To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Hugo - 30-01-2014, 15:10

Łysy88 napisał/a:
Czy wahacz dolny lub górny mogą mieć wpływ na złe prowadzenie auta? Kiedy wciskam hamulec i dodaje gazu to stuka bardzo wyraźnie i bardzo głośno, do tego stuk jest ciągły do czasu puszczenia hamulca
Mogą.
Łysy88 - 30-01-2014, 15:31

Na razie kupiłem banana SRL bo tanio a samochód na poniedziałek muszę mieć. Mam obydwa proste SRL i już ze 30 tys przejechane na nich. Ostatnio odkręcałem od zwrotnicy i zero luzów na sworzniach. Jak będziesz miał kolejną sztukę na części to wezme chyba obydwa banany, nawet jak będą w złym stanie i je zregeneruje sobie a ten SRL zostanie w garażu jako awaryjny.
polaff - 30-01-2014, 22:00

Rozmontowaliśmy dziś z mechanikiem moje przednie zawieszenie. i wnioski są następujące:
graty wymieniałem przy przebiegu 335kkm (około), teraz mam 386kkm.
Wymieniane były: Dolne proste yamato z IC, banany SH z allegro z sugerowanej na forum aukcji, jeden górny (prawy) kupiony przez warsztat (555).
BEz urazy, ale ktoś bzdury pisał twierdząc, że gumowe osłony SH są lipa bo mam banany SH i proste yamato (więc gumowe osłony SH) i w zasadzie to są jedyne elementy z wymienionych powyżej co do których nie mam uwag. Po przebiegu około 50kkm są całe, bez pęknięć czy innych uszkodzeń.
Cukierki bananów się rozjechały, i sworznie bananów i prostych mają minimalny luz. Sworzeń górnego wahacza złom.
Zatem jeśli przyjmiemy, że kupiłem banany po 120zł brutto (zamawiałem na allegro proste i za nie zapłaciłem, ale koleś wysyłający się pomylił i wysłał banany), a proste yamato w IC po (Chyba) 180 brutto szt - dostałem duży rabat. I zrobiłem na tym zestawie około 50kkm, czyli ponad dwa lata przeciętnego usera auta w PL to wynik całkiem niezły.

Teraz pytanie:
Czy można dostać same cukierki do bananów?

robertdg - 30-01-2014, 22:12

Allegro:
http://allegro.pl/tuleja-...3909028818.html
http://allegro.pl/mitsubi...3913412158.html
http://allegro.pl/mitsubi...3855045444.html
InterCars:
MI-SB-3945

polaff - 30-01-2014, 22:16

robertdg, dziękuję, wydaje mi się, że za tą kasę nie ma sensu prasy dotykać, lepiej kupić kompletny wahacz.
Fragu - 30-01-2014, 23:10

polaff, i to tylko dowód na to, że zawiecha w galu jest serio całkiem solidna - mimo wszystko.
polaff - 30-01-2014, 23:17

Fragu, też tak uważam, jednak nie kumam po:
1 problemów współforowiczów,
po 2. czemu części dostępne na rynku są tak słabej jakości.

Z resztą wielu rzeczy w tym aucie i na tym forum nie rozumie, np. problemów z konwerterem i kilkoma innymi elementami... W zasadzie w tym aucie najbardziej boli mnie rdza....

Łysy88 - 31-01-2014, 08:49

polaff napisał/a:
BEz urazy, ale ktoś bzdury pisał twierdząc, że gumowe osłony SH są lipa bo mam banany SH i proste yamato (więc gumowe osłony SH) i w zasadzie to są jedyne elementy z wymienionych powyżej co do których nie mam uwag. Po przebiegu około 50kkm są całe, bez pęknięć czy innych uszkodzeń.

Ja po 30 tys w SRL (ponoć to samo co SH) i gumy na prostych (na sworzniach) też w bardzo fajnym stanie.

deejay - 31-01-2014, 20:12

polaff napisał/a:

Pisałem o tym i nikt nie słuchał , osobiście też już mam na nich ponad 45 tyś km zrobione i żadnego powodu do wymiany .

Krzyzak - 31-01-2014, 20:51

Tzn. wymiana gum nie wzięła się znikąd. Zanim zaczęli stosować gumy >CR< to dawali szajs ze sprasowanej smoły a nie gumę. Tak jak informacje o padających sworzniach w Yamato nie wzięły się znikąd - padały trefne gumy a wkrótce też sworzeń.
Dlatego by zabezpieczyć się przed wymianą wahacza co roku zacząłem od 2008 r stosować gumy Hyundaia.

polaff - 31-01-2014, 21:33

Krzyzak napisał/a:
wymiana gum nie wzięła się znikąd
ja myślę, że to podpucha kogoś z
Krzyzak napisał/a:
Hyundaia
:mrgreen:
A tak na poważnie to do podsumowania stanu mojego zawieszenie po powyższym przebiegu dodam,że wahacze górne "555" to totalne dno. Z resztą podobnie jak sworznie górnych wahaczy. Najpierw wymieniałem same sworznie - dwa razy bo może źródło kiepskie może źle trafiłem - zawsze lubiłem za jakość tą firmę, chyba pora to zmienić... - obydwa przypadki szybko pozbawiły mnie euforii. Firma, która naprawiała mi zawieszenie zamówiła i zamontowała kompletny wahacz górny 555, razem z wyżej wspomnianymi chińczykami.
No i wnioski są dość bolesne - 555 złom chińskie zamienniki mają się dobrze. NA jednym prostym popękała tuleja metalowo gumowa, no i na jednym bananie też, za to sworznie są ok. :shock:

Łysy88 - 01-02-2014, 02:17

Do mnie dojechały wahacze wczoraj. Prawy banan SRL - wygląda naprawdę solidnie, wzdłużne SH - wahacze jak wahacze, niezbyt skomplikowana konstrukcja więc nie ma się co podobać/nie podobać, i sworznie wahacza górnego marki Lemforder. Co prawda ostatnią pozycję dostałem nie taką jak trzeba i rano muszę wymienić ale porównywałem sworznie SRL i Lemforder. Generalnie sam sworzeń Lemforder w dłoni dało się ruszyć i potem już płynnie dawało się go ruszać, SRL nie było tak łatwo, trzeba było zaprzeć go o podłogę aby ruszyć, później też już trochę lżej chodził. Dziś będę miał wszystko na aucie więc się okaże co i jak.
arturj123 - 01-02-2014, 08:15

polaff napisał/a:
kompletny wahacz górny 555

A czy w ogóle dostanie u nas taki wahacz?? Z tego co mi wiadomo to są tylko dolne proste 555.

Witek vel Mysza - 01-02-2014, 08:20

Łysy88 napisał/a:
SRL - wygląda naprawdę solidnie
A to typowy chińczyk...
polaff - 01-02-2014, 08:20

Firma Auto Turbiak twierdzi, że taki założyła w moim aucie. Same sworznie sam kupowałem kilkukrotnie.