[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Owczar - 24-08-2011, 23:50
Marcino napisał/a: | W menadzerze..:) |
Menedzerze, chyba że w windowsie jest przetłumaczone inaczej Ale używam angielskiej wersji i nie mam nawet jak zweryfikować
Widać tam jaki numer portu com został przydzielony? Masz staga 300? Też miałem zabawy z tymi driverami.
mar111cin - 25-08-2011, 06:47
z kabelkami zawsze miałem problem z kolejnością podłączania.
ostatnio kumpel zakupił jakiś kabelek i tam była instrukcja o kolejności
włącza się zapłon
podłącza kabelek
podłącza kabelek do laptopa
uruchamia program
czasami jak coś się zrobi w innej kolejności to potem nie wiem dlaczego, ale przez dłuższy czas za chiny nie chce się skomunikować (przynajmniej tak mam z ELM327, interfejs od gazu sprawiał mniej problemów)
[ Dodano: 25-08-2011, 06:49 ]
aaaa i jeszcze jedno, jaką miałem sytuacje:
laptop podłączony w aucie do przetwornicy, a następnie kabelkiem do samochodu - zapomnij że się skomunikujesz..
a jak nawet miałem podłączonego laptopa i wszystko działało, po czym wsadziłem zasilanie w przetwornice, to od razu we wszystkich programach diagnostycznych errory wyskakiwały
Marcino - 25-08-2011, 09:14
Mam Stag 200, dlatego uzywam starszej wersi ACGasSynchro. W nenedzerze mam nr portu pierwszy wolny, z tego co pamietam to chyba COM5 było, i taki COM tez mogłem wybrac w programie.
mar111cin,
spróbuje kombinacje z tą kolejnoścą, moze miec znaczenie.
Co do przetwornicy mam zasilacz do lapka na 12-36V, ale w garazu moge miec na zwykłym sieciowym zasilaczu. Czu koniecznie musze miec ładowanie? Doychczas sprawdzałem na samej bateri, Czy ładownie zmienia delikatnie napiecie na USB?
Owczar - 25-08-2011, 09:17
Ladowanie nie jest potrzebne. Ja zawsze na baterii uzywam. Kolejnosc podlaczenia bez znaczenia.
Marcino - 26-08-2011, 19:25
No i stało sie !!!!! zamieniłem przewody sygnałowe RX i TX i działa!!!!!!!
A teraz do rzeczy, gdzie znaleśc skróconą instrukcję do ustawień mojego staga 200-6?
Znalazłem to:
Instrukcja STAg
Czy moge wykonać autokalibrację i co to daje?
Czy to ze druga sonda lambda podaje 0.0V to znaczy ze nie jest podpieta czy to ze padła? jest zaznaczony "ptaszek" w budce.
Musze sie wziąc za czytanie tego tematu bo jestem jescze poczatkującym w temacie diagnostyki i ustawień LPG
MiaMoto - 28-08-2011, 22:27
witam
mam pytanko na szybko w temacie - poniedzialek po poludniu lece Galantem 2,5 V6 do Toscanii / cos mi na gazie nie za bardzo ciągnie i delikatnie szarpie na srednich obrotach / potrzebuję fachowca co mi podreguluje sekwencje albo rzuci okiem co tam nie tak // na benzynie idealnie chodzi i ma zapas mocy i elastycznosc // na gazie jest nerwowy i na 4 i 5 biegu w przedziale 2500 - 3500 obr wykazuje szarpanie i drganie //
bede wdzieczny za pomoc >>
Owczar - 28-08-2011, 22:29
Sama regulacji może mu nie pomóc. Napisz co to za instalka?
[ Dodano: 28-08-2011, 22:33 ]
Marcino, autokalibracja to wstępne ustawienie mnożnika na wolnych obrotach. Pozwala ocenić parametry instalacje takie jak dobór dysz do ciśnienia reduktora.
U Ciebie jest w zasadzie jedna sonda paliwowa. Tej za katem nie ma sensu podłączać.
Porób screeny ustawień i nagraj jakiś oscylogram jeśli soft od staga 200 na to pozwoli.
