Nasze nieMiśki ;-) - RAV4 4x4 Hybrid
deejay - 19-09-2022, 10:59
sampler,
Ale nie porównujmy silnika Diesela do benzyniaka 2.5 litra
Gdzie hybryda w trasie prawie caly czas pracuje na spalinowym motorze.
sampler - 19-09-2022, 11:32
Chodzi mi tylko że w tej RAV4 na trasie szału nie ma po prostu
Nie chciałbym porównywać z 2 litrowym 190 KM Dieslem z AT 8 biegowym bo te pala 5,2l ale przy jeździe na autostradzie.
deejay - 19-09-2022, 13:09
Buda i opory powietrza robią swoje. ES z tym samym silnikiem w trasie spala ok 1.5 litra mniej.
robertdg - 19-09-2022, 19:16
tościk napisał/a: | Prędkość 30, kierunek, lekki ruch kierownicą i w tym momencie załączył się asystent pasa i mnie skierował prosto w tyłek tego zaparkowanego auta, które omijałem. Także ręce na kierownicy i noga na hamulcu to podstawa | Jakis bubel, asystent pasa ruchu nie powinien tak regaowac gdy sie właczy kierunek
promatti - 20-09-2022, 09:48
Ale Bajera! I jeszcze przyciemnione nie widać w ogole na lusterku.
A co do tematu spalania, wrzuce sobie swoje 5 groszy ja mam Yariske p1 1.4 DID. Jak jestem wściekły pali 6l jak normalny 4l i musze sobie w kalendarzu przypomnienie o tankowaniu ustawiać. Jest w niej z milon decybeli ale pomaga mi to ćwiczyć skupienie i wyłapywanie dźwięków niechcianych bądź innych.
deejay - 01-10-2022, 16:00
Kpl listew zamontowany.
W piątek dojechały oponki wielosezonowe, które mam już przetestowane na innym aucie, więc sie zdecydowałem tym razem na Dębice 😉
Hugo - 01-10-2022, 20:35
Serio na takich Dębicach da się jeździć? Co z hałasem?
deejay - 01-10-2022, 21:05
Hubert ten nie dowierza, kto sie nie przejechał na takich oponach. Tydzień temu założyłem je właśnie do Clio u siebie i sa rewelacyjne, bardzo ciche, niczym nie ustępują Michelinom jakie miałem w BMW.
Skusiła mnie cena i o opinie na Opo..... W końcu Dębica to Good Year 😉
Bizi78 - 01-10-2022, 22:04
Tylko, że ravka trochę cięższa.
Krzyzak - 02-10-2022, 09:41
Hugo napisał/a: | Co z hałasem? | Bartek chyba z hałasem już walczył
A BTW - pamiętajcie, że opona oponie nie równa - inne rozmiary mają zupełnie inne współczynniki hałasu. Pamiętacie te opony Dunlop, które kiedyś polecałem? - bardzo ciche w rozmiarze 17", 67dB zdaje się, na karbie made in germany, natomiast ich 15" odpowiednik made in Poland to jakby zupełnie inna opona.
Do siebie też właśnie kupiłem all seazon, postawiłem na hankook, najtańsze opony klasy premium, bo w rozmiarze tego mercedesa ceny są naprawdę wysokie (crossclimate kosztuje ponad 1100zł/sztuka).
Były tam 3 letnie opony imperial, które niby na papierze miały być cichsze od hankook a jest zupełnie odwrotnie...
Pan oponiarz pochwalił, bo co prawda nie komentuje wyboru klientów, ale mówi, że z ich doświadczenia na hankook nie mieli ani jednej reklamacji - mnie to napawa optymizmem.
deejay - 02-10-2022, 16:37
Akurat Dębica minimalnie ma lepsze parametry jeśli chodzi o zachowaniu na mokrej nawierzchni 😉 Na moim celowniku było kilka marek, sprawdzone już Michelin, Good Year, Vredestein ale zaryzykowałem i padło na Dębice 😉
Krzyzak - 03-10-2022, 09:51
Właściwie ja też trochę ryzykowałem - jedynie z Hugo zamieniłem kilka słów, bo pamiętam, że kiedyś chwalił hankook. Opinia pana oponiarza tylko mnie utwierdziła w słuszności wyboru a różnica w cenie między michelin a nimi była ogromna.
Nie wiem nawet czy dębica produkuje opony w rozmiarze, który kupowałem - to jest 255/50/19, bo na liście nic nie było.
Hugo - 03-10-2022, 10:19
Cytat: | Właściwie ja też trochę ryzykowałem - jedynie z Hugo zamieniłem kilka słów | zgadza się, słyszałem od dobrego wulkanizatora, że Hankook obecnie wymiata. Ciężko znaleźć lepsze opony. Co da hałasu tych samych modelu opon w różnych rozmiarach to w 100% prawda, chociaż jeśli Cię dobrze zrozumiałem to 15" Dunlopy były głośniejsze od 17"? Powinno być dokładnie odwrotnie, bo większy balon opony ma zdolność do większego tłumienia szumów i hałasu w sobie. Ja mam teraz letnie Dunlopy SP Sport Maxx RT2 i ogólnie są ciche, na papierze chyba 69dB, ale strasznie wrażliwe na jakość nawierzchni, po której się jedzie, na szorstkim asfalcie są mega głośne, na równym, nowym asfalcie niesłyszalne.
deejay, ta Dębica kusząca jest.
Marcino - 03-10-2022, 11:49
Hugo napisał/a: | deejay, ta Dębica kusząca jest. |
Tak sobie myślę czy do galanta nie zakupić 17 wielosezonowa takich budżetowych, przy moich przebiegach < 5tyś km rocznie to by było spoko.
Marcino - 03-10-2022, 11:50
Hugo napisał/a: | zgadza się, słyszałem od dobrego wulkanizatora, że Hankook obecnie wymiata. |
hankok w wielosezonie czy ogólnie jako marka opon - bo szukam też letnich 17 do tiguana 215/65/17
|
|
|