[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
plecho1 - 20-10-2014, 19:19
Napisz jeszcze jaka to instalacja, jakie dokładnie podzespoły czyli wtryski, reduktor i elektronika. Może to jakiś kiepski zestaw lub gazownik nie przyłożył się do montażu.
lancer2009 - 20-10-2014, 19:28
samochód kupiłem sprowadzony Niemcy BRC, wiec nie jestem w stanie odpowiedziec podzespołach :/
plecho1 - 20-10-2014, 19:41
Czyli BRC, oni mają swój pełen zestaw. Warto to jak najszybciej ogarnąć bo jazda na ubogiej mieszance może doprowadzić do uszkodzenia głowicy. Chyba w tym roczniku nie ma już hydraulicznej regulacji luzu zaworowego więc dodatkowo warto sprawdzić i jeśli trzeba, to wyregulować zawory.
lancer2009 - 20-10-2014, 19:45
koleś od którego kupowałem powiedział mi że tez tak czasami miał i gasło ze to wina była gazu wiec nie wiem czy gdzieś jechać to robić czy czekać aż zjadę ten gaz i zatankuje gdzie indziej :/ bo zęby mi czasami bardziej nie zepsuli :/
plecho1 - 20-10-2014, 21:08
Ja też tankuję na różnych stacjach i nigdy mi się nie zapaliła kontrolka z powodu jakości gazu więc raczej to był taki wykręt dla nieświadomego kupującego. W najdelikatniejszym przypadku jest to problem z niewłaściwą regulacją a jeśli coś poważniejszego to jak już wcześniej napisałem.
Ile to auto ma przejechane na LPG, bo możliwe też, że już reduktor niedomaga lub wtryski lub tylko filtry do wymiany. Przydał by się jakiś ogarnięty gazownik od BRC, napisz skąd dokładnie jesteś to może ktoś doradzi jakiś sprawdzony warsztat.
lancer2009 - 20-10-2014, 21:13
160000 przebiegu. Na stronie brc znalazłem juz serwis . Bardzo dziękuję za pomoc bo masz racje lepiej za w czasu to zrobic. Jeszcze jedno kolo go kupil z Niemczech i musieli zrobic inny wlot gazu bo u nas w polsce jest inny tzn taka przedluzke i mowili mu ze moze czasami sie zapalac bo to delikatna instalacja. Instalacja ma jakieś jeszcze dodatkowe smarowanie.
mjsystem - 20-10-2014, 21:43
lancer2009 napisał/a: | Instalacja ma jakieś jeszcze dodatkowe smarowanie |
Lubryfikator. Też dziadostwo, co zapycha silnik.
lancer2009 - 21-10-2014, 18:18
Witam.
Dziś w drodze do pracy kontrolka mi zgasła. Czyli jest wszystko ok? może faktycznie wina gazu :/
plecho1 - 21-10-2014, 19:05
Tylko podłączenie pod komputer instalacji i auta oraz podgląd parametrów podczas jazdy pozwoli odpowiedzieć na Twoje pytanie lancer2009 napisał/a: | Czyli jest wszystko ok? |
RalfPi - 30-10-2014, 14:57
Witam.
Twierdziłem, że samochody z LPG mają inne gniazda i zawory - część Forumowiczów twierdziła, że nie ma na to żadnego dowodu.
Jakiś czas temu (2 miechy) napisałem do MM Car Polska, ale moja wiadomość poszła do spamu.
Wczoraj się przypomniałem i dziś dostałem odpowiedź:
"uprzejmie informuję, że w wersji LPG stosowane były inne zawory i gniazda zaworowe. Rozróżnić to możemy posiadając VIN i sprawdzając konfigurację auta. Uprzejmie proszę o podanie numeru VIN pojazdu, co pozwoli nam na jednoznaczną identyfikację jego konfiguracji."
Mam nadzieję, że jest to jakiś dowód.
tutoslaw - 07-11-2014, 13:58
Powiedzcie Koledzy, czy przed montażem instalacji gazowej powinienem pojechać we własnym zakresie na kontrolę luzów zaworowych? Czy może gazownik to standardowo robi, a może nie robi, bo nie ma takiej potrzeby?
mjsystem - 07-11-2014, 15:09
tutoslaw napisał/a: | Czy może gazownik to standardowo robi, a może nie robi, bo nie ma takiej potrzeby? | Gazownik nie jest od luzów zaworowych. Chyba, że trafisz na warsztat wielozadaniowy. Jeśli uważasz, że masz luzy zaworowe, to wyreguluj je. Nie ma znaczenia czy przed czy po założeniu instalacji.
tutoslaw - 09-11-2014, 09:01
Dzięki, pytanie pewnie było z serii głupich, ale wolałem sie upewnić.
W przyszłym tygodniu najprawdopodobniej założę LPG. Dostałem propozycję STAG-Q Box, wtryskiwacze HANA i reduktor ACR01 za 2600zł
plecho1 - 09-11-2014, 09:37
Raczej dobry zestaw w dobrej cenie, jeśli gazownik też dobry i uczciwy to autko na pewno będzie dobrze i bezproblemowo jeździć. Jedynie do czego bym się przyczepił to reduktor który czasem bywa kapryśny ale ma gwarancję więc jak coś to nie powinno być problemu ale jak miałbyś wybór to bierz KME Tur.
Podpytaj jeszcze gazownika czy zdejmuje kolektor ssący do zrobienia nawiertów aby zrobić to we właściwym miejscu i aby wióry powstałe podczas wiercenia nie dostały się do silnika.
tutoslaw - 10-11-2014, 08:38
Ok, będę dzisiaj dzwonił do niego, to dopytam, dzięki za sugestie
[ Dodano: 10-11-2014, 11:54 ]
Gość twierdzi, że w przypadku metalowych kolektorów demontuje je, a w przypadku plastikowych nie ma takiej potrzeby..co o tym myślicie?
Teraz siedzę w pracy, ale w lancerze chyba jest plastikowy jeżeli dobrze pamiętam..
|
|
|