[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
QwiateQ - 30-08-2011, 22:17
Witajcie,
KaWu napisał/a: | Za małe dysze w MJ w 4G63 |
Spójrz niżej.
To jest max co dawało jakieś mnożniki sensowne. Brak spadków ciśnienia, itd. max ile mogłem wycisnąć.
KaWu napisał/a: | Masz bogato przy zapętlaniu wtryskiwaczy |
Nie do końca rozumiem. Bogato = za dużo powietrza + za mało gazu na otwartej pętli przy pełnym obciążeniu silnika?
Musiałbym dokładnie sprawdzić, ale IMHO komp benzynowy nie wykazuje odchyłki i nie korci go do zmiany korekty map wtrysku.
m6riano napisał/a: | PabloGal coś mówił że zmienił na 2,5mm |
Miałem wcześniej 2,7 mm i mnożnik po autokalibracji wychodził 0,65 w dół do 0,45, czyli mocno za mało. Na nowo rozwiercanych dyszach 2,0mm mnożnik uplasował się w okolicy 1,5-1,6 do 1,3-1,4 na końcu, też źle (wg mojej wiedzy właśnie wtedy następowałoby zapętlenie, jeśli się mylę poprawcie mnie). Następne wiertło 2,35 uplasowało mnożnik w okolicy 0,95 do 0,8 na końcu (komp Staga opieprzył mnie za zbyt duże dysze), po dobrym nagrzaniu każda z autokalibracji wyniosła 1,16-1,18 do 1 na końcu czyli idealnie. Reszta parametrów ok, przyspieszenie ok, musiałbym sprawdzić przy max obciążeniu, choć to trudne
[ Dodano: 30-08-2011, 22:24 ]
Owczar napisał/a: | że do 2,5 będzie już drożej. Poza tym ja poszedłem w Hany, więc same wtryskiwacze kosztowały z króćcami 600zł. Stag na 6 cylindrów też jest droższy i jeden zavolak S też nie da rady. |
Zgoda, całkowicie dobry zakup.
P.S. Zacząłem sprawdzać parametry wtryskiwaczy HANA i śmiem twierdzić że są dokładne, ale czy na pewno to nie przerost szczególnie z uwagi na kasę za nie 2xHana = 6xMJ. Wymogi naszych silników spokojnie mieszczą się w 2/3 skali co daje spory wybór. Zauważcie że kiedyś montowali mocno rozreklamowane elektrozawory VALTEK 3Ohm i do tych samych silników dziś już ich nie polecają.
Marcino - 30-08-2011, 23:09
A jakie macie dysze na Valdemarach w 2.5? Pochwalić sie...
KaWu - 31-08-2011, 08:03
QwiateQ napisał/a: | Spójrz niżej. |
Niżej tzn. post Marcino, .:?:
QwiateQ napisał/a: | To jest max co dawało jakieś mnożniki sensowne. Brak spadków ciśnienia, itd. max ile mogłem wycisnąć. |
Sprawdzałem już kilka 4G63 i w MJ wychodziła dysza 2,5÷2,6 mm.
Jak wsadziłem dyszę ~2,3 to wtryski na zapętleniu i na max "brakowało gazu".
QwiateQ napisał/a: | Nie do końca rozumiem. |
Chodzi o odwzorowanie sondy, tak jak na Pb . Bogato, tzn ze sonda ma ~0,8V.
QwiateQ napisał/a: | komp benzynowy nie wykazuje odchyłki i nie korci go do zmiany korekty map wtrysku |
A jakie masz korekty
QwiateQ napisał/a: | Miałem wcześniej 2,7 mm i mnożnik po autokalibracji wychodził 0,65 w dół do 0,45, czyli mocno za mało ... |
Te wartości musisz podawac z cisnieniem reduktora. Pewnie cisnienie ok 1,4 bar.
Podejrzewam ze przy cisnieniu ~0,95÷1 bar mialbys mnoznik strzelony w okolice 1.
