To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

tws - 11-10-2011, 11:54

niestety jutro nie dam rady, pracuje do późna i kawał drogi tam mam

Przyszedł dziś do mnie OLED na próbę, powiedzcie mi czy mielibyście miejsce gdzieś upchać taki wyświetlacz

Rozdzielczość 128x64pix, żółty OLED (jest możliwość sprowadzenia innych kolorów - wszystkie oledy mają czarne tło). Do niego by szła jeszcze dodatkowa płytka z całym sterowaniem, więc też by trzeba było na nią miejsce znaleźć.

Przeglądając internet natknąłem się jeszcze na takie zdjęcie

Byłoby idealne do podgrzewania LCD,

widział ktoś coś takiego w jakimś sklepie?

pompec - 13-10-2011, 22:12

z góry przepraszam za pytanie, na które odpowiedź pewnie jest na tych przepastnych 70 stronach... mianowicie czy jest ktoś, kto oferuję usługę montażu omawianego urządzenia? jeśli tak, to proszę (może być na PW) o info jaki byłby koszt takowej...
Owczar - 13-10-2011, 22:20

Z tego co wiem, to wszyscy instalowali sami.
polaff - 13-10-2011, 22:33

Owczar napisał/a:
Z tego co wiem, to wszyscy instalowali sami.

chyba byle elektryk powinien ogarnąć temat bez żadnego "ale"...

deejay - 13-10-2011, 22:36

polaff napisał/a:

Byle jaki to raczej nie , bo może narobic bigosu przy ECU , lepiej oddac to komus kto to przerabiał , niz potem martwic sie :wink:

polaff - 13-10-2011, 22:42

deejay napisał/a:
polaff napisał/a:

Byle jaki to raczej nie , bo może narobic bigosu przy ECU , lepiej oddac to komus kto to przerabiał , niz potem martwic sie :wink:

nie miałem na myśli kolesia co w "PGR" gniazdka wymieniał....

SPIDER-ek - 13-10-2011, 22:57

Ja bałbym się elektrykowi to oddać. Obcemu elektronikowi ??? chyba raczej też nie.
tws - 16-10-2011, 09:36

mniejwięcej połowa z tych co bierze UKP montują u elektryka samochodowego i jeszcze nikt nie narzekał. Wystarczy że będzie zakład który się zajmuje elektryką samochodową a nie pan zdzisiek spod sklepu ;)
Owczar - 16-10-2011, 11:15

Ja myślę, że ktoś kto nazywa siebie elektrykiem lub elektronikiem samochodowym nie będzie miał najmniejszego problemu jak mu się podrzuci schemat podłączeń ECU z service manuala żeby w ciemno nie szukał. Instrukcja kaczarta, jest jasna i zrozumiała :)
jkrzysztof80 - 16-10-2011, 18:01

pompec, założyłbym ci, jedyny problem to odległość :( , założyłem u siebie i nacieszyłem się 2 dni :( (większość maniaków wie dlaczego)
danino88 - 17-10-2011, 20:51

a jak z tym projektem OLED? :)
sveno - 17-10-2011, 21:32

danino88, przecież kaczart, pisał, że w nowym roku koło wakacji.

ja z innej beczki, wiem, że to dział o EAxx ale na gwałt potrzebuje rozpiskę pinów przy ECU Carismy przedliftówki 1.6 90KM (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie), jeden komp będzie tam montowany jako prezent więc to gardłowa sprawa :)

danino88 - 17-10-2011, 21:47

no tak ale może się coś ruszyło szybciej :p a tak to mam pytanie, czy kupując taki zestaw z zwykłym wyświetlaczem będę później mógł do niego podłączyć wyświetlacz OLED?
tws - 17-10-2011, 23:32

danino88 napisał/a:
no tak ale może się coś ruszyło szybciej :p a tak to mam pytanie, czy kupując taki zestaw z zwykłym wyświetlaczem będę później mógł do niego podłączyć wyświetlacz OLED?

Narazie projekt OLED jest w zupełnym zalążku, ciężko oszacować kiedy będzie. Dysponuje OLED'ami 128x64 ale nikt mi nie odpowiedział czy wam pasują (wymiary powyżej) - zreszta, ciężko na dzień dzisiejszy znaleźć jakąkolwiek alternatywę.

Idea jest taka, żeby dostarczać OLED + płytkę sterującą jako konwerter do UKP (tak aby można było podłączyć do każdego UKP, nawet w wersji 1.0 po samej zmianie firmware). Zobaczymy ile z tego wyjdzie, termin wakacyjny jest luźno rzucony.

sveno, na pw wysłałem Ci rozspiskę pinów do tej carismy.

SPIDER-ek - 17-10-2011, 23:38

kaczart, czy do obecnego UKP coś jeszcze robisz? czy na chwilę obecna finito?