[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.
BiGi - 09-11-2009, 11:39
tomekrvf napisał/a: | BiGi napisał/a: | czytając wątek od samego początku widze że to auto trapią problemy z elektryką i odpalaniem, |
Na jakiej podstawie wyciągsz takie odważne wnioski? |
Po prostu przeczytalem wątek od pierwszego postu i widziałem że paru użytkowników miało problemy. Zdaje sobie sprawę ze i mercedesa można kupić "z poniedziałku" i będa zonki. Biore pod uwagę Lancera bo po pierwsze wygląda super, po drugie nawet w najniżej wersji wyposażenie jest ok, po trzecie oferuje w miare mocny silnik benzynowy po dobrej cenie. Spalanie też widze identyczne jak w moim aktualnym dupowozie, a te 2 sekundy dłużej do setki jakoś sa się przeboleć
Luk - 09-11-2009, 11:56
To ja powiem tak: też miałem na początku problemy z odpaleniem, zdarzyło się ze 3 razy, a potem przeszło i już nigdy nie wystąpiło. Moim zdaniem im dłużej nim jeżdżę, tym mniej problemów występuje Po prostu wszystko się musiało ułożyć/przedmuchać/wyrobić i jest OK
WO - 09-11-2009, 17:04
Witam. Jestem tu nowy. Kilka dni temu odebrałem Lancera SB i okazuje się, że mi zaparowują przednie klosze na reflektorach. Czy mieliście podobne przypadki braku szczelności ?
inne problemy nie występują
mazin - 09-11-2009, 17:32
WO napisał/a: | Witam. Jestem tu nowy. Kilka dni temu odebrałem Lancera SB i okazuje się, że mi zaparowują przednie klosze na reflektorach. Czy mieliście podobne przypadki braku szczelności ?
inne problemy nie występują |
Tak, też tak miałem, po jakimś czasie przeszło. Teraz nawet w czasie ulewy nie zaparowują. Może wilgoć która dosała się tam podczas montażu wydostała się na zewnątrz, może uszczelki się uleżały, nie wiem, ale po jakimś czasie problem samoistnie minął.
WO - 09-11-2009, 17:45
mazin napisał/a: | WO napisał/a: | Witam. Jestem tu nowy. Kilka dni temu odebrałem Lancera SB i okazuje się, że mi zaparowują przednie klosze na reflektorach. Czy mieliście podobne przypadki braku szczelności ?
inne problemy nie występują |
Tak, też tak miałem, po jakimś czasie przeszło. Teraz nawet w czasie ulewy nie zaparowują. Może wilgoć która dosała się tam podczas montażu wydostała się na zewnątrz, może uszczelki się uleżały, nie wiem, ale po jakimś czasie problem samoistnie minął. |
Dzięki. W tej sytuacji poczekam ze 2 tygodnie. Jak nie przejdzie jadę do serwisu
Anonymous - 09-11-2009, 18:55
Meyster napisał/a: | W sumie nie wiem czy to problem, czy moje niedoinformanie, ale pozwole sie podzielic moja sprawą:
Auto odebrane w piatek, wiec calkiem swieze. Podczas działania nawiewów, przy WYŁACZONEJ klimatyzacji oraz pokretle tempetaratury na maksymalne zimno (ponizej 17) oraz kierunku nawiewu na szybe w aucie jest ciepło. Z tego co mi wiadomo przy najzimniejszym nastawie i wylacznej klimie powietrze powinno byc brane bezposrednio z zewnatrz bez jakiegokolwiek podgrzewania? Sprawdzane na trasie 50km, takze, to nie było chwilowe, aha i dodatkowo w pewnym momencie z nawiewów na podszybiu zaczeło dmuchac naprawde zimne (jakby z zewnatrz) ale to było to moze przez 5 minut po czym wrocilo do (nie-)normy. Podkreslam, iz klima wylaczona na pewno.