QwiateQ napisał/a: | przerost szczególnie z uwagi na kasę za nie 2xHana = 6xMJ |
Pewnie masz racje. Choć jak ktoś chce raz a dobrze to lepiej może kupić Hana. Czas pokaże bo nie są długo na rynku.
Czytając fora widać że stary MJ to nie to co jest od około roku. Mnóstwo reklamacji.
Mi się trafił tylko jeden wadliwy MJ, a raczej z jakimś brudem w środku.
m6riano napisał/a: | No właśnie u siebie za jakiś czas pewnie będę musiał wymienić wtryski bo te już mają ponad 160tkm...Co proponujecie...? |
A ile chcesz przeznaczyć $
m6riano - 31-08-2011, 13:13
KaWu napisał/a: | m6riano napisał/a:
No właśnie u siebie za jakiś czas pewnie będę musiał wymienić wtryski bo te już mają ponad 160tkm...Co proponujecie...?
A ile chcesz przeznaczyć $ |
he..to dobre pytanie..
ogólnie to jak najmniej...ale tak żeby zrobiły kolejne 150tkm..i nic z nimi sie nie działo tak jak i z tymi..;-)
QwiateQ - 31-08-2011, 20:23
KaWu napisał/a: | Niżej tzn. post Marcino, .:?: |
Raczej pisałem o wypowiedzi niżej w tym samym wpisie.
KaWu napisał/a: |
Sprawdzałem już kilka 4G63 i w MJ wychodziła dysza 2,5÷2,6 mm.
Jak wsadziłem dyszę ~2,3 to wtryski na zapętleniu i na max "brakowało gazu". |
Ok, zgoda na doświadczalne, większe dysze. Ale? Było bogato i brakowało gazu?
KaWu napisał/a: | Chodzi o odwzorowanie sondy, tak jak na Pb . Bogato, tzn ze sonda ma ~0,8V. |
Pytałem, co to znaczy w Twojej wypowiedzi "Bogato"?
IMHO w tym przypadku to nadmiar paliwa w stosunku do powietrza, paliwo można zmniejszyć, a uboga mieszanka wypalała kiedyś "zawory" z uwagi na nadmiar powierza w spalanej objętości. Ciągłe zmiany robi ECU co widać na przebiegach. Na pełnym obciążeniu silnik jest zalewany żeby wycisnąć jak najwięcej mocy/momentu (zależy w jakim zakresie obrotów jesteśmy)
KaWu napisał/a: |
A jakie masz korekty |
Musiałbym sprawdzić, wciąż ustawiam, ale nie odstaje wiele od standardowego poprawnego przypadku. Nie do końca w materii odchyłki STAGa chcę się wypowiadać, bo szczegółowo - o czym mówi wykres i co wartości przedstawiają i odwzorowują. Uwzględnijmy ISA2 w drugiej części zapytania.
3D (2D de facto też) odchyłka spada w zakresie jałowych obrotów - zrozumiałe dla mnie.
KaWu napisał/a: | Te wartości musisz podawac z cisnieniem reduktora. Pewnie cisnienie ok 1,4 bar.
Podejrzewam ze przy cisnieniu ~0,95÷1 bar mialbys mnoznik strzelony w okolice 1. |
Ciśnienie jak każdy wie w Zavoli S/N powinno się pozostawić niezmienione. Dysze dobierałem tak by przy spełnieniu wszelkich parametrów w granicach rozsądku i zachowaniu dynamiki przyspieszenia, nie odnotowywać spadków ciśnienia. Chyba ok!?
Pewnie tak, z tym mnożnikiem w niższym ciśnieniu, ale nie starczy wydajności reduktora dla utrzymania ciśnienia w zakresie większego obciążenia silnika, dlatego ZETA S pracuje na wyższym ciśnieniu. Z kolei należy wcelowywać z mnożnikiem do 1,2 (w uzasadnionych przypadkach 1,4) z tendencją spadkową do 1 w przypadku długich czasach wtrysku.
