To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lubelskie - Lubelskie OT

Bursztynka - 04-05-2011, 11:36

zimnica chyba jest, a ja nie mam nic na śniadanie i będę się musiała zebrać do sklepu
Seichan - 04-05-2011, 12:17

Można zamarznąć.
Kto zakręcił ogrzewanie na dworze? :evil:

Dabadee - 04-05-2011, 12:27

Powitać :)

No to polski mam za sobą, jak to zdam to już z resztą będzie tylko lepiej ^^

Seichan - 04-05-2011, 12:29

No właśnie miałam pytać czy mamy jakiegoś maturzystę na forum ;)
Co było ciekawego?
Nawet nie mam pojęcia, jaka teraz jest forma matury :roll:

Bursztynka - 04-05-2011, 12:32

nowa forma matury :) ja uważam że stara była milsza
winnipool - 04-05-2011, 12:38

Śniadanie czas zacząć :)
Dabadee - 04-05-2011, 12:40

Pierwsza część to analiza tekstu, dało się przeżyć wystarczy czytać uważnie :) co do 3 zadań nie jestem pewny bo z funkcji języka nie jestem zbyt dobry :mrgreen:

A druga część to wypracowanie. Także lanie wody na minimum 250słów.
Były dwa tematy:
Analiza porównawcza wierszy Mickiewicza i Jasnorzewskiej-Pawlikowskiej oraz charakterystyka Justyny, bohaterki "Granicy" Nałkowskiej.

Jako, że ja prawie nie czytam lektur to domyślacie się pewnie co wybrałem :lol: Niby był całkiem obszerny fragment z Granicy podany ale wolałem nie ryzykować bo już w klasie z wypracowań kilka kardynalnych miałem :P Więc od początku stawiałem na analizę wierszy i mam nadzieję, że się opłaciło :D Temat może trudny nie był ale łatwy też nie. Oby zaliczyć i jedziem dalej, z matmą i anglikiem pewnie problemu nie będzie, chociaż na podstawie, a na rozszerzeniu zobaczymy co tam kochane cke wymyśli :mrgreen: Jeszcze w przyszłym tygodniu prezentacja z polaka i 2x anglik za 2 tygodnie.

Seichan - 04-05-2011, 12:51

Analiza wierszy to durnota. Co autor miał na myśli :roll: Nigdy tego nie lubiłam, bo ilu ludzi, tyle interpretacji, a żeby komuś podpasować w własną interpretacją - szczęścia, zdrowia.

Charakterystyka? Na maturze?

Analiza tekstu? Czyli czytanie ze zrozumieniem?

Normalnie się zbulwersowałam. Bo takie coś dobre jest na egzaminie po podstawówce, ale nie na maturze.

Nie wiem co czego zmierza ministerstwo, ale im dalej od ukończenia przeze mnie edukacji, tym gorzej się dzieje z nauką i całym systemem oświaty. Chyba całe szkolnictwo zmierza do tego, żeby maturę można było zdać po opanowaniu umiejętności składania wyrazów i dodawania w zakresie 0-10.

Bursztynka - 04-05-2011, 12:53

dla mnie w szkole analiza wiersza zawsze była czymś kosmicznym :D
Seichan - 04-05-2011, 12:58

Nie wiem kto wpadł na pomysł analiz wiersza ;) Ale fakt, to była największa męczarnia na polskim :badgrin:
Dabadee - 04-05-2011, 13:09

Heh loteria to jest zawsze z polskiego, ja tam się cieszę z analizy wierszy. Do tego nie trzeba znać lektur więc dla mnie lepiej. Matura w obecnej formie nie daje, praktycznie żadnej wiedzy potrzebnej na studiach. Przez 3 lata uczymy się pod kątem matury, a jak idziemy na studia to i tak mało z tego co mieliśmy w LO nam się przyda. Chociaż tak słyszałem, a jak z tym będzie to w październiku mam nadzieję, że sam zweryfikuję :mrgreen:
Seichan - 04-05-2011, 13:21

BO na studiach uczysz się zupełnie innych rzeczy niż w szkole średniej. Może inaczej jest na wydziałach inżynieryjnych, matematycznych i innych, gdzie matematyka jest podstawowym przedmiotem i można wykorzystać wiedzę ze szkoły średniej.
U mnie na prawie, gdzie podstawa egzaminów opierała się na historii, nauka tego przedmiotu w zakresie z LO była mi potrzebna wyłącznie do zdania egzaminu na studia. Potem nauka historii dotyczyła zupełnie innej sfery (prawa), które nie było w ogóle poruszane na lekcjach historii w szkole średniej.
A. ze szkoły sredniej przydała mi się łacina. Dzięki temu, że miałam ten przedmiot w LO, byłam zwolniona z niego na studiach.
W LO matematyka, na studiach logika.
I tyle podobieństw ;)
Reasumując - nauka ze szkoły średniej do niczego mi się nie przydała na studiach (poza egzaminem wstępnym).
A obecnie? Czeka mnie przypominanie sobie wszystkiego :badgrin: Córka idzie do I klasy, więc trzeba będzieznów się pouczyć ;)

tomasek - 04-05-2011, 13:31

No witam wszystkich MM :wink:
Seichan - 04-05-2011, 14:07

Czołem Szeryfie ;)
Zimno?

Mario - 04-05-2011, 14:11

witam :)
pozwolisz, że ja odpowiem - zimno :evil: