To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

Krzyzak - 27-10-2020, 14:06

Marcino napisał/a:
sam amortyzator moze być założony niżej
z ciekawości bym kiedyś sprawdził czy właśnie to miejsce jest fabrycznie wzmocnione by przenieść ścisk z widelca
czy też nie jest
a co za tym idzie - czy przesunięcie wyżej może być niebezpieczne

Marcino - 30-10-2020, 09:45

Krzyzak napisał/a:
Marcino napisał/a:
sam amortyzator moze być założony niżej
z ciekawości bym kiedyś sprawdził czy właśnie to miejsce jest fabrycznie wzmocnione by przenieść ścisk z widelca
czy też nie jest
a co za tym idzie - czy przesunięcie wyżej może być niebezpieczne

Jak nie bedzie chętnych na moje amorki bilstein ze spreżyną to z ciekawości rozetę go. Ale na 99% jestm przekonany ze jest wzmocnione

Ponizej kilka fotek. Na żywo usiadł jeszcze nizej, fotki robione po założeniu. Samochód brudny.

Czekam środki konserwacji mają być dzisiaj, i jutro zalewam woskiem najpierw profile wew puki suchy, później myje podwozie - mam taki specjaną wygietą bagiete do myjki, rozbieram co muszę, czyszczenie, reaktywna farba i odnowienie konserwacji.

Wymieniłem też wczoraj osłone przegybu wew - niedawno zakładany Spidan miał dziure i cały smar zakonserwoał mi blok silnika z tyłu. Założyłem SKF - guma dobrej jakości, saszetka ze smarem w komplecie za 46zł wiec w sumie ok.

Marcino - 05-11-2020, 10:32

No to tak....
Konserwacja poprawiona, głównie z tyłu, czyszczone przy remoncie, siedzi na tym podkład, elestometal, konserwcja Noxudol 900 a i tak ruda szmata wychodzi z fabrycznych zgrzewów jak sie ze zacznie skrobać albo suchutka pod tym wszystkim ma się dobrze.
W nadkolach tylnych też poprawiłem bo zaczęło jakby odchodzić miejscami, zeskrobałem podkład reaktywny, nowe uszczlenienie i konserwcja. Przesadziłem z ilościa az zaczeło spływać musiałem podratować warstwkę wygłądzajać pędzlem:) Mam nadzieje ze nie odejdzie całym płatem:)
Profile zalane woskiem, reszta wosku profilaktycznie psiknieta na podwozie - belka tylna, za zderzakiem podłoga itp.
Odświezyłem powierzchnie tylnych beębnów bo kolor miedziany nie bardzo pasował i przebijął przez srebrny - teraz piasta tarczy hamulcowej jest czarna.
Spawnąłem też połacznie tłumika środkowego z kataliztorem - robiła sie tam nieszczelność i kapała woda. Chyba czas na wymianę po 23latach tłumika środkowego bo jest również nieszczelny przy jednym z wieszaków.

jacek11 - 05-11-2020, 15:58

Fajnie się czyta, i nie trzeba zdjęć, bo i tak wiadomo co jak wygląda :mrgreen:

Fajnie że dbasz o niego, chociaż nie jest awancem, a do tego to kombi 8)

ghost2255 - 06-11-2020, 20:41

Marcino napisał/a:
No to tak....
Konserwacja poprawiona, głównie z tyłu, czyszczone przy remoncie, siedzi na tym podkład, elestometal, konserwcja Noxudol 900 a i tak ruda szmata wychodzi z fabrycznych zgrzewów jak sie ze zacznie skrobać albo suchutka pod tym wszystkim ma się dobrze.

Może problemem był ten podkład? Producent zaleca kłaść Elastometal na stal, nawet lekko skorodowaną bezpośrednio.

Ja zainspirowany twoim tematem tak właśnie zrobiłem. Elastometal na blachę, na to Noxudol 900.
Tak zrobiłem tył.
Dla odmiany przód zrobiłem Fluid Film/Perma Film, aby był materiał porównawczy za jakiś czas.