KaWu napisał/a: | Czytając fora widać że stary MJ to nie to co jest od około roku. Mnóstwo reklamacji. |
Zgoda, nie doszukałem się złych opinii ale konstruktywna podpowiedź jest zawsze przydatna. MagicJet to z tego co wiem również listwy (okryte złą sławą awaryjności) o ile pamiętam. Czy pisałeś o reklamacjach zabudowanych listw MagicJet, czy też pojedynczych wtryskach wczepionych w jeden wspólny czwórnik/profil?
Znowu się rozpisałem a naprawdę chciałem przykrótko.
[ Dodano: 31-08-2011, 20:25 ]
Zavloaka S należy montować bezpośrednio z elektrozaworem (tym z komory silnika), kto z Was tak ma / robi?
[ Dodano: 31-08-2011, 20:34 ]
KaWu - 01-09-2011, 08:39
QwiateQ napisał/a: | Musiałbym sprawdzić, wciąż ustawiam, ale nie odstaje wiele od standardowego poprawnego przypadku. Nie do końca w materii odchyłki STAGa chcę się wypowiadać, bo szczegółowo - o czym mówi wykres i co wartości przedstawiają i odwzorowują. Uwzględnijmy ISA2 w drugiej części zapytania. |
Chodzilo mi o korekty LTFT i STFT. Dlugo i krotkoterminowe - bo myslalem, ze o pisales. Chcialem porownac jakie sa w standardzie w EA2 bo do tej pory tylko u siebie sprawdzalem przez kabel i evoscan i nie mam porownania.
QwiateQ napisał/a: | Czy pisałeś o reklamacjach zabudowanych listw MagicJet, czy też pojedynczych wtryskach wczepionych w jeden wspólny czwórnik/profil? |
Ja mialem 4 pojedyncze i w jednym byl smiec-przez co inne dawkowanie.
Ale pewnie nie ma reguly, bo to to samo. Przykladowo ok 2 lata temu mialem cztery MJ w listwie i zeby je dac blizej wkretek to rozebralem listwe i zamontowalem kazdy wtrysk oddzielnie a doprwadzilem do nich gaz na w/w "czworniku".
QwiateQ napisał/a: | Zavloaka S należy montować bezpośrednio z elektrozaworem (tym z komory silnika), kto z Was tak ma / robi? |
Tak zaleca producent czy jak
Szczerze to ja tak nie robilem. Znaczenie dla mnie ma tylko to, zeby cewka z elektroz. byla "do gory". Sam u siebie mam reduktor pod aku a elektroz. dopiero na grodzi silnika. Cos zmienia takie podlaczenie jak piszesz
QwiateQ napisał/a: | Dysze dobierałem tak by przy spełnieniu wszelkich parametrów w granicach rozsądku i zachowaniu dynamiki przyspieszenia, nie odnotowywać spadków ciśnienia. Chyba ok!? |
W stagu zalecaja aby mnoznik przy max czasach byl w ok. 1.
Najlepiej tak dobrac mnoznik zeby nie bylo zapetlen przy max czasach. A Jezeli sa zapetlenia to zeby sonda nie wchodzila na ubogo (jw. o braku gazu).
QwiateQ napisał/a: | Ciśnienie jak każdy wie w Zavoli S/N powinno się pozostawić niezmienione. |
Niezmienione do fabrycznie ustawionego
Czy chodzi o to, zeby nie bylo (najlepiej) spadkow cisnienia podczas jazdy
QwiateQ - 01-09-2011, 20:02
KaWu napisał/a: | Chodzilo mi o korekty LTFT i STFT |
Pomieszane z poplątanym najpierw pisałem właśnie o długo i krótkoterminowych, później o korekcie w Stagu. ISA2 z tego co pamiętam stara się nie dopuścić do odchyłki krótkoterminowej (tu mogę się mylić).
KaWu napisał/a: | Chcialem porownac jakie sa w standardzie w EA2 bo do tej pory tylko u siebie sprawdzalem przez kabel i evoscan i nie mam porownania. |
Mam kabel i evoscana ale za mało czasu, postaram się zebrać dane, nie obiecuję ale może będzie co porównać.
KaWu napisał/a: | Tak zaleca producent czy jak |
Tak, tak zaleca producent i u siebie mam tak montowane, sprzedawca (Allegro, z Tarnowskich Gór, polecam) sam to podpowiedział.
Zavoli zaleca również dysze bezpieczeństwa odprowadzić w kolektor oddzielnym dojściem, ale z wiadomych względów tego się nie robi.
KaWu napisał/a: | W stagu zalecaja aby mnoznik przy max czasach byl w ok. 1. |
Całkowita racja. Szczególnie w wysokich czasach wtrysku.
Cytat: | Niezmienione do fabrycznie ustawionego
Czy chodzi o to, zeby nie bylo (najlepiej) spadkow cisnienia podczas jazdy |
Niezmienione. Fabrycznie jest tak kalibrowany by odparowywał najlepiej na dane ciśnienie.
Ku info ogółu - 3 rzeczy determinują ilość gazu:
- fi dyszy - mechanika płynów i przepływy turbulentne
- czas wtrysku
- ciśnienie wtrysku
Czas dobiera ISA2
Ciśnienie pozostaje niezmienione (przynajmniej wg mnie)
Zostaje dysza.
Mały OT:
Węże od nagrzewania u mnie mają 40 i 70 mm, Reduktor mam umieszczony na ścianie grodziowej (ogniowej) przed dolotem, całość minimalnie poskracałem,
JEDYNY otwór wykonany w aucie to do wlewu pod klapką paliwa. STAG w kabinie. Nie przechwalam, byłby to bezsens. Może komuś się przyda.
Zamierzam czasy wtrysku podglądać na tunigowanym AVT434
KaWu - 02-09-2011, 08:23
QwiateQ napisał/a: | ISA2 z tego co pamiętam stara się nie dopuścić do odchyłki krótkoterminowej (tu mogę się mylić). |
Tu się nie wypowiadam. Nie znam ISA2. I po tym co widziałem - to póki co nie ciągnie mnie do niej
QwiateQ napisał/a: | nie obiecuję ale może będzie co porównać |
ok
QwiateQ napisał/a: | Zavoli zaleca również dysze bezpieczeństwa odprowadzić w kolektor oddzielnym dojściem, ale z wiadomych względów tego się nie robi. |
Fakt. Szczególnie w automacie
QwiateQ napisał/a: | Fabrycznie jest tak kalibrowany by odparowywał najlepiej na dane ciśnienie. |
Nie wiem ile w tym prawdy. Może masz rację.
Np. fabryczny zavoli N miał na starcie 1,05. Kolejny ~1,15.
Pod koniec września może będe zmieniał w jednym aucie Zavoli to zobacze jakie będzie startowe w nowym, bo widać, że nie jest to jedna i ta sama wartość.
QwiateQ napisał/a: | JEDYNY otwór wykonany w aucie to do wlewu pod klapką paliwa |
Nie wierzę:
- a wentylacja zbiornika gazu w bagażniku
- a 5 dziur w kolektorze
QwiateQ - 02-09-2011, 17:54
KaWu napisał/a: | a 5 dziur w kolektorze |
Fakt. mam 4 dziury.
KaWu napisał/a: | to póki co nie ciągnie mnie do niej |
Wypowiedz się więcej a szczególnie opisz jeśli krytycznie podchodzisz do tej funkcji. Może coś zaobserwowałeś doświadczalnie?
