Nasze Miśki - Sportowa Elegancja
Torp12 - 05-12-2012, 23:49
| Owczar napisał/a: | | Miałem identyczne objawy co u Ciebie. Mogłem jeździć miesiąc i nagle traciłem hamulce. Nigdy podczas jazdy, zawsze po postoju. Na 90% masz gdzieś nieszczelność. |
No dobra ale to by ubywało płynu i chyba cały czas byłby zapowietrzony...
Poza tym jest jakaś zależność temperaturowa ewidetnie. Zobaczymy, przy zmianie plynu bede widziec czy gdzies cieknie czy nie.
Owczar - 05-12-2012, 23:56
Już pisałem że u mnie też nie ubywało. I nie był zapowietrzony cały czas tylko od czasu do czasu przez co trudniej było to znaleźć. Jeździłem tak z pół roku bo byłem przekonany, że mam nieszczelność przy tłoczku, a nie chciało mi się wymieniać uszczelek. Jak już się zabrałem to przy zdejmowaniu zacisku okazało się, że nieszczelność miałem przy zacisku w miejscu gdzie przykręcany jest przewód elastyczny. Generalnie jest tak, że tłustą ciecz ciężko przepchnąć przez małą szczelinę, bo w pewnym stopniu ona uszczelnia. Ale gdy tłoczek się "przytnie" tzn ma problem z powrotem, to w układzie powstaje podciśnienie, które zasysa powietrze do środka i masz gotowe zapowietrzenie. Zmiana temperatur może powodować właśnie takie przycięcia. Zanim układ się rozrusza to się zdąży zapowietrzyć. Pierwszy raz mi się to zdarzyło właśnie przy ataku zimy, a wcześniej jeździłem po ingerencji w hamulce ze 4 miesiące letnio jesienne.
Płyn choćby był stary jak samochód nie powoduje zapowietrzania... A tu masz ewidentnie efekt zapowietrzenia. A powietrze bierze się zawsze z nieszczelności.
Torp12 - 06-12-2012, 10:52
| Owczar napisał/a: | | Płyn choćby był stary jak samochód nie powoduje zapowietrzania... A tu masz ewidentnie efekt zapowietrzenia. A powietrze bierze się zawsze z nieszczelności. |
I co niby tą samą dziurką co zassysa sie pęcherzyk powietrza potem nią wychodzi? Samoodpowietrzający sie układ, no żyć nie umierać:)
Koniec smiechów, musze znaleźć przyczyne bo ida mrozy i tak sie nie da ruszyć w trase.
Owczar - 06-12-2012, 11:05
A to przechodzi Ci samo? Nie rozkręcałeś przypadkiem pompy hamulcowej?
Torp12 - 06-12-2012, 12:14
| Owczar napisał/a: | | A to przechodzi Ci samo? Nie rozkręcałeś przypadkiem pompy hamulcowej? |
No samo przechodzi jak postoi w cieplym garazu.
Pompe tylko podmienialem w zeszlym roku na probe.
Owczar - 06-12-2012, 13:38
Możliwe, że zapowietrza Ci się np pompa. Ona się sama może odpowietrzyć.
Torp12 - 09-12-2012, 17:22
W piątek zmieniłem płyn. Wczoraj przestał całą noc na dworze a było -11 stopni i jakże sie ucieszyłem kiedy dzisiaj do niego wsiadłem i miałem normalne hamulce:)
Także chyba udało się usunąć problem.
deejay - 09-12-2012, 18:35
| Torp12 napisał/a: | | W piątek zmieniłem płyn. Wczoraj przestał całą noc na dworze a było -11 stopni i jakże sie ucieszyłem kiedy dzisiaj do niego wsiadłem i miałem normalne hamulce:) |
A co to za badziewie ostatnio wlałeś ?
Torp12 - 09-12-2012, 18:39
| deejay napisał/a: |
A co to za badziewie ostatnio wlałeś ? |
Płyn zalał rok temu Piwor. Jakiś TRW.
Ja mam taka teorie: przed zlotem w Warzce byłem na myjni żeby umyć silnik. Moze wtedy woda gdzies sie tam dostala i teraz dopiero wyszlo...
Owczar - 09-12-2012, 18:54
| Torp12 napisał/a: | | Ja mam taka teorie: przed zlotem w Warzce byłem na myjni żeby umyć silnik. Moze wtedy woda gdzies sie tam dostala i teraz dopiero wyszlo... |
Nie ma takiej możliwości by dostało się tam powietrze, a tym bardziej woda z zewnątrz. Zresztą nawet jak się dostanie to nie ma opcji by zamarzło bo tej wody musiałoby się nalać bardzo dużo... Prędzej zagotuje się zbyt wcześnie niż zamarznie przy -10. Nie chcę być złym prorokiem, ale według mnie problem prędzej czy później wróci.
Objawy, które opisywałeś pasują do zapowietrzenia w przewodach między pompą hamulcową, a pompą ABS lub do przepuszczania jednej z sekcji w pompie.
m6riano - 09-12-2012, 19:02
Torp12, a wiesz że ja mam to samo..ale obawiam sie że to nie płyn tylko naruszony przewód gumowy przy wymianie półosi..
Torp12 - 22-12-2012, 13:08
Czy u Was tez tak jest ze jak jakiej opcji nawiewu byscie nie ustawili na climatronicu to z tych 2 kratek na konsoli wieje zawsze? Czy to jakas tam linka czy cos?:)
Tomek - 22-12-2012, 16:27
| Cytat: |
Czy u Was tez tak jest ze jak jakiej opcji nawiewu byscie nie ustawili na climatronicu to z tych 2 kratek na konsoli wieje zawsze? Czy to jakas tam linka czy cos?:) |
normalne
klapki, jakie by nie były nie są szczelne,
zamkniecie samych kratek na konsoli jest najskuteczniejsze
Torp12 - 22-12-2012, 18:09
| tomek84 napisał/a: |
normalne
klapki, jakie by nie były nie są szczelne,
zamkniecie samych kratek na konsoli jest najskuteczniejsze |
Wiesz jak sobie wieje to niech wieje, bardziej chodzi oto aby skuteczniej na szybe dawalo.
Torp12 - 26-12-2012, 20:53
Czas leciał leciał film się tworzył i tworzył i tworzył aż w końcu prawie że pod choinkę jest gotowy:) Trochę koncepcją odbiega od innych tego typu tworów na forum ale mi się podoba baaaaardzo:) Także zachęcam do Obejrzenia
No i taki tam prezent od Mojej Ukochanej
|
|
|