Pajero IV - [3.2 DID] Własnoręczna diagnostyka 3,2 DID - siwatelko w tun
jepm - 12-01-2017, 10:14 Temat postu: [3.2 DID] Własnoręczna diagnostyka 3,2 DID - siwatelko w tun Witam,
W dniu wczorajszym po lekturze jednego z australijskich forów udało mi się podłączyć ELM z programem Torque i uzyskać komunikacje z niektórymi danymi ECU poprzez OBD.
Od razu zaznaczę że metoda ta działa tylko z Pajero IV i raczej na pewno nie działa w Pajero III. Ze względu na koniczność użycia Torque PRO potrzebny jest ELM bezprzewodowy na bluetooth (są tez na WiFi - ale ponoć lepiej przez bluetooth). Potrzebne jest wiec urządzenie z Androidem - odpadają Iphony i PC.
I cóż otrzymujemy:
- możliwość odczytania i skasowania błędów check engine - niestety a raczej stety wiem to tylko od Australijczyków gdyż u mnie błędów brak. Nie wiem czy wyświetla tez błędy oczekujące. W każdym razie u mnie podało prawidłowo dokładny przebieg od ostatniego kasowania ECU.
- odczyty z kilku czujników - jest tego nieiwele (większość jest po prostu niedotepna) i w przeważającej mierze są to mało przydatne informacje (obroty, temp, ciśnienie na listwie CR, jakieś ciśnienie i podciśnienie turbo, prędkość etc.
Z ciekawych i przydatnych rzeczy:
a) napiecie mierzone na dwóch czujnikach - instalacja i wejście ECU - mamy wiec bardzo dobry voltomierz
b) stopień otwarcia EGR - niestety nie wiem do końca czy to z czujnika otawracia czy sygnału sterującego
c) temp. katalizatora - mnie to cieszy najbardziej - co prawda nie ma odczytu z czujników DPF co byłoby świetne - ale przynajmniej widząc temp. katalizatora wiemy kiedy trwa wypalanie DPF.
d) cykorkule
e) da się odczytać temp skrzyni AT i transferu (potrzebny niewielki mod od Australijczyków) - ponoc przydatne dla tych co lubią holować i do off-roadu.
Ale gdyby czytało to nawet tylko podstawowo błędy to za ok. sto złociszy naprawdę warto.
Z Torque można ponoć wycisnąć wiele więcej - jest możliwość konfigurowania zapytań do ECU - pod Pajero zrobiono jeszcze niewiele ale na przykład chłopcy od Lancerów EVO czytają tym parametry dyfrów i sprzęgieł - czyli potencjał jest.
PS. jako moduł ELM bluetooth użyłem Icar2 - jest tego cała masa na allegro.
PPS. Program konfiguruje się automatycznie - ważne jednak jest ustawienie w profilu pojazdu rodzaju komunikacji na protokół OBD2 ISO 15765-4 CAN(11bit 500k baud) - pozostawienie w trybie auto może spowodować wyświetlenie w pewnych warunkach "choinki" wszytkich lampek. Potrzebna jest tez płatna wersja TORQUE - TORQUE PRO za całe chyba 15 zl
przykładowy link do Australijczyków:
https://www2.pajeroclub.com.au/forum/showthread.php?t=28002
|
|
|