KaWu napisał/a: | a wentylacja zbiornika gazu w bagażniku |
zapewniam - jest wentylowany - mało tego, doświadczalnie sprawdzone odprowadzenie
http://www.alltop.pl/AC_wytyczne.pdf
100ZETA/N
Use: suitable for vehicles with catalyst, fuel injection
First stage regulation pressure: 1.2 bars
Version ZETA/N: up to 140 KW
100ZETA/S
Use: suitable for vehicles with catalyst, fuel injection
First stage regulation pressure: 1.4 bars
Version ZETA/S: up to 250 KW
http://www.zavoli.com/pro...7&id=14&lang=en
U mnie Zeta S - 1,45
http://www.autogassystem....Alisei_Zeta.pdf
W wersji włoskiej jest to samo. PL wersja to przeróbka włoskiej.
[ Dodano: 07-09-2011, 21:22 ]
Owczar, mam do Ciebie zapytanie o kilka spraw:
poniżej pytań dopisałem jak sprawa ma się u mnie
- Czy masz włączone ISA2? TAK/NIE - dlaczego?
TAK - po wielu poszukiwaniach ISA2 nie robi "burdelu" w mapie samochodu (w pewnych autach nie zgadują się kompy - w Galantach/Mitsubishi jest ok) - ale mam pewną niezgodność, napiszę w następnym poście ze zrzutami
- Jaką masz odchyłkę po dłuższym czasie użytkowania na LPG?
~3-4% OIDP
- jakie masz spalanie PB/LPG?
10-11L Pb/13L LPG (dla LPG to są ostatnie ale mam za mało km stałych ustawień)
- Czy buczą Tobie reduktory Zavoli?
Tylko pod koniec gazu w butli, jak zostaje około 1L gazu do zera. Buczenie to przypadłość Zavolaków szczególnie N, chyba że coś się zmieniło.
Zdaję sobie sprawę, że różnice Naszych aut to przede wszystkim EA5A+Tip vs. EA2A+Tip
Czy kompa sterującego i inne bebechy masz poliftowego?
Marcino - 20-09-2011, 09:26
Owczar napisał/a: | Te wtryski podłączone fatalnie. IG1 ma dwa wyjścia, a ktoś skorzystał tylko z 1, albo spiął oba trójnikiem w jeden przewód.
Nawierty też są słabo zlokalizowane tak jak napisałeś, ale to jeszcze pół biedy.
Marcino napisał/a: | Mam zamiar kupic weze i zrobić zasilanie listew z dwóch stron, a czujnik ciśnienia wpiąc na środku. |
Dokładnie. To wiele poprawi. Oba węże poprowadź niezależnie od reduktora. Dołóż króciec przy tej listwie na 2 wtryskiwacze i zepnij ten drugi przewód. To taka poprawka minimum, ale wiele zmieni.
Ostatnio poprawiałem z kolegą Lagunę 2.0T 204KM. Gość spiął dwa wyjścia z KME Golda jednym trójnikiem, przez jeden filtr do listwy z wtryskiwaczami. Spadki były identyczne jak u Ciebie i przełączał się na paliwo. Po podłączeniu przez 2 filtry i osobnymi przewodami, spadki nie przekraczają 0,15. Podnieś przy okazji ciśnienie do 1,3 i nie powinno otwierać wtrysków na stałe. Dodatkowo w miare możliwości umieść wtryskiwacze w pozycji pionowej.
[ Dodano: 30-08-2011, 16:46 ]
W tej lagunie tak spięliśmy listwę:
Obrazek |
Owczar,
Przegladałem moj reduktor ma jedno wyjscie , i tu pytanie jak duzej średnicy węza uzyć?
Czy dać z reduktora 16mm, pozniej tróknik Y i dwa po 14mm na każdym założyć filterek fazy lotnej?
Teraz pytanie o zapiecie czujnika, mam go na scianie grodziowej, czy moze iśc do niego długi wąż z pomeidzy listwy wtryskiwaczy?
