To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - [CS9 2.0DOHC] Opór pedału sprzęgła

Anonymous - 08-01-2017, 14:51
Temat postu: [CS9 2.0DOHC] Opór pedału sprzęgła
Witam.

Po 2 Space Starach i Galancie przyszedł czas na Lancera 2.0 Sport Wagon 135KM. Kupiłem go niespełna 2 miesiące temu i otwieram stopniowo puszkę Pandory :?

Auto generalnie jest świetne, ale drażni mnie to sprzęgło. Pedał ma większy opór niż w innych autach i po paru wciśnięciach stopa zaczyna to odczuwać. Poza tym żadnych uślizgów, hałasów czy dziwnych zachowań samego sprzęgła nie zauważam. Tylko ten opór.

Co sugerujecie?

Dzięki za wypowiedzi.

robertdg - 08-01-2017, 15:31

Pewnie wina docisku, jezeli sam mechanizm pedału lub widelec nie sa zasyfione i nie pracuja ciezko to pozostaje docisk sprzegla
Anonymous - 08-01-2017, 17:54

U mnie pedał sprzęgła skrzypiał przy wciskaniu i ciężko chodził, początkowo myślałem, że to wysprzęglik hydrauliczny, ale po odsłuchaniu i przesmarowaniu tego i owego okazało się, że to nie to. Przyczyna była kawałek obok wysprzęglika, dokładnie za gumową osłoną pod nim z którego wychodzi dźwignia. Do środka w ciemno napsikałem smaru w sprayu :) i od pół roku spokój a sprzęgło lekko chodzi.
A w poprzednim aucie (punto 1.2 8V) miałem podobny problem i tam pomogła wymiana płynu hamulcowego i odpowietrzenie układu (stary płyn miał już bardzo gęstą konsystencje w porównaniu z nowym).

rudi88 - 08-01-2017, 18:36

U mnie sprzęgło ciężko chodzi od trzech lat. Dwóch mechaników też mówi o docisku ale dopóki sprzęgło działa to tego nie ruszam. Przyzwyczaiłem się i na co dzień nie zwracam uwagi. Tylko po dłuższej jeździe w korku nie mogę wyprostować nogi w kolanie.