To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Black Outlander 2.2 DID AT

To masz - 08-08-2023, 11:02

Demontaż belki:

Demontaż oryginalnego haka:

Montaż nowego mocowania w miejscu haka:

Montaż drugiego mocowania po stronie wydechu. By je założyć na podłużnicę należy zdjąć gumowy wieszak i dość mocno opuścić wydech, trzymając go założyć mocowanie.

Montaż nowej belki:

Trzy śruby M8 wkręcamy w element karoserii z gwintem:

W dolnej części, na przestrzał dwie śruby M12.

Belka z wpiętym hakiem, wypinanym pionowo:

Wiązkę przepuściłem przez karoserię. Jej zapas od strony nie założonego gniazda położyłem na koło dojazdowe i przycisnałem podnosząc wieszak. Opaski pod zderzakiem są nie zaciśnięte, więc po podłączeniu przewodów do gniazda wciągnę nadmiar do wnętrza bagażnika. Pozostaje podpięcie instalacji i podcięcie zderzaka.

To masz - 10-08-2023, 12:39

Niedawno zamontowałem zakupiony kilka miesięcy temu (mini) separator oleju. Dwieście kilometrów pracy za nim i drobne efekty widoczne są na dnie zbiorniczka. Jestem ciekaw czy praca tego urządzenia będzie miała wpływ na częstotliwość wypalania filtra DPF.
Wykorzystałem oryginalny wąż, by zagięcie ułatwiło wyprowadzenie instalacji spod osłony silnika. Z drugiej strony zamontowałem dokupiony wąż paliwowo olejowy o wewnętrznej średnicy 12 mm. Opaski sprężynujące oryginalne, a na separatorze dokupione obejmy zaciskowe 14- 22 mm, ponieważ zewnętrzna średnica węża wynosi 19 mm.

To masz - 13-08-2023, 15:27

Ciąg dalszy montażu haka.
Zastosowałem dołączoną wiązkę uniwersalną.
Dwa białe przewody to masa, światło przeciwmgielne jako jedyne wpięte w białą kostkę z lewej strony zdjęcia, bo na głównej nie mogłem znaleźć sygnału, a pozostałe oświetlenie podpiąłem do białej kostki zaznaczonej okręgiem ze strzałką. Strzałka wskazuje na wyjęte z wtyczki przewody, obciąłem oryginalne konektory, a przewody zlutowałem.

To masz - 19-08-2023, 19:04

Wykonałem regulację luzów zaworowych. Niestety wszystkie podkładki zostały w gniazdach wtryskiwaczy, więc do wtorku muszę wstrzymać prace.
Czekam na przyrząd bezwładnościowy do wyciągania podkładek, a żeby regulacja nie przeciągnęła się o kolejne dni to równocześnie zamówiłem frezy do czyszczenia gniazd.

Na opóźnieniu skorzystają oryginalne wtryskiwacze, które jak na przebieg 160 000 km nie wyglądały najgorzej. Wymoczyłem końcówki w preparacie do usuwania przypaleń. Obok nakrętek nie dłubię, bo nie widzę w tym sensu. Nagar dostał się w to miejsce przez otwór w podkładkach, ale w żadnym gnieździe nie zaobserwowałem przedmuchu.

EDIT:
Jednak się odważyłem i końcówki wtryskiwaczy ponownie wymoczyłem w roztworze. Nie miałem do czynienia z tymi podzespołami i z jednej strony naczytałem się, że rozpylaczy nie można dotykać, bo można je uszkodzić, a z drugiej strony trafiałem na informacje o czyszczeniu ich papierem ściernym...
Wymoczyłem, przetarłem ręcznikiem papierowym i czekają na montaż.

EDIT:
Narzędzia dotarły. Przyrząd do wyjmowania podkładek za 48 zł i frezy do czyszczenia gniazd wtryskiwaczy za 55 zł. Klucz pożyczyłem bo mój ma zakres od 20 Nm, a z Mitsu należy obchodzić się delikatniej.