MiaMoto - 28-08-2011, 22:47
no wlasnie // nie mam urządzen ani oscylografa, chcialbym wpaść do warsztatu i to w miare sprawnie ustawić. w tej chwili raczej sie pakuje na 2 tygodnie i nie myslę "dlaczego?" tylko "gdzie to zrobić?"
dawidbori - 28-08-2011, 22:52
witam mam pytanie czy oplaca sie mi zmieniac zwykla instalacje na sekwencje najwieksza wada jest to ze czasem jak wcisne sprzeglo to obroty spadaja i czasem zgasnie noi nie wykreca sie ladnie przy wyzszych obrotach ale spali mi 12 litrow oczywiscie wolnej jazdy bez warjowania
Owczar - 28-08-2011, 22:56
Zamiana zwyklej instalacji na sekwencje to poza butla i miedzia cala nowa instalacja, wiec koszt zalozenia bedzie taki sam.
dawidbori - 28-08-2011, 23:01
no jakies 400 zl taniej bo te graty juz sa
denerwuje mnie to gasniecie a na sekwencji tego nie bedzie i wiecej mocy bedzie mial
ale z drugiej strony robie tylko 1tys km mc
Owczar - 28-08-2011, 23:03
Przekalkuluj to sobie. Jeśli ten galant już przejechał dużo na tej instalce to może mieć powypalane zawory i stąd te problemy. Jeśli zdecydujesz sie na sekwencje to zrób gruntowny przegląd, bo może się już nie opłacać.
Marcino - 28-08-2011, 23:09
Owczar,
No to sie napracowałem ze stagiem.... Kalibracja sie nie udała, wywaliło mnie dwa razy (raz bluscreen w kompie). Czy podczas kaliobracji nalezy właczyć recznie wsztkie wtryskiwacze gazowe? U mnie był chyba tylko pierwszy aktywny.
Doczytałem ze mam stary soft wiec wziołem się za aktualizację i du.. bo komputer gazowy sie nie chce zaktualizować do nowszej wersji softu, i generalnie wywalił mi błąd, jest w trybie serwisowym/wyłączonym, nie działa, świeci tylko zielona diodana centralce. Awaryjny tryb aktualizacji firmware tez nie działa..:)
Jutro próbuje innym kablem, moze iiny komputer, a jak nie to podjade do warszatu moze mi to tam zaprogramuja wrrrr, pierwszy raz od 2008r chyba..:)
Wstępnie z tego co widziałem to mapa od gazu była powyzej mapy PB, i dość wysoki mnożnik na poziomie 1.7-1.8. Mam nagrany plik z ustawieniami, nie wiem czy oda sie go wczytać z powrotem jako baza. Jak nie to od nowa.
Stag 200 uzywa starego softu, niestety podglad tylko jednego 1-go wtryskiwacza gazowego. Mozna tam tez zruty zrobić. Gdy dałem buta na LPG wkazywał błąd zapetlenia sie wtryskiwaczy - (wiem wiem, czerwone waldemary).
Gdy wyłączałem poszczgólne wtryskiwacze to na 1 i 4tym słychać było lekkie drgania silnika, nie wiem czy to normalne.
Miamoto,
Udaj sie do warsztatu , zobacz dział polecane instalcje, instalatorzy, zapytaj tez na forum mazowieckim, pewnie pomogą. Co do urzadzenia, to musisz miec kabel i program do konfiguracji do twoje instalacji.
Dawibori,
Jeśli ci faktycznie kipesko chodzi na II gen to nie ma sie co zastanawiać.
dawidbori - 28-08-2011, 23:11
nie zawory chyba ok niedawno robilem uszczelke pod glowicami i byly sprawdzane a jaki koszt jest takiej instalki a i czy oplaca sie ja przelozyc z innego samochodu czyli uzywana mam vectre 2,5 v6 tylko nie wiem jakiej firmy jest bo nic nie pisze
Owczar - 28-08-2011, 23:42
Marcino, podejrzewam, że problem tkwi w kablu. Potrzebujesz kabla i kompa na port szeregowy bez emulacji usb.
Marcino napisał/a: | Wstępnie z tego co widziałem to mapa od gazu była powyzej mapy PB, i dość wysoki mnożnik na poziomie 1.7-1.8. |
Jeśli odstęp nie był duży, to nie ma problemu, bo ECU koryguje takie małe różnice. Zapętlanie wtrysków to nie wina samych wtrysków tylko dysz i reduktora. Jedna sprawa to, że dysze za małe i mnożnik wysoki, a druga to, że moga być spadki i nawet na niższym mnożniku sie zapetla.
|
|
|