To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

SirSinner - 07-10-2011, 21:03

Owczar napisał/a:
Niestety nawet bez tej szybki jest nędza straszna. Długo się rozgrzewa. W temp takiej jak dzisiaj rano, to około 15 min. Widzę, że od strony diod szybciej łapie kontrast. Dlatego zastanawiam się nad ogrzewaniem go jakąś żarówką od tyłu...

Dokładnie o tym samym myślę. Żarówka owinięta/pomalowana na czarno żeby grzała a nie świeciła i jak najbliżej wyświetlacza. 4-6W rurka byłaby najlepsza - chyba.

Jak czas pozwoli to pobawię się w weekend.

Bartek - 08-10-2011, 08:50

Idzie zima, nie kombinujcie z półśrodkami, bo oleda sie nie doczekamy :twisted:
tws - 08-10-2011, 18:25

Dobrałem ten termistor i rezystor, przeprowadziłem trochę testów (w skrajnych temperaturach) i jest sporo lepiej, aczkolwiek cudów po tym wyświetlaczu nadal nie można oczekiwać. Zrobiłem mały tutorial http://projektyelektronic...yswietlacza-lcd (PDF do pobrania tutaj: http://www.telwis.pl/down...tlacza_lcd.pdf)

Poniżej kilka fotek efektów na wyświetlaczu zielonym (czarne znaki)

Zachowanie kontrastu już jest dużo lepsze, jednak nadal to nie załatwia sprawy koszmarnego odświeżania w ujemnych temperaturach. Na tą okoliczność najlepiej załatwić LCD albo dobrą wentylacje (nagrzana kabina = ogrzany lcd) albo osobne podgrzewanie z tyłu.

Przykładowe wartości:
- termistor ntc 4.7k
- rezystor 4.7k

jkrzysztof80 - 10-10-2011, 22:16

czy ktoś z was ma problem z własnym ekranem powitalnym czy tylko u mnie się resetuje do oryginału?

a jeśli chodzi o gaz to podczepiłem do jednego z przewodów i powiem że działa jedynie kiedy przełączę manualnie na paliwo, na automacie jak odpalam cały czas pokazuje mi gaz, czyli rano zanim przełączy mi się na gaz potrafię przejechać ok mili na paliwie a komputerek zlicza gaz :(

Owczar - 10-10-2011, 22:19

Masz stałe napięcie zasilające? Pewnie jest po stacyjce.

Najlepiej jak podepniesz pod elektrozawór jeśli chodzi o przełączanie na LPG.

jkrzysztof80 - 10-10-2011, 22:20

muszę znaleźć więc manuala od gazu - google i jazda :D

[ Dodano: 10-10-2011, 21:27 ]
Owczar, zasilanie leci prosto z aku - świeżynkę kupiłem w sobotę :)

Owczar - 10-10-2011, 22:37

No to dziwny objaw w takim razie. A nie podłączyłeś odwrotnie pinów zasilających?
jkrzysztof80 - 10-10-2011, 23:01

nie, wszystko jak w instrukcji 3x sprawdzałem
danino88 - 11-10-2011, 00:20

a może ten OLED 2,8" (256x64pix) monochromatyczny koszt ok 150zł ? według mnie lepiej by to wyglądało :) i powolutku też się przymierzam do zakupu jednak czekam na inny wyświetlacz;)
Bartek - 11-10-2011, 09:14

danino88 napisał/a:
a może ten OLED 2,8" (256x64pix) monochromatyczny koszt ok 150zł ? według mnie lepiej by to wyglądało :) i powolutku też się przymierzam do zakupu jednak czekam na inny wyświetlacz;)

Też bym się do niego skłaniał...

i ostentacyjnie napiszę, że czekam na taki wyświetlacz z zakupem urządzenia :p , ale kaczart, masz moje słowo, że pierwszy kupię

SPIDER-ek - 11-10-2011, 09:17

Pytanie, jakie wielkościowo są różnice w wyświetlaczu obecnym z tym OLED?
Bartek - 11-10-2011, 09:41

wg wymiarów ze strony obecny ma ok. 2.7"
tws - 11-10-2011, 10:04

OLED 256x64 są ciężko dostępne (nowość) i występują tylko w jednym kolorze (niebieski), za to 128x64 są dostępne (tylko żółte), ale jest możliwość sprowadzenia w kolorach: zielony, czerwony, niebieski i biały.

Zamówiłem na próbę ten 128x64 (2,7").

Nie wiem czy on wejdzie w miejsce zegarka na wysokość (ma 42mm wys. a jeszcze dojdzie płytka)

UKP z OLED na pewno nie będzie wcześniej niż na wakacje. Będę chciał tak zrobić żeby obecna wersja UKP po zmianie softu obsłużyła taki wyświetlacz - żeby nie trzeba było zmieniać UKP. Do wyświetlacza trzeba będzie zrobić osobną płytkę z konwerterem sygnałów i złączem pod taśmę.

[ Dodano: 11-10-2011, 10:08 ]
jkrzysztof80 napisał/a:
czy ktoś z was ma problem z własnym ekranem powitalnym czy tylko u mnie się resetuje do oryginału?

a jeśli chodzi o gaz to podczepiłem do jednego z przewodów i powiem że działa jedynie kiedy przełączę manualnie na paliwo, na automacie jak odpalam cały czas pokazuje mi gaz, czyli rano zanim przełączy mi się na gaz potrafię przejechać ok mili na paliwie a komputerek zlicza gaz :(

Masz problem z zanikiem napięcia zasilającego +12V BAT i UKP się CAŁY resetuje. Możesz mieć jakieś immo co odcina na chwile całe zasilanie albo inny fabryczny system - np. po przekręceniu zapłonu występuje chwilowy zanik napięcia. Najlepiej wziąć oscyloskop i zobaczyć kiedy to występuje. Żeby UKP się nie resetował musi być minimum 9V. Podczas kręcenia rozrusznikiem zwykle nie spada poniżej 10.5V.

Co do gazu - najlepiej będzie jak weźmiesz sygnał z elektrozaworu który znajduje się zaraz przed parownikiem (reduktorem). Tam dochodzą dwa przewody do cewki - jeden z nich to właśnie +12V kiedy auto pracuje na gazie.

Bartek - 11-10-2011, 10:22

kaczart napisał/a:
UKP z OLED na pewno nie będzie wcześniej niż na wakacje. Będę chciał tak zrobić żeby obecna wersja UKP po zmianie softu obsłużyła taki wyświetlacz - żeby nie trzeba było zmieniać UKP. Do wyświetlacza trzeba będzie zrobić osobną płytkę z konwerterem sygnałów i złączem pod taśmę.

Przekonałeś mnie ;)

Jak nie jest Ci bardzo nie po drodze - zapraszam na naszego warszawskiego spota (jutro po 18.30 Fort Wola - http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=30965) z co najmniej jednym kompletem :mrgreen:

danino88 - 11-10-2011, 11:53

to co zaproponujesz kaczart jako wyświetlacz OLED, tak by wszedł w miejsce zegarka?