To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Mi¶ki - Polarny ninja

rosomak1983 - 15-06-2010, 15:02

Zakupiłem okazyjnie nowe kable NGK do mojego mi¶ka.
Co prawda mam 1.5 roczne SEIWY na które nie narzekam ale warto miec chocby na zapas :wink:

Hugo - 15-06-2010, 15:15

rosomak1983 napisał/a:
Ty wlałes do silnika który zdaje sie miał problemy
Colt C51 z 1990 r., silnik 1.3, spalal olej, miał ponad 400 000 km przebiegu :D
idas - 15-06-2010, 15:51

rosomak1983 napisał/a:
Zakupiłem okazyjnie nowe kable NGK do mojego mi¶ka.

Okazyjnie to znaczy za ile?:] Mnie ich cena do naszego silnika odstrasza, dodatkowo jest sztucznie wywindowana, nie wiem dlaczego bo np do 4G93DOHC s± za ~150zł...

rosomak1983 - 15-06-2010, 16:10

idas napisał/a:
~150zł...

cos w tym stylu :wink: Ze sklepu zdaje sie 300-350 Kable nie ze sklepu ale od osoby prywatnej która kiedys kupiła nowe (za 300zl) i nie zdarzyła uzyć. Zaryzykowałem i rzeczywscie kalbe newki nie smigane :wink:
Jedynie rok lezały w szafie no ale chyba nic im sie nie stało. :P

idas - 15-06-2010, 16:54

rosomak1983 napisał/a:
Ze sklepu zdaje sie 300-350

za 250 da radę kupić, pytanie tylko za co taka cena skoro do 4G93 niewiele się różni± a kosztuj± 100zł mniej?? :roll: Dlatego wła¶nie podziękowałem NGK jako dostawcy przewodów zapłonowych:) Następne kable kupię wła¶nie SEIWA, choć z sentechów jestem zadowolony (wolę jednak co¶ japońskiego:P)

rosomak1983 - 15-06-2010, 21:35

Końcowy odcinek wydechu do wymiany. Jutro jade do tłumikarza...
rosomak1983 - 16-06-2010, 22:40

Kable wymienione na NGK i nie odczuwam róznicy choc widac ze kable bardzo solidne gruba obudowa. Mam jednak nadzieje ze misiek poczuje roznice i zmieniejszy troszke swoj apetyt na spalanie :P :wink:
Byłem tez zrobic porzadek z moim wydechem. Trafiłem na bardzo fajny i profesjonalny zakład. Podobała mi sie zarowno fachowa robota jak i cena. I teraz zastanawiam sie czy nie wywalic kata i zrobic przelot wyciszony wata szklana z obudowa kata...
Co o tym myslicie nie chciałbym jednak poprawiac japońców... wydech jest z pewnoscia wyliczony. Prosze o rade osoby ktore maja badz miały takie cu¶ np Pawele. :D
Chodzi mi czy nie strace na mocy i spalaniu...

jacek11 - 16-06-2010, 22:55

rosomak1983 napisał/a:
I teraz zastanawiam sie czy nie wywalic kata i zrobic przelot wyciszony wata szklana z obudowa kata...
Co o tym myslicie nie chciałbym jednak poprawiac japońców... wydech jest z pewnoscia wyliczony. Prosze o rade osoby ktore maja badz miały takie cu¶ np Pawele. :D
Chodzi mi czy nie strace na mocy i spalaniu...

Uwalniaj±c wydech,poprzez wywalenie kata,mocy powinno przybyć.Niestety nie będzie to odczuwalne.Chyba,że jest tak zapchany,że blokuje wydalanie spalin.
:)

mkm - 16-06-2010, 23:16

rosomak1983 napisał/a:
I teraz zastanawiam sie czy nie wywalic kata i zrobic przelot wyciszony wata szklana z obudowa kata...

Gdzie Ty chcesz ta wate wpychac?

rosomak1983 - 17-06-2010, 00:01

jacek11 napisał/a:
Chyba,że jest tak zapchany,że blokuje wydalanie spalin.
:)

nie kat jest OK bo miałem go niedawno wyjetego przy okazji wymiany złaczki elastycznej.
mkm napisał/a:
Gdzie Ty chcesz ta wate wpychac?

no przelot czyli rurka... na to pusta obudowa z kata i pomiedzy rurke a obudowe waty szklana czy cos do wyciszenia.

mkm - 17-06-2010, 00:15

Wg. mnie szkoda zachodu, bo i tak nie wyciszysz. Bedzie "metalicznie".
Pozbędziesz co najwyżej rezonansu.
Jak już koniecznie chcesz się pozbyc katalizatora, to zamiast niego wspawaj rure (dluzsza niż sam katalizator) o tym samym przekroju pilnuj±c, żeby była wspawana idealnie prosto „po linii”, a do tego kup wytłumiony tłumik koncowy (dlugi nie krotki) np. Ultera.

rosomak1983 - 17-06-2010, 00:18

mkm, mam orginalny tłumik. Jest dosyć duzy :P
A jak sprawa z tym spalaniem i moca...

mkm - 17-06-2010, 00:34

rosomak1983 napisał/a:
mkm, mam orginalny tłumik. Jest dosyć duzy :P

Jeżeli zastosowali ten sam patent co w Colcie to ostatni tłumik masz pusty (nie wygłuszony).
Ulter swoje tłumiki dosc dokladnie wyglusza wiec jest szansa, ze będzie bardziej „basowo” niż „metalicznie”.
Co do mocy i spalania to się nie wypowiadam. :wink:

rosomak1983 - 17-06-2010, 00:40

mkm napisał/a:
Co do mocy i spalania to się nie wypowiadam. :wink:

a to dlaczego :P

PS zapomniałem dodac ze wymieniłem wieszaki tłumika na duzo solidniejsze

Polarny ON TOUR , gdzies w drodze do Zakopanego

mkm - 17-06-2010, 00:58

Bo spalania nie licze (pali i tak duzo, niezależnie od wydechu), a mocy jeszcze nie zmierzylem. :mrgreen:
Jedno co jest pewne to to, ze bardzo ciezko osi±gn±ć znaczaca poprawe w pelnym zakresie obrotow.
Jak uda Ci się poprawic dol to zamula gora, jak gora rewelacyjna to dolu nie ma… i tak w kolko.

Wiecej fot z podrozy!