To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Sportowa Elegancja

Torp12 - 05-12-2012, 23:49

Owczar napisał/a:
Miałem identyczne objawy co u Ciebie. Mogłem jeździć miesiąc i nagle traciłem hamulce. Nigdy podczas jazdy, zawsze po postoju. Na 90% masz gdzieś nieszczelność.

No dobra ale to by ubywało płynu i chyba cały czas byłby zapowietrzony...

Poza tym jest jakaś zależność temperaturowa ewidetnie. Zobaczymy, przy zmianie plynu bede widziec czy gdzies cieknie czy nie.

Owczar - 05-12-2012, 23:56

Już pisałem że u mnie też nie ubywało. I nie był zapowietrzony cały czas tylko od czasu do czasu przez co trudniej było to znaleźć. Jeździłem tak z pół roku bo byłem przekonany, że mam nieszczelność przy tłoczku, a nie chciało mi się wymieniać uszczelek. Jak już się zabrałem to przy zdejmowaniu zacisku okazało się, że nieszczelność miałem przy zacisku w miejscu gdzie przykręcany jest przewód elastyczny. Generalnie jest tak, że tłustą ciecz ciężko przepchnąć przez małą szczelinę, bo w pewnym stopniu ona uszczelnia. Ale gdy tłoczek się "przytnie" tzn ma problem z powrotem, to w układzie powstaje podciśnienie, które zasysa powietrze do środka i masz gotowe zapowietrzenie. Zmiana temperatur może powodować właśnie takie przycięcia. Zanim układ się rozrusza to się zdąży zapowietrzyć. Pierwszy raz mi się to zdarzyło właśnie przy ataku zimy, a wcześniej jeździłem po ingerencji w hamulce ze 4 miesiące letnio jesienne.

Płyn choćby był stary jak samochód nie powoduje zapowietrzania... A tu masz ewidentnie efekt zapowietrzenia. A powietrze bierze się zawsze z nieszczelności.

Torp12 - 06-12-2012, 10:52

Owczar napisał/a:
Płyn choćby był stary jak samochód nie powoduje zapowietrzania... A tu masz ewidentnie efekt zapowietrzenia. A powietrze bierze się zawsze z nieszczelności.

I co niby tą samą dziurką co zassysa sie pęcherzyk powietrza potem nią wychodzi? Samoodpowietrzający sie układ, no żyć nie umierać:)

Koniec smiechów, musze znaleźć przyczyne bo ida mrozy i tak sie nie da ruszyć w trase.

Owczar - 06-12-2012, 11:05

A to przechodzi Ci samo? Nie rozkręcałeś przypadkiem pompy hamulcowej?
Torp12 - 06-12-2012, 12:14

Owczar napisał/a:
A to przechodzi Ci samo? Nie rozkręcałeś przypadkiem pompy hamulcowej?

No samo przechodzi jak postoi w cieplym garazu.

Pompe tylko podmienialem w zeszlym roku na probe.

Owczar - 06-12-2012, 13:38

Możliwe, że zapowietrza Ci się np pompa. Ona się sama może odpowietrzyć.
Torp12 - 09-12-2012, 17:22

W piątek zmieniłem płyn. Wczoraj przestał całą noc na dworze a było -11 stopni i jakże sie ucieszyłem kiedy dzisiaj do niego wsiadłem i miałem normalne hamulce:)

Także chyba udało się usunąć problem.

deejay - 09-12-2012, 18:35

Torp12 napisał/a:
W piątek zmieniłem płyn. Wczoraj przestał całą noc na dworze a było -11 stopni i jakże sie ucieszyłem kiedy dzisiaj do niego wsiadłem i miałem normalne hamulce:)

A co to za badziewie ostatnio wlałeś ?

Torp12 - 09-12-2012, 18:39

deejay napisał/a:

A co to za badziewie ostatnio wlałeś ?

Płyn zalał rok temu Piwor. Jakiś TRW.

Ja mam taka teorie: przed zlotem w Warzce byłem na myjni żeby umyć silnik. Moze wtedy woda gdzies sie tam dostala i teraz dopiero wyszlo...

Owczar - 09-12-2012, 18:54

Torp12 napisał/a:
Ja mam taka teorie: przed zlotem w Warzce byłem na myjni żeby umyć silnik. Moze wtedy woda gdzies sie tam dostala i teraz dopiero wyszlo...

Nie ma takiej możliwości by dostało się tam powietrze, a tym bardziej woda z zewnątrz. Zresztą nawet jak się dostanie to nie ma opcji by zamarzło bo tej wody musiałoby się nalać bardzo dużo... Prędzej zagotuje się zbyt wcześnie niż zamarznie przy -10. Nie chcę być złym prorokiem, ale według mnie problem prędzej czy później wróci.

Objawy, które opisywałeś pasują do zapowietrzenia w przewodach między pompą hamulcową, a pompą ABS lub do przepuszczania jednej z sekcji w pompie.

m6riano - 09-12-2012, 19:02

Torp12, a wiesz że ja mam to samo..ale obawiam sie że to nie płyn tylko naruszony przewód gumowy przy wymianie półosi..
Torp12 - 22-12-2012, 13:08

Czy u Was tez tak jest ze jak jakiej opcji nawiewu byscie nie ustawili na climatronicu to z tych 2 kratek na konsoli wieje zawsze? Czy to jakas tam linka czy cos?:)
Tomek - 22-12-2012, 16:27

Cytat:

Czy u Was tez tak jest ze jak jakiej opcji nawiewu byscie nie ustawili na climatronicu to z tych 2 kratek na konsoli wieje zawsze? Czy to jakas tam linka czy cos?:)

normalne
klapki, jakie by nie były nie są szczelne,
zamkniecie samych kratek na konsoli jest najskuteczniejsze

Torp12 - 22-12-2012, 18:09

tomek84 napisał/a:

normalne
klapki, jakie by nie były nie są szczelne,
zamkniecie samych kratek na konsoli jest najskuteczniejsze

Wiesz jak sobie wieje to niech wieje, bardziej chodzi oto aby skuteczniej na szybe dawalo.

Torp12 - 26-12-2012, 20:53

Czas leciał leciał film się tworzył i tworzył i tworzył aż w końcu prawie że pod choinkę jest gotowy:) Trochę koncepcją odbiega od innych tego typu tworów na forum ale mi się podoba baaaaardzo:) Także zachęcam do Obejrzenia

No i taki tam prezent od Mojej Ukochanej ;)