To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

Krzyzak - 21-07-2020, 20:44

Wg mnie musisz od góry - wyciąć kawał blachy a potem wspawać na miejsce. Nie ma sensu rozcinać po środku i odginać na boki, bo pogniesz blachę a dostęp dalej będzie średni.
Nagrzewnicy wyciągać nie trzeba Jacku - prędzej dmuchawę, bo tam sporo plastiku jest, w tym klapy zamykające wraz a tą gąbką.

jacek11 - 21-07-2020, 21:11

No w sumie to racja. Nagrzewnica trochę dalej jest. Tak czy tak, pod kokpit trzeba nurkować :|
Marcino - 21-07-2020, 22:34

A na koniec kupimy spraja i będziemy malować.
Marcino - 28-07-2020, 09:26

Wystartowałem wczoraj z akcją renimacja kominka - dolotu powietrza do kabiny.
Kilka fotek.... dostęp jak do zębą 7 czy 8 u dentysty. Aby było dobrze to ori kominek załoze na masę uszczelniająca na zarobioną łatę z kawąłkiem kominka. Nie bede się starał spawać sczelnie bo to wsztko bedzie uszcelnione masą.
Dziś chce zdjać plastiki aby ich nie uszkodzić podczas spawania. Miałem szczecie ze zostawiłem sobie kawałek poszycia z drzwi.

jacek11 - 28-07-2020, 15:51

Ale masz możliwość założyć tam filtr kabinowy. Ja na Twoim miejscu nie zastanawiał bym się.
Krzyzak - 28-07-2020, 17:41

To pończocha nie wystarczy? :D
Brawo Marcin - będzie gitarra

jacek11 - 28-07-2020, 22:44

Przydałby się dodatkowy filtr, skoro oryginalny nie zasłania całości otworu :roll:
Dzisiaj odgrzybiałem klimatyzację w żółwiku, i piana która wypływała z kratek była szara. musi tam być sporo syfu skoro się tak dzieje :evil:

Marcino - 29-07-2020, 09:23

Krzyzak napisał/a:
Brawo Marcin - będzie gitarra

Już prawie gotowe jak wiesz.
Dziś wykonczenie ale wczesniej zrobie próbę wodną.
Zamiast spawać ciągłym wstawiłem to na klej i załapałem punktowo. Nie wyciagałem wiatraka i tego białego plastiku z klapkami.
Mastyką uszczelniłem całość. Dziś jeszcze to poprawie. Kominek wkleiłem również na masę, bedzie dobrze.

Marcino - 31-07-2020, 09:34

No i zrobione. Niestety podłoga jest mokra, nawet pod pianka i matą butylowa. Musiałem zerwać i suszyć grzejniczkiem. Dopiero dziś bede skłądał środek.
Przy okazji gdzieś po instalacji nowych głośników zrobiło się chyba zwarcie, bo radio alpine nie gra. Jak wyciagam wtyczke od głosników to gra gdy nie sa wszytkie podłaczone. Stare radio gra ale się grzeje. Sorawdzałem na kolejnym Alpine i też nie gra. Przypuszczam ze jeden kanał ma zwarcie i całe radio się rozłancza. Muszę to jakoś wybadać

jacek11 - 31-07-2020, 16:34

Coś chyba w odcień lakieru nie trafiłeś :P

Grunt, że już będzie sucho w aucie :)

Bzyk_R1 - 31-07-2020, 18:34

Przed malowaniem mogłeś dać pastę na zgrzewy w miejsce gdzie było cięte.
Marcino - 01-08-2020, 09:50

Bzyk_R1 napisał/a:

No w sumie mogłem. Ale to żeby było szczelne tak ?

Bizi78 - 01-08-2020, 09:53

I żeby za szybko korozja nie wyszła :wink: .
Bzyk_R1 - 01-08-2020, 18:55

Marcino napisał/a:
Bzyk_R1 napisał/a:

No w sumie mogłem. Ale to żeby było szczelne tak ?

Względy estetyczne no i zabezpieczenie spawu. Fabrycznie jest taka pasta na łączeniu elementów.

Marcino - 07-08-2020, 09:18

Bzyk_R1 napisał/a:
Fabrycznie jest taka pasta na łączeniu elementów.

Pasta poszła od spodu i na to farba z pędzla bo dostęp słaby. Bede robił wosk na zimę w profile to też się tam psiknie. Geralnie podwozie po 3 latch od remontu wygląda bardzo dobrze.
W tygodniu załozyłem nową wiązakę do haka bo stara skorodowała.

Mam inny problem, - lewe przednie drzwi grają jak tylko podepnę radio jednym przewodem do [+] , nieważne z jakiego kanału z radia, wystarczy ze dam sugnał po tym "+" front left i głosnik gra. Wyglada ze mam zwarcie do masy czy szlag trafił głośnik.... czy wiązka. Tak czy siak musze drzwi rozebrać. Za chwile urlop 2 tyg i musze zdązyć przed zlotem