EDIT:
Stare podkładki:

Wyczyściłem gniazda wtryskiwaczy:

Podkładki przykleiłem smarem:

Montaż nowej uszczelki:

Masa uszczelniająca w sześciu miejscach wg serwisówki:

Składanie:

Silnik uruchomił się w trakcie drugiego podejścia. Pierwsze kręcenie rozrusznika trwało 15- 20 sekund, a poprzedzone było 10- 15 sekundową pracą pompy.
Do zrobienia adaptacja dawki paliwa biegu jałowego i umycie silnika.

To masz - 25-08-2023, 13:34

Stary filtr pozornie czysty, do czasu porównania z nowym wkładem.

Bosch 1 457 433 952

benicjusz - 25-08-2023, 17:20

Widzę, iż przygotowania do karawaningu idą pełną parą, co to za hak?
Dawaj fotę po złożeniu.

Zmierz mi proszę wysokość góry główki haka od ziemi.

Dzięki.

To masz - 28-08-2023, 08:40

Hak wypinany pionowo, firmy Steinhof.
https://allegro.pl/oferta/hak-holowniczy-mitsubishi-outlander-3iii-modul13p-13402516980
Zgodnie z instrukcją należy podciąć zderzak, jednak stwierdziłem, że wolę delikatne wybrzyszenie zderzaka niż wyciętą na stałe dziurę. Przypomniałem sobie o bagażniku rowerowym, którego nie używałem przez kilka lat, a w najbliższym czasie będę potrzebował haka do ciągania przyczepki.
O zdjęcia oraz pomiar wysokości kuli haka postaram się dzisiaj po powrocie z pracy.

To masz - 28-08-2023, 13:32

Zmiana starych, wysłużonych Osram Xenarc D4S 35 W.
Jakość zdjęć fatalna :lol: W garażu ciemno, a na zdjęciach efekt użycia trybu nocnego, który jak widać prześwietlił jaśniejsze obszary.

benicjusz - 28-08-2023, 15:18

Po lewo nowe żarniki, te cieplejsze czy odwrotnie i co to za takie dolne wcięcie na tych po prawo?

Jakie żarniki wsadziłeś jaka barwa?

To masz - 28-08-2023, 20:51

benicjusz napisał/a:
Dawaj fotę po złożeniu.

benicjusz napisał/a:
Zmierz mi proszę wysokość góry główki haka od ziemi.

45 cm

To masz - 28-08-2023, 21:08

benicjusz napisał/a:
Po lewo nowe żarniki, te cieplejsze czy odwrotnie

Jeśli nie widać różnicy to pieniądze wyrzucone w błoto :cry: :wink:

benicjusz napisał/a:
Jakie żarniki wsadziłeś jaka barwa?

6000 lm, a to wcięcie musi być :P efekt uboczny budowy żarówki :twisted:

jacek11 - 28-08-2023, 23:27

Różnica w barwie kolosalna. Na żywo pewnie jeszcze bardziej to widać.
benicjusz - 29-08-2023, 09:54

To masz napisał/a:
Jeśli nie widać różnicy to pieniądze wyrzucone w błoto :cry: :wink:
6000 lm, a to wcięcie musi być :P efekt uboczny budowy żarówki :twisted:

Różnice widać i to sporą.
6000K zimne, dla mnie optimum to 4300K maks. 4500K ale co kto lubi.
Najważniejsze, żeś zadowolony.

U mnie nie ma wcięcia, może to jakieś LED.
Chwalisz się, ale trzeba Cię ciągnąć za język o szczegóły. :axe: :axe: :axe: :mrgreen:

Dzięki za foty! :)

To masz - 29-08-2023, 10:31

benicjusz napisał/a:
może to jakieś LED.

Dlatego nie chcę się tak szczegółowo chwalić :twisted: :lol:

benicjusz - 29-08-2023, 11:32

To masz napisał/a:
nie chcę :twisted: :lol:

i ja to szanuję, ale nadal jestem ciekaw ;) bo wścibski jestem :badgrin: :badgrin: :badgrin: i sam miałem identyczny pomysł ;) z ledami ale nie znalazłem takich ciepłych jakie lubię albo lubiłem, bo może moc takich LEDów i rozkład światła przyćmiewa wszelakie ich barwowe niuanse :mrgreen: