To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Kassia Mazda RX-8 1.3 231KM 2003r.

chwalow - 18-07-2020, 18:15

Woooow - nie wiem jak ale przebrnąłem przez cały temat - po "drodze" przypomniało mi się ile tutaj się ....a nie ważne .: :D Chciałem tylko dodać, że też mam "rozgniecioną żabę" czyli RX8, moja jest czerwona i podchodziłem do niej faktycznie jak "pies do jeża" nim ją przygarnąłem.
Wsiadłem i ...musiała być moja :) - Także poza miśkami, mam Rexia - bo tak się zwie. Pozdrawiam właścicielki i właścicieli Rexów - i innych pojazdów także :D

Kassia - 02-04-2021, 18:49

Hej hej :D Mazda przetrwała zimę, jakimś cudem ja też xD

Chociaż musze przyznać, że to nie była najłatwiejsza zima w moim życiu. Zdarzyło mi się nawet kilka razy pomyśleć, że "Eclipse by mi tego nie zrobiło" :D Raz nawet byłam zmuszona do założenia łańcuchów na koła, bo tak utknęłam że nie było wyjścia :D

Kupiłam jej nowe kółeczka na lato, w dziwnym kolorze ale w sumie ładne :D

Trochę fotek :D

Tunel dojazdowy do garażu.

Takie tam na śnieżku ;)

Zuooo :D

Przymiarki.

Zwiedzamy :D

Myju myju po wycieczce :D

Olivia - 24-11-2021, 12:46

Cześć :)

Jaki wynik założenia łańcuchów na taki typ alufelg ? Nie skończyło się jak w moim przypadku z RRS że przy styku opony z alufelgą się podrapały ?

Pozdrawiam

Uwex - 24-11-2021, 17:57

Olivia- może lepiej spróbować tego ?
Olivia - 24-11-2021, 18:19

Mam jeszcze inne alternatywne rozwiązanie. Jest to materiał który zakłada się na oponę na którym są takie jak z Twojego linku „pierścienie”. U mnie tą płachtę się nakłada na oponę, następnie rusza na 25-50 cm i ściąga pasem aby nie była luźna. Kupiłam to po zadrapaniu krawędzi alufelgi.
Moje rozwiązanie stosowałam może ze dwa razy w A-klasie który pomimo 4Matic’a mógł nie dać sobie rady.
Nie są to pełnoprawne łańcuchy ale ich dość dobry substytut. Aha, mają ten plus że można na nich jechać po krótkich i wolnych odcinkach asfaltu.

Uwex - 25-11-2021, 08:22

Olivia- ciekawe tylko jak z trwałością w obu tych wynalazkach. Chociaż z łańcuchami też różnie bywa.
Krzyzak - 25-11-2021, 08:32

Ja mam takie:
https://www.taurus.info.p...ummit-van-gr-81

w lutym czy w marcu 2021 wreszcie ich użyłem (po 10 latach od kupna) i dały radę
dzień wcześniej bez nich 4x się rozpędzałem, by podjechać pod górkę, więc następnego ranka ryzykować nie chciałem
kupiłem dlatego, że zakłada się i zdejmuje w 3 minuty, oba

Uwex - 26-11-2021, 10:57

Krzyzak - w jaki sposób trzyma ta tuleja na śrubie ?
Krzyzak - 26-11-2021, 11:54

na ścisk - jak kołek rozporowy (stalowy) tylko, że w drugą stronę
generalnie nawet mam 2 specjalne śruby, bo w zestawie była tylko tulejka na 17 i 19mm a u mnie jest 21mm, więc znalazłem jakieś dwie pasujące 19-tki...
w necie jest od groma filmów jak to działa

Kassia - 26-11-2021, 18:29

Olivia napisał/a:
Cześć :)

Jaki wynik założenia łańcuchów na taki typ alufelg ? Nie skończyło się jak w moim przypadku z RRS że przy styku opony z alufelgą się podrapały ?

Pozdrawiam

Tak szczerze mowiąc to te felgi są tak podrapane że nawet bym nie zauważyła czy te łancuchy cos uszkodziły więc nie sprawdzałam tego xD

Olivia - 27-11-2021, 21:51

Krzyzak napisał/a:
Ja mam takie:
https://www.taurus.info.p...ummit-van-gr-81

w lutym czy w marcu 2021 wreszcie ich użyłem (po 10 latach od kupna) i dały radę
dzień wcześniej bez nich 4x się rozpędzałem, by podjechać pod górkę, więc następnego ranka ryzykować nie chciałem
kupiłem dlatego, że zakłada się i zdejmuje w 3 minuty, oba

Cena zwala z nóg :evil: Za takie pieniądze to one się same powinny zakładać i zdejmować ;)

Kassia, takie alufelgi są najlepsze. W E91 mam tak odrapane przez poprzedniego właściciela że jak chciałam je odmalować aby wyglądały bardziej świeżo to w warsztacie powiedzieli że koszt naprawy przewyższy koszt zakupu nowych w tym samym wzorze. Więc odpuściłam.

Uwex, dobre pytanie. W tym materiale czuć cienkie linki stalowe które trzymają te „pierścienie” które opasają oponę. Używałam tego dwa razy z tego co kojarzę. W wynajętym Passacie którym jechaliśmy na Nordkapp i kiedyś gdzieś w górach w mojej A - klasie. Nadal wyglądają bardzo dobrze. Z tym że ja to tylko krótkie odcinki używałam z 15 km i 150 metrów.

Krzyzak - 28-11-2021, 23:20

Olivia napisał/a:
Cena zwala z nóg
już to kiedyś opisywałem - wybór był albo auto 4x4 (miał być forester, ale znalezienie fajnego egzemplarza to 10 lat temu była makabra plus opinie o silnikach boxer a konkretnie ich serwisowaniu) albo 2x tańsze inne kombi z łańcuchami
oceniam wybór dobrze, gdyż rachunek kosztów wyszedł mocno na plus opcji zwykłe kombi + drogie łańcuchy