To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Powrót do przeszłości

Krzyzak - 27-10-2024, 20:53

Przepraszam, że grzeszę, ale poza mitsu jest jeszcze życie... Jeszcze rok temu nazwałbym siebie dresiarzem a teraz mam dresswagena i chwalę sobie.
jacek11 - 28-10-2024, 17:59

Krzyzak napisał/a:
Przepraszam, że grzeszę, ale poza mitsu jest jeszcze życie...

Pies przy budzie też żyje, ale co to za życie :P
To nie jest tak, że zamykam się na inne marki. Po prostu w budżecie jaki posiadam, nie widzę ciekawszych pojazdów.
Najchętniej kupiłbym BMW E38, ale to już stare auta, te co tutaj jeżdżą, są już mocno zużyte, a te ładne kosztują sporo. Po za tym, z tego co wiem, pojazd musi mieć duży bagażnik, więc chyba padnie na Ducato :mrgreen:

Marcino - 29-10-2024, 08:54

Hugo napisał/a:
Jak Galanta postawisz pod chmurką i będziesz mało jeździł to szybko zbiodegraduje.

Dlatego włąsnie jak co roku musi być w garażu na okres jesienno zimowy. Szopa jest przygotowywana i BMW GS tam bedzie zimowało.

Co do Ducato - to jest marzenie mojej żony- L3H2 - i zrobienie z tego kampervana na wycieczki.

Ja tak jak Krzyzak - zostałem dresiarzem - po Tiguanie trafił sie następny VW. Jeszcze nim nie jedziełem w zasadzie ale mógłby być następca Galanta.

jacek11 - 29-10-2024, 16:26

Takie vw też by nie było złe. Węgiel luzem można by było w nim wozić, bo nie szkoda, myć też by nie musiał, bo i tak brzydki :P A na poważnie, to jest jeden vw, który mi się podoba. Może nie wizualnie, ale to dosyć ciekawy wynalazek. Nazywa się phyton? czy jakoś tak. Ale i tak nigdy go nie kupię.
Krzyzak - 30-10-2024, 07:41

Tak zupełnie szczerze, to poprzednia generacja vw - passat i tiguan to jest śliczna. Taki nr 3 po BMW E38, Galancie EA5A.
jacek11 - 30-10-2024, 16:42

Czyli które to roczniki?
Krzyzak - 31-10-2024, 07:22

take ło:

Marcino - 31-10-2024, 07:43

To sa takie roczniki 2016 w górę
jacek11 napisał/a:
Nazywa się phyton? czy jakoś tak. Ale i tak nigdy go nie kupię.

A ja kupiłem następce

jacek11 - 31-10-2024, 16:01

No całkiem niebrzydka konstrukcja. Trochę nazwa nie pasuje do tego auta. Pastuchy zawsze wyglądały mocno przeciętnie, chociaż b4 było całkiem przyjemnym autem.

Marcino napisał/a:
A ja kupiłem następce

Pokaż w końcu, bo już od pewnego czasu czytam o nowej furze, a info nikłe.

robertdg - 01-11-2024, 16:08

jacek11 napisał/a:
To skrzynia automatyczna.
Kurła, faktycznie ;-)
Marcino - 04-11-2024, 13:19

jacek11 napisał/a:
Pokaż w końcu, bo już od pewnego czasu czytam o nowej furze, a info nikłe.

Zdjecia jakieś łądne musze zrobic, bo ja to jak zwykle najpierw twmaty techniczne ogarniam, auto było zapuszczone wiec troche trzeba było posiedzieć.

jacek11 - 09-11-2024, 16:44

Dzień dzisiejszy przyniósł misiowi zimowe kółka. Niestety felgi nadają się już do malowania, więc auto sporo straciło na urodzie :| Od pewnego czasu, na wolnych obrotach mocno przygasały światła. Przypomnę, że kabel z ECU, do alternatora jest już odpięty. Podmieniłem zatem alternator, i będziemy obserwować. Wymieniłem też pasek napędzający alternator i pompę wody, bo ten delikatnie popiskiwał po odpaleniu na zimnym. Sam pasek wygląda całkiem dobrze, więc nie jestem pewien, czy to on był winny.
W reflektorach zawitały nowe żarówki. W zimę często jeżdżę po ciemku, tak że zakupiłem żarówki Osram Cool Blue Intense. Białe światło zawsze korzystniej wpływa na widoczność. No i kolejna awaria, spaliła się prawa żarówka postojowa :? Zawsze przy wymianie, zastanawiam się, dlaczego w całym pojeździe są żarówki bez metalowych oprawek( za wyjątkiem H7, i H1 ), a postojowe z przodu rodem z prl :roll:
Poci się też uszczelniacz półosi z lewej strony. Ach ta jakość części ...

Jogurt - 11-11-2024, 18:32

Co ci nie pasi w postojowych z Prl? Mnie też szokneło pierwszym razem :P
Marcino - 12-11-2024, 13:49

Ja miałem ja wiecznie spalone te postojowe. Jak tylko zrobiłem soczewki to postojowe mam w długich w normalnych oprawkach i mam oczywiscie ledy a nie te zółtawe zaróweczki.
jacek11 - 12-11-2024, 16:05

No i altek który ostatnio założyłem dokonał żywota. Szczęściem zanim wyjechałem z garażu. Zastanowił mnie fakt, że coś słabo rozrusznik kręcił, a po odpaleniu pasek piszczał potężnie. Następnie przestał piszczeć, ale światła świeciły słabo. Po podłączeniu voltomierza, stwierdziłem brak ładowania, a napięcie spadało szybko. Z moich pomiarów wynika, że mostek prostowniczy w alternatorze poległ. Po odpięciu przewodu zasilającego napięcie na akumulatorze zaczęło wracać.
Tak że chyba trzeba zanabyć alternator.

Jogurt napisał/a:
Co ci nie pasi w postojowych z Prl? Mnie też szokneło pierwszym razem

Wszystko gra 8) chłop w sklepie specjalnie dla mnie zamawia te żarówki :mrgreen:

Marcino napisał/a:
postojowe mam w długich w normalnych oprawkach

Czyli jak w bmw :wink: