Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc
Wszyc - 21-04-2011, 00:24
Nie idą dziś odkryłem że nie będzie wspomagania układu kierowniczego głupia pompa z diesla nie podejdzie myślałem że to kwestia kółek pasowych na pompie wody ale jednak nie i jeszcze zamiast to zlukać to niepotrzebnie Maretzkiemu od 4 tygodniu zawracałem aż mi głupio ehh...
Dopasowuje teraz przewody wodne za górny dam jutro 55zł aż bo jakiś chory z nie wiadomo czego jeszcze będę musiał go pociąć i przerabiać bo mam wyjście z chłodnicy nie w tym miejscu co w benzyniaku stąd to całe pitolenie u góry będą 2 razy kolanko 90 stopni i raz 45 i ogólnie rura będzie miała koło metra u dołu lepiej tylko 2 razy 90 stopni i pół metra tylko
Potem zacznie się szukanie śrubek z otworkiem do zamocowania końcówek przewodów paliwowych do filtra paliwa jak nic nie zjadę to się wkurzę i kupie pierwszy lepszy filtr paliwa na który naciąga się przewody paliwowe a nie się je przykręca. ( kropka i głęboki wdech i lecimy dalej na jednym oddechu )
Elektryka jeszcze w powijakach nic ostatnio nie chciało mi się robić muszę się w końcu położyć pod autem i przykręcić tą głupia osłonę koła zamachowego
i w końcu pompe paliwa zamontować po prostu cokolwiek zrobić bo od 5 tygodni nie zrobiłem nic
Zielu - 21-04-2011, 11:37
Uu...to nie dobrze. Trochę jest roboty.. Widać że diesle w Galu mają praktycznie wszystko inne niż benzyny...Ale nie łam się, i tak zrobiłeś już tyle, że jeszcze kilka rzeczy i będziesz mógł jeździć
A ja już zaczynam się bać, co będzie u mnie w Lancerze przy swapie z diesla na benzynę..
Wszyc - 21-04-2011, 12:16
Diesel z benzyną 4 cylindrową w rzędzie ma wspólny blok silnika więc wszystko co do niego zamontowane też w zasadzie pasuje ( ten sam blok w sensie odlewu, kształtu bo cylindry mają o innej średnicy wywiercone ) ale dzięki że zewnętrznie bloki silników to to samo można stosować takie części z diesla jak: miska olejowa, skrzynia biegów, łapy silnika, pompa oleju z cała magistralą olejową, wałki balansowe itp. to na mój gust i tak sporo na początku nastawiałem się że praktycznie nic nie podejdzie
gigant87 - 21-04-2011, 12:37
Skrzynia biegów podchodzi? Ciekawe jak się będzie jeździło benzyną na skrzyni od diesla- podejrzewam dość długie przełożenia... Pamiętam, że u mojego Dziadka w Polonezie, po przekładce na diesla od VW byly bardzo krótkie przełożenia- czyli teraz powinno być na odwrót
Wszyc - 21-04-2011, 14:13
jedynka krótsza niż w benzynie a cała reszta dłuższa ale nie bedzie tragedii przełożenia prawie identyczne jak w 2.0 V6 E54A nie znacznie dłuższe
Zresztą zobaczymy zostałem przy skrzyni z diesla bo skrzynia z galanta E3 z którego mam silnik nie podejdzie E3 ma jedną łapę skrzyni i prędkościomierz na linkę a E5 3 łapy skrzyni i elektroniczny prędkościomierz za dużo babrania by było ze skrzynią z E3
Co do prac zostaje podać paliwo i prąd z paliwem będzie więcej zachodu niż z elektryką.... zarabianie końcówek łączenie przewodów szukanie wydrążonych śrubek do przykręcenia przewodów do filtra itp.
Wszyc - 21-04-2011, 17:38
Pod maską już praktycznie wszystko siedzi wsadzić tylko wiązkę trzeba, założyć osłonę rozrządu, pasek alternatora umocować puszkę filtra powietrza na zipach, zamontować filtr paliwa i akumulator i koniec
i tyle dziś
robertdg - 21-04-2011, 19:30
| Wszyc napisał/a: | | Pod maską już praktycznie wszystko siedzi wsadzić tylko wiązkę trzeba, założyć osłonę rozrządu, pasek alternatora umocować puszkę filtra powietrza na zipach, zamontować filtr paliwa i akumulator i koniec | A może teoretycznie Brakuje jeszcze zacisku na węzu od chłodnicy
Andrew - 21-04-2011, 19:42
Wszyc klucze Proxxona takie jak ma mój kolega
Poza tym kiedy oficjalne odpalanko
Wszyc - 21-04-2011, 19:46
| robertdg napisał/a: | A może teoretycznie Brakuje jeszcze zacisku na węzu od chłodnicy |
Oj tam oj tam na żadnym wężu nie ma muszę się zaopatrzyć dopiero
jeszcze zaraz dostane opitol że amortyzatory nie dokręcone bo potrzebowałem gdzie indziej śrubek
Nie będzie oficjalnego odpalanka będzie odpalanko nie oficjalne kiedy wszystko się z finalizuje to się odpali bez zbierania widzów bez dokumentacji filmowej itp. po prostu jak będzie wszystko si to odpali i tyle... Napiszę wam tu że oficjalnie odpalam wtedy i wtedy wszyscy się zajarają i co Krzychu i co odpalił? Ja: ee no nie... Następnego dnia: Odpalił odpalił? Ja: eee nie... więc po co mam się chwalić może być na początku wiele problemów pochwale się jak odpali i tyle wtedy można świętować dopiero
I tak jak przewidywałem złożyłem 95% rzeczy i zostało mi 2kg śrubek jeszcze ten cały plastikowy pojemnik na fotce hehe
Maretzky85 - 21-04-2011, 23:06
Wszyc, mam szykować telefon ? Teraz chyba powinienem pompy wspomy dla Ciebie szukać ?
Wszyc - 21-04-2011, 23:19
Heheh jak byś jakąś miał to nie powiem miło by było ale najpierw musiał bym fundusze zebrać na nią
Została elektryka więc już telefonów nie będzie raczej w tej kwestii
Maretzky85 - 22-04-2011, 07:28
Jak poskładam wszystkie swoje samochody którymi muszę się zająć to jak mi jakaś zostanie to dam znać
xluki - 22-04-2011, 09:45
Przeczytałem cały ten temat od początku i powiem, że jestem naprawdę pod wielkim wrażeniem. Czego się nie robi dla "trzech diamentów". Autorowi życzę wytrwałości, bo już dużo roboty wykonał.
Wszyc - 23-04-2011, 16:34
znalazłem sposób by nie wymieniać pompy wspomagania
w eclipse 2g były montowane 2 kółka pasowe na paski pk na pompie wody tego właśnie mi trzeba ale jeżeli w eclipse 2g byłe montowane takie kółka pasowe to i pewnie w E5 w benzyniakach też były muszę zadzwonić w parę miejsc i się popytać
http://www.carotica.com/4g64/4g63frontside.jpg
Wszyc - 28-04-2011, 10:39
Już mam wstręt do 6 bolta żałuje że to nie 7 bolt z eclipse 2g więcej rzeczy by pasowało plug and play do E5 bo E5 to w sumie eclipse 2g w inny opakowaniu
|
|
|