[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
zbychu74 - 28-03-2019, 22:09
Ate,trw ,a mechanik nie płaci za to tylko Ty więc to powinna być twoja decyzja,oczywiście jeżeli masz o tym trochę pojęcia.
Grzeniu92 - 05-04-2019, 14:37
Cześć,
Mam takie dziwne pytanie, dlaczego w hamulcach tylnych, śruba dolna ma takie wcięcie na gumę (pierwszy raz się z tym spotykam, wcześniej miałem inne auta bez tego).
Czy zawsze to musi być śruba dolna?
np.
tyku - 05-04-2019, 15:36
Grzeniu92 napisał/a: | Czy zawsze to musi być śruba dolna? |
W zależności od modelu samochodu prowadnica (4605A212) była montowana na górze lub na dole zacisku.
Sprawdzając po numerze VIN, mam u siebie na górze zacisku nr. 4
http://mmc-manuals.ru/man...9161AB00ENG.pdf
Grzeniu92 - 05-04-2019, 17:09
Właśnie regeneruje prowadnice i wymieniam jarzmo, zakupiłem nawet prowadnice. Zacząłem od strony która jest mniej skorodowana, chciałem wykręcić prowadnice bez rozkręcania wężyka, żeby przypadkiem nie zapowietrzyć i spotkałem się z takim kretynizmem:
Teraz mam nadzieje, że jednak odratuje to po drugiej stronie.
Co do tamtego pytania, to tak z ciekawości, że po co w jednym jest guma, a w drugim jej nie ma?
U mnie z jednej strony też jest na górze z drugiej jeszcze nie wiem.
ravpraca - 05-04-2019, 22:43
Witaj,
W innym wątku podawałem:
Co do gumki to tutaj tak od 19.30, krajan z moich stron wytłumaczy:
https://www.youtube.com/watch?v=xfye1xn1vfU
Grzeniu92 - 05-04-2019, 23:28
oo Profesor Chris, oglądam od czasu do czasu,
PS jak ktoś kupi klocki na tył TEXTAR, to niech się szykuje na różnice od fabrycznych o 0,5mm (mi zajęło 3h spasowanie obu stron :/)
MichalRBB - 17-04-2019, 22:10
Witam.
Spotkał się ktoś z problemem piszczących hamulcy, gdzie dźwięk dobiega przy delikatnym ruszaniu, a także przy przyspieszaniu do większych prędkości np. 90 km/h i przy stałej prędkości? Bo to, że piszczą przy hamowaniu, to nie jest dziwne, ale dziwi mnie fakt występujących w/w przypadków. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
krzychu - 17-04-2019, 22:47
Zobacz jaki masz rant na tarczach.
MichalRBB - 18-04-2019, 00:05
krzychu napisał/a: | Zobacz jaki masz rant na tarczach. |
Układ został wymieniony (klocki przód, tarcze i klocki tył - TRW), tarcze z przodu są w dobrym stanie i na razie zostają na swoim miejscu, wlano świeży płyn hamulcowy Motula. Na tylnych tarczach na rantach były osady rdzy około 3-4 mm, gdzie tego z przodu nie ma. Na razie nie mam możliwości przetestować nowego układu, ponieważ samochód stoi do soboty u mechanika z przyczyn utraty mocy na ciepłym silniku.
krzychu - 18-04-2019, 08:23
Jak dajesz nowy klocek do używanej tarczy to może czasami piszczeć. Jak jest rant na tarczy to tam może się klocek przypalić i piszczeć podczas jazdy. Można szlifować rant albo po prostu przetoczyć tarcze.
HUGIO - 18-04-2019, 20:04
tyku napisał/a: | TARCZE ROTINGER GT i klocki EBC Red Stuff |
Nie wiem, czy to dobry wybór, ponieważ seria GT jest nawiercana/frezowana. Ostatnio sam się rozglądałem za całym "zestawem" hamulców i podczas kontaktu z Rotingerem odradzali Redy do takich tarcz. Podobno ceramiczne najlepiej się nadają do tarcz gładkich. Nawet w instrukcji montażu tarcz Rotinger pisze, że nie zaleca ceramicznych.
Dodatkowo pytałem w sklepie z klockami i usłyszałem podobną opinię.
Jednakże sam nie testowałem takiego zestawu, więc ¯\_(ツ)_/¯, napisałem to dla samej informacji i jako ciekawostkę
krist - 19-04-2019, 10:43
Witam serdecznie, potrzebuje informacji odnośnie wymiany tarcz i klocków hamulcowych https://allegro.pl/oferta/tarcze-klocki-textar-przod-mitsubishi-asx-lancer-6838543369 .Czy będą pasować do mojego Mitsubishi Lancer sedan 1.8 2010r silnik 4B10
adameeer - 20-04-2019, 14:37
Nie polecam zestawu textar, pylą, piszczą, tarcze przegrzewają się w moment. Zainwestuj w ATE
MichalRBB - 20-04-2019, 20:50
Ja od wczoraj jeżdżę na TRW i już sobie chwalę, więc jak coś to też tę markę.
mkm - 21-04-2019, 19:33
MichalRBB napisał/a: | Ja od wczoraj jeżdżę na TRW i już sobie chwalę, więc jak coś to też tę markę. |
I co sobie chwalisz?
Chyba wygląd, bo na temat skuteczności jeszcze się nie możesz wypowiadać - chyba, że pokonałeś od wczoraj dystans sugerowany przez producenta w zamieszczonej karcie...
|
|
|