Druga sprawa jest to dziwny dzwiek, cos jak buczenie przy predkosciach 60-80 km/h. Ani wczesniej ani pozniej takich dzwiekow nie zaobserwowalem. Ktos sie z tym spotkał? Opony? Lusterka? Chyba za niska predkosc, zeby dawały o sobie znac... |
Z tymi wahaniami temperatury to normalna sprawa -przy nastawieniu pokrętła na 17st.C i przy temperaturze zewnętrznej około 0st.C temperatura we wnętrzu auta będzie automatycznie dążyła do tych 17. Układ niestety działa z pewną "bezwładnością" (czujnik temperatury umiejscowiony jest w kokpicie przy prawym kolanie kierowcy) i dlatego z nawiewów raz leci ciepłe a raz zimne powietrze tak aby temperatura we wnętrzu oscylowała wokół 17st.C. Automatyka Wszystko dla naszego komfortu, ale niestety czasem odczucia kierowcy i pasażerów są zupełnie inne i czasem w trasie trzeba samemu korygowac pokrętłem temperaturę bo raz jest zimno a raz za gorąco.
Co do opisanego dźwięku to trudno mi cokolwiek powiedziec Najlepiej by było chyba zrobic jazdę próbną i porównac z innym autem (w Białymstoku trochę sportbacków jeździ ).
Uwex - 09-11-2009, 19:12
WO - jeśli się nie mylę , to nie ma po co jechać do serwisu - w instrukcji obsługi jest napisane , że okresowe zaparowywanie lamp jest dopuszczalne i nie jest usterką .
Trik - 09-11-2009, 20:45
WO napisał/a: | Dzięki. W tej sytuacji poczekam ze 2 tygodnie. Jak nie przejdzie jadę do serwisu |
Poczekaj raczej do wiosny. Mi zaparowywały tylne lampy (auto z listopada) i w ciepłe wiosenne dzionki się zakończyło. Prawdopodobnie to pozostałości pofabryczne.
Meyster - 09-11-2009, 21:21
Forensic napisał/a: | Meyster napisał/a: | W sumie nie wiem czy to problem, czy moje niedoinformanie, ale pozwole sie podzielic moja sprawą:
Auto odebrane w piatek, wiec calkiem swieze. Podczas działania nawiewów, przy WYŁACZONEJ klimatyzacji oraz pokretle tempetaratury na maksymalne zimno (ponizej 17) oraz kierunku nawiewu na szybe w aucie jest ciepło. Z tego co mi wiadomo przy najzimniejszym nastawie i wylacznej klimie powietrze powinno byc brane bezposrednio z zewnatrz bez jakiegokolwiek podgrzewania? Sprawdzane na trasie 50km, takze, to nie było chwilowe, aha i dodatkowo w pewnym momencie z nawiewów na podszybiu zaczeło dmuchac naprawde zimne (jakby z zewnatrz) ale to było to moze przez 5 minut po czym wrocilo do (nie-)normy. Podkreslam, iz klima wylaczona na pewno.
Druga sprawa jest to dziwny dzwiek, cos jak buczenie przy predkosciach 60-80 km/h. Ani wczesniej ani pozniej takich dzwiekow nie zaobserwowalem. Ktos sie z tym spotkał? Opony? Lusterka? Chyba za niska predkosc, zeby dawały o sobie znac... |
Z tymi wahaniami temperatury to normalna sprawa -przy nastawieniu pokrętła na 17st.C i przy temperaturze zewnętrznej około 0st.C temperatura we wnętrzu auta będzie automatycznie dążyła do tych 17. Układ niestety działa z pewną "bezwładnością" (czujnik temperatury umiejscowiony jest w kokpicie przy prawym kolanie kierowcy) i dlatego z nawiewów raz leci ciepłe a raz zimne powietrze tak aby temperatura we wnętrzu oscylowała wokół 17st.C. Automatyka Wszystko dla naszego komfortu, ale niestety czasem odczucia kierowcy i pasażerów są zupełnie inne i czasem w trasie trzeba samemu korygowac pokrętłem temperaturę bo raz jest zimno a raz za gorąco.
Co do opisanego dźwięku to trudno mi cokolwiek powiedziec Najlepiej by było chyba zrobic jazdę próbną i porównac z innym autem (w Białymstoku trochę sportbacków jeździ ). |
Z tego wynika, ze termometr działa również przy wyłaczonej klimie? I dazy do tych 17 st? Co zrobic w takim razie jesli zimą chce miec 5 stopni w srodku? U znajomych z klimatronikiem (wyłaczonym) przy dmuchawie na maksylamne zimno, dmucha lodowate 0 stopni z zewnatrz, bo skoro klima wylaczona, to po to, aby sie nie wtrącała do temperatury, przynajmniej ja to tak rozumiem.
