To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Witek vel Mysza - 01-02-2014, 08:22

Krzyzak napisał/a:
zacząłem od 2008 r stosować gumy Hyundaia.
A ma toto jakiś numer? Da się w ASO zamówić? Bo mam hultaja pod nosem. No i pytanie, czy nie są gdzieś dostępne silikonowe gumy na sworznie?
Łysy88 - 01-02-2014, 09:07

Witek vel Mysza napisał/a:
Łysy88 napisał/a:
SRL - wygląda naprawdę solidnie
A to typowy chińczyk...

Gdzieś wyczytałem że SRL to pakowacz dla Polcaru. Ile w ty prawdy jest to nie wiem, ale napewno Polcar to dystrybuuje. Ceny mają fajne a i po prostych u mnie widać że jakość też nie jest najgorsza.

arturj123 - 01-02-2014, 12:13

polaff napisał/a:
Firma Auto Turbiak twierdzi, że taki założyła w moim aucie. Same sworznie sam kupowałem kilkukrotnie.

Sworznie to zgodzę się, że dostępne są 555, ale całego wahacza nie ma.

Witek vel Mysza - 01-02-2014, 14:29

Łysy88 napisał/a:
Gdzieś wyczytałem że SRL to pakowacz dla Polcaru
A widziałeś coś dobrego z tej firmy? To się zakłada jako najtańsze ścierwo do napraw powypadkowych, i sru na giełdę. Bałbym się tych wahaczy ;) Solidnie mogą wyglądać, przecież taki banan to kawał żeliwa w sumie...
Łysy88 - 01-02-2014, 15:21

Wahacz który miałem wczesniej to oyodo. Sworzeń miał mega luz. Teraz jest ten SRL i auto znowu się prowadzi dobrze. W poniedziałek odbieram sworznie wahacza górnego bo okazało się że niewłaściwe mi przysłali. Może to i jest najtańsze ścierwo ale podałem przykład prostych. Przejeździły ok 30 tys, teraz odkręcili prawy bo mieli problem żeby wybić sworzeń banana i oglądałem go. Wygląda bardzo dobrze, zero luzu, gumy całe a samochód u mnie nie ma łatwo, duże ładunki, dużo miasta i tras etc.
polaff - 01-02-2014, 22:52

arturj123 napisał/a:
polaff napisał/a:
Firma Auto Turbiak twierdzi, że taki założyła w moim aucie. Same sworznie sam kupowałem kilkukrotnie.

Sworznie to zgodzę się, że dostępne są 555, ale całego wahacza nie ma.

to może wymienię sam sworzeń tylko co proponujecie i gdzie to kupić - bo okazuje się, że to też ma spore znaczenie...

arturj123 - 02-02-2014, 16:12

polaff napisał/a:
gdzie to kupić - bo okazuje się, że to też ma spore znaczenie...

Te co mi kupiłeś w IC dobre do dziś :mrgreen:

Łysy88 - 02-02-2014, 16:32

polaff, możesz zdradzić jak i kiedy objawiają Ci się luzy na sworzniach wahaczy górnych?
polaff - 03-02-2014, 06:56

Łysy88, przy przejeżdżaniu przez dziury :) .
Szczerze to aż tak bardzo się nad tym nie skupiam. Jeżeli coś puka to szukam przyczyny a nie okoliczności, bo w 15 letnim aucie wszystko może zacząć nagle pukać. U mnie objawia się tym, że jak włożysz łom pomiędzy górny wahacz a zwrotnicę to to widać, że jest luz...

Hugo - 03-02-2014, 08:25

Łysy88 napisał/a:
kiedy objawiają Ci się luzy na sworzniach wahaczy górnych?
Zakręt w prawo-stuki z lewej strony-sworzeń górnego lewego wahacza. Zakręt w lewo-stuki z prawej strony-sworzeń górnego prawego wahacza. Ponadto podczas jazdy na wprost głośny huk podczas wjechania w bardzo dużą dziurę i z dużą prędkością. Na mniejszych dziurach cisza.
Łysy88 - 03-02-2014, 08:30

No u mnie teraz po wymianie banana jest ogólnie z przodu cisza, tyko jak wjadę w większy dołek że bujnie autem słychać takieg głuche pukanie...

Do tego mam nadal problem z tyłem. Coś jakby chrobotało na dołkach, zastanawiam się czy to nie padły górne mocowania amortyzatora, choć strasznie nie wyglądały. Wzdłużne wahacze wymieniłem bo diagnosta stwierdził że tam jest luz, na wahaczu a nie zwrotnicy ale nadal nie dało to oczekiwanego efektu.

Hugo - 03-02-2014, 08:35

Łysy88 napisał/a:
tyko jak wjadę w większy dołek że bujnie autem słychać takieg głuche pukanie...
No to mogą być swqorznie górnych wahaczy albo łączniki i/lub gumy drążka stabilizatora.
Łysy88 napisał/a:
nadal problem z tyłem. Coś jakby chrobotało na dołkach
Nie pękła któraś sprężyna na amortyzatorze?
Łysy88 - 03-02-2014, 08:42

Hugo napisał/a:

Łysy88 napisał/a:
tyko jak wjadę w większy dołek że bujnie autem słychać takieg głuche pukanie...
No to mogą być swqorznie górnych wahaczy albo łączniki i/lub gumy drążka stabilizatora.

Łączniki i gumy stabilizatora wymieniane z 15 tys temu na Yamato

Hugo napisał/a:
Łysy88 napisał/a:
nadal problem z tyłem. Coś jakby chrobotało na dołkach
Nie pękła któraś sprężyna na amortyzatorze?

Nie, obydwie nowe KYB

maju81 - 20-02-2014, 18:27

W dalszym ciągu nie mogę dojść co jest winowajcą stuków w moim miśku.
Skupiłem się na hamulcach ponieważ stukanie ustawało w trakcie hamowania.
Nie jest to jednak wina hamulców ponieważ zrobiłem próbę jazdy bez klocków z ustabilizowanym zaciskiem. Hamowałem tylko ręcznym (prędkości do 10 km/h po dziurach). Stukało tak samo i wyciszało się w trakcie zaciągania ręcznego.
Wymontowałem dziś sworznie banana i wahacza prostego. Sworzeń wahacza prostego wydaje się być w gorszym stanie niż banana.
Mam tylko prośbę żeby ktoś mi napisał jak wygląda (zachowuje się) uszkodzony sworzeń? Oczywiście mam na myśli po zdemontowaniu go. Chciałbym mieć pewność, że ten mój jest faktycznie dobity.
Z tego co pamiętam to pisane było, że prosty nie stuka a u mnie bardziej wskazuje właśnie na prosty.

robertdg - 20-02-2014, 19:31

Występuje luz na sworzniu