnienia a przez to mniej wytrzymują elementy uszczelniające, oringi, simeringi...

celtic - 23-11-2017, 15:06

mam głupie pytanie gdzie jest korek kontrolny ?? bo tez zalałem 2L przez wlewowy w oczekiwaniu na wypływ ale się nie doczekałem :P
poziom1989 - 24-11-2017, 10:02

Ja zawsze wlewalem przy wymianie 2 L.
Maxi! - 24-11-2017, 10:25

Na pewno lepiej wlać trochę za dużo oleju niż trochę za mało. Ja też mam 2L wlane.
Marcino - 24-11-2017, 12:56

Będzie dobrze to tylko 15% więcej. Mogą być większe opory i się grzać ale niekoniecznie. Smarowanie będzie za to dobre.