To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc

Wszyc - 21-04-2011, 00:24

Nie idą dziś odkryłem że nie będzie wspomagania układu kierowniczego :? głupia pompa z diesla nie podejdzie myślałem że to kwestia kółek pasowych na pompie wody ale jednak nie i jeszcze zamiast to zlukać to niepotrzebnie Maretzkiemu od 4 tygodniu :butthead: zawracałem :? aż mi głupio :? ehh...

Dopasowuje teraz przewody wodne za górny dam jutro 55zł aż bo jakiś chory z nie wiadomo czego jeszcze będę musiał go pociąć i przerabiać bo mam wyjście z chłodnicy nie w tym miejscu co w benzyniaku stąd to całe pitolenie u góry będą 2 razy kolanko 90 stopni i raz 45 i ogólnie rura będzie miała koło metra :? u dołu lepiej tylko 2 razy 90 stopni i pół metra tylko
Potem zacznie się szukanie śrubek z otworkiem do zamocowania końcówek przewodów paliwowych do filtra paliwa jak nic nie zjadę to się wkurzę i kupie pierwszy lepszy filtr paliwa na który naciąga się przewody paliwowe a nie się je przykręca. ( kropka i głęboki wdech i lecimy dalej na jednym oddechu :P )

Elektryka jeszcze w powijakach nic ostatnio nie chciało mi się robić muszę się w końcu położyć pod autem i przykręcić tą głupia osłonę koła zamachowego
i w końcu pompe paliwa zamontować po prostu cokolwiek zrobić bo od 5 tygodni nie zrobiłem nic

Zielu - 21-04-2011, 11:37

Uu...to nie dobrze. Trochę jest roboty.. Widać że diesle w Galu mają praktycznie wszystko inne niż benzyny...Ale nie łam się, i tak zrobiłeś już tyle, że jeszcze kilka rzeczy i będziesz mógł jeździć :)

A ja już zaczynam się bać, co będzie u mnie w Lancerze przy swapie z diesla na benzynę..

Wszyc - 21-04-2011, 12:16

Diesel z benzyną 4 cylindrową w rzędzie ma wspólny blok silnika więc wszystko co do niego zamontowane też w zasadzie pasuje ( ten sam blok w sensie odlewu, kształtu bo cylindry mają o innej średnicy wywiercone ) ale dzięki że zewnętrznie bloki silników to to samo można stosować takie części z diesla jak: miska olejowa, skrzynia biegów, łapy silnika, pompa oleju z cała magistralą olejową, wałki balansowe itp. to na mój gust i tak sporo na początku nastawiałem się że praktycznie nic nie podejdzie
gigant87 - 21-04-2011, 12:37

Skrzynia biegów podchodzi? Ciekawe jak się będzie jeździło benzyną na skrzyni od diesla- podejrzewam dość długie przełożenia... Pamiętam, że u mojego Dziadka w Polonezie, po przekładce na diesla od VW byly bardzo krótkie przełożenia- czyli teraz powinno być na odwrót :)
Wszyc - 21-04-2011, 14:13

jedynka krótsza niż w benzynie a cała reszta dłuższa :P ale nie bedzie tragedii przełożenia prawie identyczne jak w 2.0 V6 E54A nie znacznie dłuższe

Zresztą zobaczymy zostałem przy skrzyni z diesla bo skrzynia z galanta E3 z którego mam silnik nie podejdzie E3 ma jedną łapę skrzyni i prędkościomierz na linkę a E5 3 łapy skrzyni i elektroniczny prędkościomierz za dużo babrania by było ze skrzynią z E3 :P

Co do prac zostaje podać paliwo i prąd z paliwem będzie więcej zachodu niż z elektryką.... zarabianie końcówek łączenie przewodów szukanie wydrążonych śrubek do przykręcenia przewodów do filtra itp.

Wszyc - 21-04-2011, 17:38

Pod maską już praktycznie wszystko siedzi wsadzić tylko wiązkę trzeba, założyć osłonę rozrządu, pasek alternatora umocować puszkę filtra powietrza na zipach, zamontować filtr paliwa i akumulator i koniec

i tyle dziś

robertdg - 21-04-2011, 19:30

Wszyc napisał/a:
Pod maską już praktycznie wszystko siedzi wsadzić tylko wiązkę trzeba, założyć osłonę rozrządu, pasek alternatora umocować puszkę filtra powietrza na zipach, zamontować filtr paliwa i akumulator i koniec
A może teoretycznie :P Brakuje jeszcze zacisku na węzu od chłodnicy ;-)
Andrew - 21-04-2011, 19:42

Wszyc klucze Proxxona takie jak ma mój kolega :wink:
Poza tym kiedy oficjalne odpalanko :?:

Wszyc - 21-04-2011, 19:46

robertdg napisał/a:
A może teoretycznie :P Brakuje jeszcze zacisku na węzu od chłodnicy ;-)

Oj tam oj tam na żadnym wężu nie ma :P muszę się zaopatrzyć dopiero :P
jeszcze zaraz dostane opitol że amortyzatory nie dokręcone bo potrzebowałem gdzie indziej śrubek :P

Nie będzie oficjalnego odpalanka :P będzie odpalanko nie oficjalne kiedy wszystko się z finalizuje to się odpali bez zbierania widzów bez dokumentacji filmowej itp. :P po prostu jak będzie wszystko si to odpali i tyle... Napiszę wam tu że oficjalnie odpalam wtedy i wtedy wszyscy się zajarają i co Krzychu i co odpalił? Ja: ee no nie... Następnego dnia: Odpalił odpalił? Ja: eee nie... więc po co mam się chwalić może być na początku wiele problemów pochwale się jak odpali i tyle wtedy można świętować dopiero :P

I tak jak przewidywałem złożyłem 95% rzeczy i zostało mi 2kg śrubek jeszcze :D :D :D ten cały plastikowy pojemnik na fotce hehe :D :D :D

Maretzky85 - 21-04-2011, 23:06

Wszyc, mam szykować telefon ? :P Teraz chyba powinienem pompy wspomy dla Ciebie szukać ? :P
Wszyc - 21-04-2011, 23:19

Heheh jak byś jakąś miał to nie powiem miło by było :D ale najpierw musiał bym fundusze zebrać na nią :P

Została elektryka więc już telefonów nie będzie raczej w tej kwestii :)

Maretzky85 - 22-04-2011, 07:28

Jak poskładam wszystkie swoje samochody którymi muszę się zająć to jak mi jakaś zostanie to dam znać :)
xluki - 22-04-2011, 09:45

Przeczytałem cały ten temat od początku i powiem, że jestem naprawdę pod wielkim wrażeniem. Czego się nie robi dla "trzech diamentów". Autorowi życzę wytrwałości, bo już dużo roboty wykonał.
Wszyc - 23-04-2011, 16:34

znalazłem sposób by nie wymieniać pompy wspomagania :P

w eclipse 2g były montowane 2 kółka pasowe na paski pk na pompie wody tego właśnie mi trzeba ale jeżeli w eclipse 2g byłe montowane takie kółka pasowe to i pewnie w E5 w benzyniakach też były muszę zadzwonić w parę miejsc i się popytać :P

http://www.carotica.com/4g64/4g63frontside.jpg

Wszyc - 28-04-2011, 10:39

Już mam wstręt do 6 bolta żałuje że to nie 7 bolt z eclipse 2g :P więcej rzeczy by pasowało plug and play do E5 :P bo E5 to w sumie eclipse 2g w inny opakowaniu :P