Nasze nieMiśki ;-) - Kassia Mazda RX-8 1.3 231KM 2003r.
chwalow - 18-07-2020, 18:15
Woooow - nie wiem jak ale przebrnąłem przez cały temat - po "drodze" przypomniało mi się ile tutaj się ....a nie ważne .: Chciałem tylko dodać, że też mam "rozgniecioną żabę" czyli RX8, moja jest czerwona i podchodziłem do niej faktycznie jak "pies do jeża" nim ją przygarnąłem.
Wsiadłem i ...musiała być moja - Także poza miśkami, mam Rexia - bo tak się zwie. Pozdrawiam właścicielki i właścicieli Rexów - i innych pojazdów także
Kassia - 02-04-2021, 18:49
Hej hej Mazda przetrwała zimę, jakimś cudem ja też xD
Chociaż musze przyznać, że to nie była najłatwiejsza zima w moim życiu. Zdarzyło mi się nawet kilka razy pomyśleć, że "Eclipse by mi tego nie zrobiło" Raz nawet byłam zmuszona do założenia łańcuchów na koła, bo tak utknęłam że nie było wyjścia
Kupiłam jej nowe kółeczka na lato, w dziwnym kolorze ale w sumie ładne
Trochę fotek
Tunel dojazdowy do garażu.
Takie tam na śnieżku
Zuooo
Przymiarki.
Zwiedzamy
Myju myju po wycieczce
Olivia - 24-11-2021, 12:46
Cześć
Jaki wynik założenia łańcuchów na taki typ alufelg ? Nie skończyło się jak w moim przypadku z RRS że przy styku opony z alufelgą się podrapały ?
Pozdrawiam
Uwex - 24-11-2021, 17:57
Olivia- może lepiej spróbować tego ?
Olivia - 24-11-2021, 18:19
Mam jeszcze inne alternatywne rozwiązanie. Jest to materiał który zakłada się na oponę na którym są takie jak z Twojego linku „pierścienie”. U mnie tą płachtę się nakłada na oponę, następnie rusza na 25-50 cm i ściąga pasem aby nie była luźna. Kupiłam to po zadrapaniu krawędzi alufelgi.
Moje rozwiązanie stosowałam może ze dwa razy w A-klasie który pomimo 4Matic’a mógł nie dać sobie rady.
Nie są to pełnoprawne łańcuchy ale ich dość dobry substytut. Aha, mają ten plus że można na nich jechać po krótkich i wolnych odcinkach asfaltu.
Uwex - 25-11-2021, 08:22
Olivia- ciekawe tylko jak z trwałością w obu tych wynalazkach. Chociaż z łańcuchami też różnie bywa.
Krzyzak - 25-11-2021, 08:32
Ja mam takie:
https://www.taurus.info.p...ummit-van-gr-81
w lutym czy w marcu 2021 wreszcie ich użyłem (po 10 latach od kupna) i dały radę
dzień wcześniej bez nich 4x się rozpędzałem, by podjechać pod górkę, więc następnego ranka ryzykować nie chciałem
kupiłem dlatego, że zakłada się i zdejmuje w 3 minuty, oba
Uwex - 26-11-2021, 10:57
Krzyzak - w jaki sposób trzyma ta tuleja na śrubie ?
Krzyzak - 26-11-2021, 11:54
na ścisk - jak kołek rozporowy (stalowy) tylko, że w drugą stronę
generalnie nawet mam 2 specjalne śruby, bo w zestawie była tylko tulejka na 17 i 19mm a u mnie jest 21mm, więc znalazłem jakieś dwie pasujące 19-tki...
w necie jest od groma filmów jak to działa
Kassia - 26-11-2021, 18:29
Olivia napisał/a: | Cześć
Jaki wynik założenia łańcuchów na taki typ alufelg ? Nie skończyło się jak w moim przypadku z RRS że przy styku opony z alufelgą się podrapały ?
Pozdrawiam |
Tak szczerze mowiąc to te felgi są tak podrapane że nawet bym nie zauważyła czy te łancuchy cos uszkodziły więc nie sprawdzałam tego xD
Olivia - 27-11-2021, 21:51
Krzyzak napisał/a: | Ja mam takie:
https://www.taurus.info.p...ummit-van-gr-81
w lutym czy w marcu 2021 wreszcie ich użyłem (po 10 latach od kupna) i dały radę
dzień wcześniej bez nich 4x się rozpędzałem, by podjechać pod górkę, więc następnego ranka ryzykować nie chciałem
kupiłem dlatego, że zakłada się i zdejmuje w 3 minuty, oba |
Cena zwala z nóg Za takie pieniądze to one się same powinny zakładać i zdejmować
Kassia, takie alufelgi są najlepsze. W E91 mam tak odrapane przez poprzedniego właściciela że jak chciałam je odmalować aby wyglądały bardziej świeżo to w warsztacie powiedzieli że koszt naprawy przewyższy koszt zakupu nowych w tym samym wzorze. Więc odpuściłam.
Uwex, dobre pytanie. W tym materiale czuć cienkie linki stalowe które trzymają te „pierścienie” które opasają oponę. Używałam tego dwa razy z tego co kojarzę. W wynajętym Passacie którym jechaliśmy na Nordkapp i kiedyś gdzieś w górach w mojej A - klasie. Nadal wyglądają bardzo dobrze. Z tym że ja to tylko krótkie odcinki używałam z 15 km i 150 metrów.
Krzyzak - 28-11-2021, 23:20
Olivia napisał/a: | Cena zwala z nóg | już to kiedyś opisywałem - wybór był albo auto 4x4 (miał być forester, ale znalezienie fajnego egzemplarza to 10 lat temu była makabra plus opinie o silnikach boxer a konkretnie ich serwisowaniu) albo 2x tańsze inne kombi z łańcuchami
oceniam wybór dobrze, gdyż rachunek kosztów wyszedł mocno na plus opcji zwykłe kombi + drogie łańcuchy
|
|
|