[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
plecho1 - 11-11-2014, 07:20
Nie widziałem tego kolektora ale raczej będzie ciężko bez jego demontażu dobrze go nawiercić w odpowiednim miejscu i pod odpowiednim kontem a tak to raczej będzie jak wiertarka podejdzie Mimo, że wióry nie będą aluminiowe to i tak nie jest wskazane aby dostały się do silnika i np. przykleiły się do zaworu przez co mógłby się nie domykać. Jak już się płaci sporą sumkę za usługę to raczej powinna być wykonana zgodnie ze sztuką.
Jeszcze taki mały szczegół ale zainteresuj się tematem zbiornika gazu zamontowanego w sposób tzw. "do jazdy na wstecznym".
RalfPi - 11-11-2014, 08:29
plecho1 napisał/a: | Jeszcze taki mały szczegół ale zainteresuj się tematem zbiornika gazu zamontowanego w sposób tzw. "do jazdy na wstecznym". | nie wiem o co chodzi
A zapytam - przejeździłem już prawie 80kkm na gazie i zastanawiam się nad pomiarem zawartości spalin i ew. wymianą listwy wtryskowej - czy jest sens dokonywać tej wymiany?
Słyszałem, że te wtryski się czyści jeżeli zbierze się osad i to wystarcza. Pytanie tylko, czy popsuty/niedziałający wtryskiwacz nie spowoduje jakiś uszkodzeń w silniku - czy po prostu "silnik będzie chodził na trzy gary"?
plecho1 - 11-11-2014, 16:44
Wszystkie wtryski powinny mieć jednakowy wydatek. Niedomagający wtrysk jeśli podaje mniej gazu niż powinien jest dość niebezpieczny dla silnika ponieważ na cylindrze dla którego podaje paliwo, jest wtedy uboga mieszanka przez co podnosi się temperatura spalania co może spowodować wypalenie się zaworów i gniazd zaworowych. Jest to dość niebezpieczne bo często jest trudne do zauważenia jeśli różnica w wydatku jest na tyle mała, że nie zauważymy nierównej pracy silnika. Kontrolka silnika też tego nie zasygnalizuje ponieważ w takiej sytuacji komputer silnika zwiększy dawkę i w ogólnym rozrachunku skład spalin badany przez sondę lambda będzie właściwy.
A tu o zbiorniku do jazdy na wstecznym http://lpg-forum.pl/butla...wda-t12415.html
fusiak - 27-11-2014, 16:06
Witam.
Na ile wycenilibyście założenie takiego zestawu do sportbacka 1.8 intense?
Zbiornik Hit D650- 250, 65l
Reduktor LPG DRAGO SPORT (do 350 KM)
Przewód elektr. FARO-H2
Wielozawór ELPIGAZ AT02A 220/30 - TOR
Obudowa gazoszczelna POLMOCON DZT-Px
Wlew gazu pod klapką wlewu paliwa ELPIGAZ
Zespół wtr.gazu 4 sekcyjny I-Plus-S Arco (silent)
Komputer sterujący Exclusive 3,4 cyl. STELLA
Filtr D11 fazy lotnej z odstojnikiem- typ XF.301.01
Zintegrowany sensor ciśnienia gazu typu PT MAP
+ Sprawdzenie na Hamowni i 5 lat gwarancji.
Bo zastanawiam się czy cena jaką mi za to krzyknęli jest w porządku
plecho1 - 27-11-2014, 18:45
Nie wiem, może krzyknęli 3500?
Do czterocylindrowego silnika więcej jak 2500 do 3000 bym nie dał. Wtryski wolał bym pojedyncze a nie w listwie bo pojedyncze można lepiej zamontować na krótszych wężykach gazowych. Ja bym jednak założył coś bardziej typowego - popularnego coby w razie problemów każdy gazownik mógł to ogarnąć.
Lipson-L1 - 27-11-2014, 20:47
fusiak napisał/a: | + Sprawdzenie na Hamowni |
jak założą gaz to poproś o wydruki z wykresów mocy i momentu na benzynie i na gazie. Proszę wrzuć na forum bo to może być ciekawa lektura...
Toman - 30-11-2014, 18:46 Temat postu: [CY3A 1.8] Zimny gaśnie Witam, mam Lancera z 2009r. 1,8 benz. z lpg. Na gazie przejechane 140000km. Problem występuje przy uruchomieniu zimnego silnika, albo auto automatycznie gaśnie, albo obroty falują w zakresie 0-1500. Czasami po dojechaniu do zakrętu w chwili redukcji, obroty spadają i silnik gaśnie. Na rozgrzanym silniku jest oki, obrotomierz nawet nie drgnie. Komputer pokazywał zbyt ubogą dawkę paliwa. Zostały wymienione świece i wstawiony emulator na drugiej sondzie za katalizatorem. Jakieś pomysły: Może brudna przepustnica, regulacja zaworów, wymiana szklanek czy też regulacja gazu. Pomóżcie
robertdg - 30-11-2014, 18:50
Zacznij od regulacji zaworów jeżeli jeszcze temat nie był sprawdzany
Toman - 30-11-2014, 18:56
A zawory nie regulują się automatycznie ?
Wczoraj byłem u mechanika, który zasugerował żebym przełączył na benzynę i pod domem zdjął klemy i po 5 minutach założył z powrotem, nie uruchamiał auta dopiero na następny dzień. Rano odpaliłem i było idealnie ale po kilku kilometrach rewolucji ciąg dalszy.
mjsystem - 30-11-2014, 19:28
Temat od dawna wałkowany, Toman, proszę abyś kontynuował istniejący temat. Zapoznaj się z zasadami pisania postów.
Lucas123w - 30-11-2014, 21:42
Toman napisał/a: | regulacja zaworów, wymiana szklanek |
Zajmij się tym jak najszybciej.
RalfPi - 03-12-2014, 10:16
Hej - ostatnio Lancerek spala trochę więcej jak normalnie - zamiast 10l LPG to spala 10.8- nie wiem czy noga cięższa, czy może coś trzeba wymienić - wymienię świecę i zobaczę czy się poprawi.
Myślicie, że może to być kwestia gazu na stacji (tankuje zazwyczaj na 2 Orlenach)
Wiem, że niby temperatury niższe.. ale jakoś rok temu tak bardzo tego zjawiska nie zaobserwowałem.
manitou - 03-12-2014, 11:17
Witam wszystkich serdecznie to mój pierwszy post na tym forum. Od dwóch lat użytkuję Lancera 1.8 CVT, bez żadnych problemów poza dramatycznym lakierem. Mam przejechane ok 60 tys chciałem zapytać o:
1-Gazownika który ogarnie 1.8 mivec i CVT na ter. woj. Śląskiego
2-Warsztat który wymieni olej w CVT i umie to dobrze zrobić.
Pozdrawiam.
RalfPi - 03-12-2014, 19:12
Ok - większe spalanie miało prozaiczną przyczynę - ciśnienie w oponach..
lobuzek - 03-12-2014, 19:36
Ile miałeś a ile powinno być?
|
|
|