To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx

komarsnk - 01-03-2012, 13:26

sipex napisał/a:
co do kola pasowego (a ono zxnajduje się w pionie pod tą rolka tak?

No koło pasowe to jest koło, które jest obracane przez wał korbowy silnika :)

sipex - 01-03-2012, 13:36

komarsnk,
hehe no ja się za bardzo nieznam na tym silniku ale chyba dobrze rozkminiłem? :) a ten element/rolka górna co wydaje mi się podejżana jak ją znaleść na alledrogo?i czy ewentualna wymiana jest problemowa?

Tomek - 01-03-2012, 13:44

m6riano napisał/a:
U mnie wyrobił on okrągłą dziure w obudowie rozrządu....

tak jak chyba w większości przypadków
stąd te koła i obudowy to drogi i ciężko dostępny temat

komarsnk - 01-03-2012, 15:08

sipex napisał/a:
komarsnk,
hehe no ja się za bardzo nieznam na tym silniku ale chyba dobrze rozkminiłem? :) a ten element/rolka górna co wydaje mi się podejżana jak ją znaleść na alledrogo?i czy ewentualna wymiana jest problemowa?

No jeśli faktycznie padła CI rolka prowadząca pasek rozrządu to trzeba kupić taką samą (nie wiem: japaneze, allparts) i podjechać do mechaniora za zmianę. Z rozrządem akurat bym nie gmerał sam.

sipex - 01-03-2012, 16:59

no jutro podjade do mechanika niech zerknie..

[ Dodano: 02-03-2012, 12:06 ]
napisałem do allparts i dostałem takie zestawienie kpl. rozrządu wraz z kosztami..

-pas rozrządu 86,- (Mitsuboshi)
-pas balansowy 21,- (Mitsuboshi)
-napinacz hydrauliczny 353,- (Oryginał) lub 322,- (Aisin)
-rolka I 73,- (Koyo)
-rolka II 78,- (Koyo)
-napinacz paska balansowego 71,- (NTN)
-pompa wody 161,- (GMB)

czy to już wszystko co trzeba wymienić?i czy napinacz hydrauliczny też koniecznie czy ,można troche z tym poczekać bo koszt niemały?

tomarek1 - 05-03-2012, 12:04

Koledzy jakiej firmy pasek rozrządu zakłada autoryzowany serwis mitsubishi?.

Rozleciało mi się też koło pasowe i pasek od alternatora przetarł troszkę dolną obudowę rozrządu i delikatnie "liznął" pasek rozrządu,(ocierały się o siebie). Rozrząd był wymieniany jakieś 45tk temu,więc czy wystarczy jak wymienię tylko ten jeden pasek?

Czy jest gdzieś na forum (ja nie mogę znaleźć) instrukcja wymiany paska rozrządu?

Pozdrawiam
Tomek

ps.Jeśli mógłby ktoś też napisać z pamięci (abym nie musiał szukać :wink: ) ile zębów ma pasek rozrządu do silnika 4G63 i jaką szerokość byłbym wdzięczny. :D

ps2. Dokładnie chodzi o ten pasek,czy będzie pasował.
http://allegro.pl/orygina...2123518283.html

Gdzieś znalazłem info że szerokość 29mm a ten jest 24mm...

jacekxx - 05-03-2012, 13:45

Naprawiamy te same usterki. Nie wiem jaki pasek zakładają w serwisie ale większość poleca paski Mitsuboshi, ja do siebie taki założyłem. Ma on 122 zęby i 29 mm szerokości.
tomarek1 - 05-03-2012, 13:52

Czyli ten z aukcji odpada bo ma 24mm. Jacekxx gdzie zamawiałeś pasek?
Ja tylko nie mam obudowy dolnej,ale nie ma tragedii z nią jeszcze,za to koło dwumasowe udało mi się kupić używane na allegro za 50 zeta :mrgreen: .
Pozdrawiam
Tomek

jacekxx - 05-03-2012, 14:08

Ja pasek kupiłem w lokalnym sklepie za 90 złotych. Nie wiem czy ta szerokośc ma wielkie znaczenie. Ja ostatnio kupiłem koło na allegro za 60 złotych i wytrzymało około 2000 kilometrów a wyglądało nawet dobrze. Obudowę rozrządu miał koleś pod tym numerem 793739263 cenił ją 150 złotych. Zadzwoń może jeszcze ją ma.
fj_mike - 05-03-2012, 16:38

tomarek1, numer OEM paska to MD329639. Ten z linku nie pasuje.
tomarek1 napisał/a:
Gdzieś znalazłem info że szerokość 29mm

Tak.

Pasek dostaniesz IC, Japaneze, all-parts ;)

diabelll - 05-03-2012, 17:01

sipex, pompy wody nie trzeba wymieniac nie jest na pasku rozrzadu wiec jesli padnie wymienic mozna osobno napinacz w pl jest bardzo drogi polecam kupic na ebay ja ostatnio kupowalem do swojego w sumie z przesylka wyszlo mnie 180 zl niecaly tydzien czekania na paczke
Hugo - 05-03-2012, 21:03

tomarek1 napisał/a:
Koledzy jakiej firmy pasek rozrządu zakłada autoryzowany serwis mitsubishi?.
Gates.
jacekxx napisał/a:
Ma on 122 zęby
Zgadza się.
deejay - 05-03-2012, 21:18

diabelll napisał/a:
sipex, pompy wody nie trzeba wymieniac nie jest na pasku rozrzadu wiec jesli padnie wymienic mozna osobno

Tak , ale aby ją zdemontować to trzeba rozpiąc rozrząd , a technologia wymaga montażu nowego paska i nie zaleca sie juz jego ponownego montażu .

tomarek1 - 05-03-2012, 21:30

Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Pasek zamówiłem u Japaneze,a co do obudowy to nie jest jeszcze tak tragicznie poszarpana więc poczekam może się trafi jakaś "perełka" na allegro.
Pozdrawiam
Tomek

polaff - 05-03-2012, 21:46

Będę wymieniał uszczelkę pod kolektorem ssącym i tak sobie myślę, że może bym przy zdjętym kolektorze wymienił świece bo mają już przejechane 60kkm, a silnik mi nie równo pracuje na wolnych obrotach więc...

Mam w tej chwili NGK platynowe jakieś podobno fajne i ładne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak to w końcu jest NGK czy DENSO?
Nie wiem co założyć ja szczerze wolę chyba NGK, ale to stara szkoła, teraz to już ciężko wyczuć, a może jeszcze coś innego?

z góry dzięki za sugestie.