Luk - 09-11-2009, 22:20
Meyster napisał/a: | U znajomych z klimatronikiem (wyłaczonym) przy dmuchawie na maksylamne zimno, dmucha lodowate 0 stopni z zewnatrz |
A ile jest wtedy w tym klimatroniku na wyświetlaczu ustawione?
Meyster napisał/a: | bo skoro klima wylaczona, to po to, aby sie nie wtrącała do temperatury, przynajmniej ja to tak rozumiem |
Wyłączona klima oznacza brak CHŁODZENIA a nie brak zarządzania temperaturą.
Teraz pytanie do posiadaczy Lancera z manualną klimą (pokrętło nie wyskalowane w stopniach): jak przekręcicie pokrętło temperatury na min. to leci powietrze o temperaturze zewnętrznej?
Może po prostu MMC doszło do wniosku, że na co komu mniej niż 15 st. w środku? Jak ktoś chce mniej, to niech sobie szyby otworzy
piomic - 09-11-2009, 22:25
W Invite jest klimatronik?
jaca71 - 09-11-2009, 22:26
Luk napisał/a: | Teraz pytanie do posiadaczy Lancera z manualną klimą (pokrętło nie wyskalowane w stopniach): jak przekręcicie pokrętło temperatury na min. to leci powietrze o temperaturze zewnętrznej? | Wydaje się że tak Ale termometru nie przystawiałem do kratki wentylacyjnej.
[ Dodano: 09-11-2009, 22:27 ]
piomic napisał/a: | W Invite jest klimatronik? |
Jest automatyczna ale czy zwie sie klimatronik to nie wiem.
Meyster - 09-11-2009, 22:50
Luk napisał/a: |
A ile jest wtedy w tym klimatroniku na wyświetlaczu ustawione? |
LOW czyli 16 st.
Luk napisał/a: |
Wyłączona klima oznacza brak CHŁODZENIA a nie brak zarządzania temperaturą.
Teraz pytanie do posiadaczy Lancera z manualną klimą (pokrętło nie wyskalowane w stopniach): jak przekręcicie pokrętło temperatury na min. to leci powietrze o temperaturze zewnętrznej?
Może po prostu MMC doszło do wniosku, że na co komu mniej niż 15 st. w środku? Jak ktoś chce mniej, to niech sobie szyby otworzy |
Heh otworzyc szyby, dosc ekstremalne rozwiązane
Zaobserwowalem jeszcze cos takiego, ze skoro dazy do utrzymania 17 bez właczania klimy, to dlaczego skoro wlaczam klime w tym momencie to z nawiewów daje zimniejsze powietrze? No bo skoro dazylo do 17 to bez problemu przy temp zewnetrznej 5 stopni jest to do osiagniecia bez właczania klimatyzacji. Nie wiem czy dobrze wyjasnilem; nawiewy na 17, klima OFF - wieje cieple, nawiewy na 17, klima ON - wieje zimne
Luk - 09-11-2009, 23:40
Meyster napisał/a: | Nie wiem czy dobrze wyjasnilem; nawiewy na 17, klima OFF - wieje cieple, nawiewy na 17, klima ON - wieje zimne |
Tak, masz rację, też to zaobserwowałem. Występuje wtedy, gdy temperatura ustawiona jest podobna do zewnętrznej, wtedy klima trochę głupieje. Ale tylko przez chwilę, potem dąży do ustawionej temperatury. Ogólnie nie należy sugerować się chwilowymi temperaturami nadmuchu, np. w trybie "auto" na pokrętle wyboru kierunku nadmuchu dmucha różnie z różnych otworów. Np. na nogi ciepłym, na twarz chłodnym. Akurat wg mnie tryby "auto" są idealnie zaprogramowane i zawsze dmucha tam gdzie powinno i siłą jaka mi odpowiada. Poza tym pamiętaj, że chyba jest 1 czujnik temperatury na wysokości kolan, więc tylko z niego odbiera temperaturę. Tam może być inna temp. niż np. na wysokości głowy.
Meyster - 10-11-2009, 00:02
Luk napisał/a: | Poza tym pamiętaj, że chyba jest 1 czujnik temperatury na wysokości kolan, więc tylko z niego odbiera temperaturę. Tam może być inna temp. niż np. na wysokości głowy. |
Wedle instrukcji przy kierownicy. Czyli chcąc miec zimno w kabinie podczas zimy trzeba właczyc klime?
|
|
|