[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Skrzynia manualna ciężko wchodzą biegi
szwagierr - 31-12-2015, 18:48
milo, to jest sposób na sprawdzenie synchronizatora, a nie stożka koła zębatego. Synchronizator jest specjalnie tak wykonany (rowki na powierzchni ciernej, miękki materiał), aby zużywał się tylko on. Zresztą gdy faktycznie uszkodzi się stożek na kole zębatym to skrzynia raczej na złom, nie na się wymienić jednego koła zębatego.
milo, czy manual z którego pochodzi ten obrazek jest gdzieś do ściągnięcia?
milo - 31-12-2015, 19:02
szwagierr napisał/a: | milo, to jest sposób na sprawdzenie synchronizatora, a nie stożka koła zębatego. |
Uwierz mi że na pewno stożek koła zębatego będzie nosić ślady zużycia nawet nowy synchronizator nic nie pomoże jak na kole jest wyrobiony ,przy rozbiórce skrzyni trzeba sie przyjrzeć dokładnie poszczególnym częściom a w szczególności powierzchnie cierne na styku synchronizator- koło zębate
szwagierr napisał/a: | milo, czy manual z którego pochodzi ten obrazek jest gdzieś do ściągnięcia? |
Jest oczewiście http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3456
Marcino - 03-01-2016, 23:47
Zmierzyć szczelinomierzem, równo dokoła, albo najlepiej dwoma.
U mnie w pracy wymieniamy komplety stożek + synchronizator bo są osoabno. Ale nic sie nie stanie jak wymienisz sam stożek, aby tylko szczelina była zgodna z manualem po wymianie:)
Nawet pewnie używka ale dobra bedzie choddzić.
Stożek też się bedzoe lekko żużywał moze nie tak jak pierścień.
milo - 04-01-2016, 15:27
Marcino napisał/a: | U mnie w pracy wymieniamy komplety stożek + synchronizator bo są osoabno. |
W galancie nie wszystkie synchronizatory sa takie same chodzi o budowe jest jeden tylko synchronizator skladajacy sie z 3- częsci i tylko 2- bieg i tu są stozki wymienne w pozostałych biegach stozki tylko z kołami zebatymi na stałe
bialyjayz - 04-01-2016, 16:51
milo napisał/a: | W galancie nie wszystkie synchronizatory sa takie same chodzi o budowe jest jeden tylko synchronizator skladajacy sie z 3- częsci i tylko 2- bieg i tu są stozki wymienne w pozostałych biegach stozki tylko z kołami zebatymi na stałe |
czyli ? Bo już się pokręciłem ...
milo - 04-01-2016, 19:19
bialyjayz napisał/a: | czyli ? Bo już się pokręciłem ... |
Co Cię interesuje dokładnie odnośnie skrzyni
misu - 04-01-2016, 21:04
witam co może być przyczyna tego ze podczas wkładania drógiego i trzeciego biegu skrzynia zgrzyta nie zawsze ale jedna często się to zdarza
milo - 04-01-2016, 21:21
misu napisał/a: | podczas wkładania drógiego i trzeciego biegu skrzynia zgrzyta nie zawsze ale jedna często się to zdarza |
Synchronizator nie działa jak należy lub nie odpowietrzone dobrze sprzęgło tzn nie ma dobrego wysprzęglania
outlaw4life - 06-01-2016, 18:10 Temat postu: Re: Problem ze skrzynią?
Jaco_ napisał/a: | gdy temperatura spada na dworze a galancior stał cała noc i skrzynia, olej w niej sie wychłodziły do temperatury otoczenia to rano gdy do niego wsiadam to lewarek skrzyni ciezko chodzi i nie da rady wbijac biegow a sprzęgło jest strasznie miekkie i łapie jakby tylko w samej podłodze po naprawde mocnym wciśnieciu go a i tek wtedy biegi wchodzą z dużym trudem i trzeba mocno i z wyczuciem wrzucać je lewarkiem... Natomiast gdy zrobie nim już ze 20km biegi wchodzą znacznie lepiej... w zeszlym roku wymieniałem pompe hydrauliczną sprzegła na nową... czy to brak oleju w skrzyni? Pompa sprzegła siada? coś nie tak ze skrzynią? |
Mialem identyczny problem
Zmieniłem olej w skrzyni na nowy wlalem 75W85, ale nic to nie dalo. probowalem jakos wyregulowac pedal sprzegla na tym cięgnie ktore wychodzi do grodzi silnika ale za duzej mozliwosci nie bylo bo zaraz jaak tylko wkrecilem lub je wykrecilem to juz biegi w ogole nie wchodzily.
Ogolem pedal sprzegla jest dziwny - jak guma - nie czuc jego skoku w ogole, że załacza sprzegło czy cos, jest po prostu jednolity bez wyczucia.
zanim wbije jakikolwiek bieg zdaje sie ze musze z rana podpompować pedał sprzegła a nawet czasami juz podczas pierwszych kilometrow, potem objaw znika.
Rownież wymienilem pompe sprzegla okolo 30k km temu.
ANY IDEA?
[ Dodano: 07-01-2016, 07:46 ]
????
Marcino - 07-01-2016, 08:19
outlaw4life napisał/a: | zanim wbije jakikolwiek bieg zdaje sie ze musze z rana podpompować pedał sprzegła a nawet czasami juz podczas pierwszych kilometrow, potem objaw znika. |
Zapowietrzone albo wysprzęglik nie działa prawidłowo.
bialyjayz - 07-01-2016, 13:29
milo napisał/a: | Co Cię interesuje dokładnie odnośnie skrzyni |
gdy mam problem z wbijaniem drugiego biegu należałoby wymienić synchronizator biegu 2-iego, jeden tak?
milo napisał/a: | Uwierz mi że na pewno stożek koła zębatego będzie nosić ślady zużycia nawet nowy synchronizator nic nie pomoże jak na kole jest wyrobiony ,przy rozbiórce skrzyni trzeba sie przyjrzeć dokładnie poszczególnym częściom a w szczególności powierzchnie cierne na styku synchronizator- koło zębate |
i jak ja amator mam rozpoznać czy ta zębatka jest w stanie nadającym się do użytkowania? Aby nie rozbierać dwukrotnie skrzynii jeśli już bym się za nią wziął...
i kolejne pytanie, powiedzmy że wymienią płyn w ukł. sprzęgła i nic to nie pomoże czy przy wymianie synchronizatora znów będe musiał zmieniać? To samo czy przy naprawie skrzynii będę musiał zmienić olej w niej?
milo - 07-01-2016, 15:18
bialyjayz napisał/a: | gdy mam problem z wbijaniem drugiego biegu należałoby wymienić synchronizator biegu 2-iego, jeden tak? |
Przeważnie 2- bieg najciężej wchodzi łatwo zaobserwować to zimą gdy olej gęsty .
2-bieg synchronizator jest złozony z 3- cześci po rozebraniu nalezy zweryfikować co podlega wymianie będzie widać ,najlepiej komplet jezeli chodzi o 2- bieg
bialyjayz napisał/a: | i jak ja amator mam rozpoznać czy ta zębatka jest w stanie nadającym się do użytkowania? Aby nie rozbierać dwukrotnie skrzynii jeśli już bym się za nią wziął.. |
Po pierwsze jeśli nie masz prasy to nic z tego nie wyjdzie
Po drugie w manualu masz wszystko ładnie rozrysowane i wartości jakie maja być
bialyjayz napisał/a: | kolejne pytanie, powiedzmy że wymienią płyn w ukł. sprzęgła i nic to nie pomoże czy przy wymianie synchronizatora znów będe musiał zmieniać? |
Nie trzeba jedynie to tylko odpowietrzyć
bialyjayz napisał/a: | To samo czy przy naprawie skrzynii będę musiał zmienić olej w niej? |
Jak najbardziej
outlaw4life napisał/a: | zanim wbije jakikolwiek bieg zdaje sie ze musze z rana podpompować pedał sprzegła a nawet czasami juz podczas pierwszych kilometrow, potem objaw znika. |
Masz zapowietrzony układ
bialyjayz - 09-01-2016, 11:06
milo napisał/a: |
bialyjayz napisał/a:
To samo czy przy naprawie skrzynii będę musiał zmienić olej w niej?
Jak najbardziej |
olej wymieniałem 8tys. km temu, szkoda wymieniać tym bardziej, że zapłaciłem za niego kroooocie, przeleję do jakiegoś naczynia i po złożeniu spowrotem go spakuje
można tak ?
komarsnk - 09-01-2016, 12:06
bialyjayz napisał/a: | milo napisał/a: |
bialyjayz napisał/a:
To samo czy przy naprawie skrzynii będę musiał zmienić olej w niej?
Jak najbardziej |
olej wymieniałem 8tys. km temu, szkoda wymieniać tym bardziej, że zapłaciłem za niego kroooocie, przeleję do jakiegoś naczynia i po złożeniu spowrotem go spakuje
można tak ? |
Nie mam specjalnie doświadczenia ze skrzyniami ale jak już bym tak musiał zrobić to przelałbym go przez jakiś konkretny magnes żeby wyłapać wszystkie opiłki.
milo - 09-01-2016, 12:55
bialyjayz napisał/a: | olej wymieniałem 8tys. km temu, szkoda wymieniać tym bardziej, że zapłaciłem za niego kroooocie, |
Przebieg nie duży ale.... zawsze w oleju są zanieczyszczenia to zalezy od stopnia zużycia skrzyni , jaki masz olej zalany ? czyżby redline
bialyjayz napisał/a: | przeleję do jakiegoś naczynia i po złożeniu spowrotem go spakuje
można tak ? |
Najepiej do przezroczystego pojemnika zobacz co bedzie na dnie
komarsnk napisał/a: | jak już bym tak musiał zrobić to przelałbym go przez jakiś konkretny magnes żeby wyłapać wszystkie opiłki. |
Wystarczy magnes neodymowy doczepiony do dna pojemnika
Dobrze jest umiejscowić magnes neodymowy do skrzyni tzn do dolnego deka -metal można sie zdziwić co wyłapie i ilość
|
|
|