Sam jestem ciekaw, który sposób lepiej zniesie próbę czasu.

Marcino - 12-11-2020, 11:30

ghost2255 napisał/a:
Elastometal na blachę, na to Novudol 900.
Tak zrobiłem tył.

Z tym podkładem to sam już nie wiem czy wszedzie dwałem reaktywny/corinę czy Elastometal.

Nic zobaczymy. Poprawione i dodatkowo zapsikałem podwozie woskiem. Chyba dokupie jeszcze ze dwie puszki wosku i walnę wiecej, koszt mały, jak mam pomóc to dobrze a napewno nie zaszodzi.
Jedynie koncówka z rurki do profli mi się przytyka i nie chce mi walić. Ta pooptzednia z nacięciami była lepsza niż ta z otworkami.

Aku wymianione na gwarancji po niecałych 2 latch.
Objechałem Poznań, cóż wszytko ok (moze poza tym ze chyba koła trzeba jednak wyważyć) , ni i że wciąga około 12l/100km LPG, ciut dużo bo jechałem normalnymi prędkościami. Już lekko podregulowane LPG.

Kilka ostatnich fotek....

Marcino - 12-11-2020, 12:03

jacek11 napisał/a:
Fajnie że dbasz o niego, chociaż nie jest awancem, a do tego to kombi

Dbam bo lubie go mimo wszytko,
Chętnie z niego sporta zrobię, albo ostanio mnie kusi na dokłądke do tego zderzaka z Laguny hokeja dołożyć, choć już teraz po obnizeniu się zapominam i zdarzy mi się zderzakiem dotknać krawężnika. a jeszce mam rezerwy w opusczeniu na dół :)

Bizi78 - 12-11-2020, 16:43

Marcino, jakiej firmy aku?
Ostatnio podobno Varta straszną tandetę u pepików robi i trzeba omijać.

Janq - 12-11-2020, 23:46

Cytat:
dokładka z Laguny

To jest chyba jedna, jak nie jedyna rzecz, która dobrze wyszła "inżynierom" Reno..... Coś, coś się nie psuje i pasuje do wszystkiego...

Marcino - 13-11-2020, 08:45

Bizi78 napisał/a:
Marcino, jakiej firmy aku?
Ostatnio podobno Varta straszną tandetę u pepików robi i trzeba omijać.

Moje aku to Tuborg, wapniowy. Wymienili bez problemu bo przestał trzymać. Już przed zlotem mi podpadał coś.
Janq napisał/a:
Cytat:
dokładka z Laguny

To jest chyba jedna, jak nie jedyna rzecz, która dobrze wyszła "inżynierom" Reno..... Coś, coś się nie psuje i pasuje do wszystkiego...

No musze to wziać do reki to bym wiedział ile rzeźby trzeba aby na zderzak pasowało. Tanie to to...

jacek11 - 13-11-2020, 17:11

Janq napisał/a:
Cytat:
dokładka z Laguny

A malowali w A71 ?

Marcino - 13-11-2020, 18:56

Pewnie jest czarna jak i moje progi wiec trzeba dotknąć przymierzyć.
Gorzej bo wtedy już nigdzie nie podjade przodem. Nadal się zapominam a syn bekę ciśnie bo mówił ze mnie w żabce było slychac jak podjechałem ostatnio tak szurnalem.
Córka komplementy za to prawi bo mówi ze po dźwięku silnika słyszała ze to ja - pytam
Czemu - ona mówi bo tak słychać było ze jedziesz szubko i tak silnik twoj „ wuuuuuuuuuu”
I

jacek11 - 14-11-2020, 00:55

Te dokładki faktycznie tanie jakieś. Jak by się dało w kolor pomalować... ale wyglądają na gumowate, więc nic z tego.
Hugo - 14-11-2020, 09:07

Jak wygląda ta dokładka?
jacek11 - 14-11-2020, 10:05

Coś takiego chyba : https://allegro.pl/oferta/renault-laguna-ii-hokej-dokladka-zderzaka-8141627160