Owczar - 20-09-2011, 09:51
Marcino napisał/a: | Przegladałem moj reduktor ma jedno wyjscie , |
Rzeczywiście, spojrzałem na zdjęcie z jednej strony.
Marcino napisał/a: | i tu pytanie jak duzej średnicy węza uzyć?
Czy dać z reduktora 16mm, pozniej tróknik Y i dwa po 14mm na każdym założyć filterek fazy lotnej? |
Z tego co wyczytałem, to LR ma wyjście 14mm, więc powinieneś dać 14mm rozdzielony na 2 o średnicy pasującej do króćców na listwie wtryskowej. Podejrzewam, że tam będzie już po 12mm.
Przy okazji spróbuj obrócić wtryskiwacze do pozycji pionowej.
adm78 - 25-10-2011, 10:42
Witam
Mam instalke sekwencyjną BRC P&P, chciałbym zapytac tych z Was, którzy mają dysze umieszczone w dolocie, nie w podstawie (tak jak chyba powinno byc najlepiej czy mają problemy z lekkim szarpaniem na 1 i 2 przy wolnej jeżdzie? wydaje mi sie ze słaby pęd powietrza w dolocie nie jest w stanie dobrze wymieszać i dostarczyc mieszanki do spalenia? czy moge mieć racje? wydaje mi sie ze mam za wysoko wywiercone otwory w dolocie, bo na benzynie nie mam problemów z szarpaniem (układ WN sprawniutki, swieczki i kable nowe). A może to kwestia żle wyregulowanej instalki? byłem juz raz na regulacji u gazowników, stwierdzili ze było za ubogo i powinno byc juz ok, moze nie jest jeszcze ok? jak wkładam jedynke lub dwójke i daje wiecej gazu czesto jakby wypadał zapłon, takie zadławienie i szarpnięcie jakby było przelanie i komp nie dawał w tym cyklu zapłonu. Dostarcze niedługo fotke.
Tomek - 25-10-2011, 10:50
ja mam BRC p&d (nie ma czegos takiego jak p&p)
pokaż zdjęcia instalki, jak masz te wtryski
ja też mam szarpanie na wolnych obrotach, ale podejrzewam, że to jednak układ WN, bo mam to samo na bence
nawet jeśli na bence jest ok, to na gazie nie musi, bo generalnie gaz szybciej reaguje na niesprawny układ WN, no ale jak piszesz masz nowe kable i świece, wiec pozostawałby ci aparat zapłonowy
poczytaj w wątku koleżanki Seichan o jej galancie, tam jest wiecej o problemie, ale solucji do dzis brak
może to byc oczywiscie jak piszesz instalka, ale skoro mowia, że jest ok, to może tak jest, a może i nie
ja jeszcze w gazie nie szukałem problemu, ale może podjade dla spokoju sprawdzić
adm78 - 25-10-2011, 10:57
tomek84 napisał/a: | nawet jeśli na bence jest ok, to na gazie nie musi, bo generalnie gaz szybciej reaguje na niesprawny układ WN, no ale jak piszesz masz nowe kable i świece, wiec pozostawałby ci aparat zapłonowy |
aparat cały nowiutki, kopułka, palec, cewka, nawet moduł zapłonowy, po takiej wymianie na benzynce i gazie powyżej 2000 tys obrotów jest super, tylko przy ruszaniu i na dwójce po puszczeniu sprzęgła szarpie na gazie.
Tomek - 25-10-2011, 10:58
adm78 napisał/a: |
aparat cały nowiutki, kopułka, palec, cewka, nawet moduł zapłonowy, po takiej wymianie na benzynce i gazie powyżej 2000 tys obrotów jest super, tylko przy ruszaniu i na dwójce po puszczeniu sprzęgła szarpie na gazie. |
no to jasne, że problemów szukaj tylko w gazie
zrób zdjęcia i podeślij tutaj
|
|
|