[04-13]Colt CZx - Szron wewnątrz auta
klemson - 06-01-2017, 08:32 Temat postu: Szron wewnątrz auta Witam, mam szron wewnatrz auta , cala przednia szyba jest pokryta szronem, filtr kabinowy zostal wymieniony latem. W czym tkwi problem ?
Pawlik84 - 06-01-2017, 08:47
Zadajmy sobie pytanie skąd on się wziął? Zapewne z wilgoci. Dywaniki nie były mokre nawet kilka dni temu? Gdy nadchodzą mrozy wilgoć powietrza zwykle szybko spada a więc np dywaniki mocno parują i musi para gdzieś osiąść np na szybie przedniej. A w colcie to chyba norma. Nie trzymam colta na zewnątrz tylko w garażu i tego efektu nie mam czasami lekko zaparują.
klemson - 06-01-2017, 09:53
Pawlik84 napisał/a: | Zadajmy sobie pytanie skąd on się wziął? Zapewne z wilgoci. Dywaniki nie były mokre nawet kilka dni temu? Gdy nadchodzą mrozy wilgoć powietrza zwykle szybko spada a więc np dywaniki mocno parują i musi para gdzieś osiąść np na szybie przedniej. A w colcie to chyba norma. Nie trzymam colta na zewnątrz tylko w garażu i tego efektu nie mam czasami lekko zaparują. |
Auto stoi pod chmurka, dywaniki mam gumowe nie byly mokre , zakladam mate antyszr. , a wewnatrz szron , a to jest naprawde upierdliwe.
Bizi78 - 06-01-2017, 10:11
Bo po jeździe z włączonym ogrzewaniem otwórz drzwi i przewietrz auto w środku przez kilka minut .
Ja dodatkowo jak mam 2km do domu to wyłączam ogrzewanie i puszczam zimny nawiew na szyby.
Fizyka się kłania, wystarczy zobaczyć w domu jak coś długo gotujesz to na szybach od wew. skrapla się woda tylko w domu później temp. nie spada powiedźmy poniżej 0°C .
Pawlik84 - 06-01-2017, 10:31
Tak jak bizi napisał fizyki nie oszukasz, jak masz sucho (wizualnie) w aucie to kwestia przewietrzenia (wpuszczenie do środka zimnego powietrza) aby nie powstawał po nocy od wewnątrz szron.
klemson - 06-01-2017, 10:36
Ok, tak zrobie jak piszecie i jeszcze sol wyprobuje. Dzieki za odpowiedz
widmo - 06-01-2017, 11:36
Polecam patent ze skarpetką wypełnioną żwirkiem dla kota. Działa jak pochłaniacz wilgoci absorbując parę wodną z wnętrza auta. Najlepiej umieść ją pod fotelem zwracając uwagę na to aby nie dostała się pod pedały!
|
|
|