Nasze nieMiśki ;-) - Infiniti Q50
ledziu - 15-11-2025, 21:46
Nie wpadłem na pomysł żeby zdrową skrzynię przy 200k.km.przygotowywać do dalszej jazdy przez przepołowienie jej albo żeby często wymieniać olej dynamicznie.
Może faktycznie brak tego rodzaju "pedantyzmu" serwisowego tłumaczy to że są problemy.
Zresztą na innych filmikach pokazana jest wymiana statyczna oleju która jednak akurat przy tej opcji umiejscowienia filtra średnio się sprawdzi.
Reasumując dla mnie jest jeszcze gorzej niż myślałem (pominę info z drugiego filmiki o usterkach nieolejowych) bo liczenie na tego typu podejście poprzednich właścicieli do skrzyni automatycznej w starym aucie jest max ryzykowne. Znakomita większość automatów z którymi miałem styczność (w tym moje) wymieniany ma olej statycznie i co około 50-60k.km.auta jeżdżą i nikt skrzyń nie rozpoławia w ramach serwisu i to przy jakich przebiegach !
robertdg - 16-11-2025, 08:47
Też bym chciał aby samochody były robione z korzyscia dla obsługi przez uzytkownika i mechaników, chcesz wymienić żarówke, jedz do serwisu i albo zdemontuj przod aby ja zmienić, albo zmień reflektor bo obudowa nie daje dostepu aby wymienić te konkretna zarówke.
Wymiana rozrzadu i demontaz całego zespołu napedowego, rozumiem że jest to wygodne przy duzych jednostkach, ale przy skromnym 3 albo czterocylindrowym silniku gdzie dostep z kazdej strony i można w 2h ogarnac, trzeba conajmniej dnia bo skrzynia do zrzucenia.
Trwałośc łancuchow rozrzadu - kiedyś miales łancuch i był to element bezobslugowy, teraz sypie sie czesciej niż regularny interwał paska zebatego.
Takie czasy tak sie tworzy.
Znajomy mial Tuarega, od nowosci, duzo jezdzil, podstawowe serwisy co kilka tygodni napedy co 2-3 miesiace, rocznie kolo 70-80tys km, w 3 roku zaczelo cos w silniku sie dziac, sprzedal jako oszkodzone, wział nowe X5, ta sama procedura serwisowa, w 3 roku padl silnik zerwało rozrzad.
Kupiił Mercedesa, tam zanim zanim dojechal do 200tyś przy silniku rozciekło sie wiekszosc elementów i pozmieniał duzo podzespołow, to był jego ostatni nowy samochód i kupił Durango 5.7 kolo 16K mil przebiegu, przy 100k mil, silnik rzucił palenie.
Wg serwisów i mechanikow to normalne co sie dzialo z jego autami, serwisy nie informuja, że łancuch trzeba zmienić bo nie maja takiego obowiazku, nie informuja ze pewne silniki maja przypadlosci, bo by ich nie sprzedawaly. po prostu auta wymagaja troski i sa tak projektowane od ponad 20 lat
20 lat temu koszt naprawy skrzyni automatycznej przyprawiał o zawał, obecnie te skrzynie sa tak popularne ze ich naprawa jest porównywalna z naprawa niektórych skrzyn manualnych, coraz mniej zakładów chce naprawiac skrzynie manualne.
Mercedes ma silnik Renault
Toyota silnik BMW
Dlatego znalezc cos mlodego w okreslonym budzecie i wymaganiami to niezla gimnastyka, bo w tym przyapdku ciezko o coś z synonimem bezawaryjnosci
sampler - 16-11-2025, 20:57
Włączę się do rozmowy ponieważ temat dotyczy ataku na skrzynie AISIN.
Akurat użytkuję skrzynię tego producenta w wersji dla PSA AM6 Euro5 czyli jest to druga generacja skrzyni 6 biegowej. Dla 6 biegowej były 3 generacje. Są jeszcze hydrokinetyki tej firmy 5 biegowe i 8 biegowe. Moja skrzynia ma nalatane blisko 300 tyś i chodzi bez zarzutu. Przytoczony kanał automatyczni wrzucił też filmik z taka skrzynią z Volvo z przebiegiem 700 tyś.
Generalnie seria TF8x czyli 6 biegowe jest bardzo udana. Duża trwałość z kompaktowej budowy. Da się wyciągnąć z niej ok 580 Nm po chipie. Wymiana oleju gwarantuje trwałość. Niewymienny filtr wiadomo to wada ale jak widać te skrzynie robią spore przebiegi. Warunek jak dla każdego hydrokinetyka wymiana oleju max co 60 tyś wg producenta. Skrzynia 8 biegowa też jest udana. Chociaż należy zaznaczyć, że trafiają się różne wersje. Na kanale warsztatowym J. Balkana Pan Krupa robi remont 8 biegowej wersji i opowiada jakie są różnice. Dla PSA jeden z koszy jest aluminiowy i na etapie docierania opiłkuje co potrafi załatwić sterownik. Wymiana oleju ratuje sytuację. Toyota daje dla siebie stalowe kosze. W Volvo z 4x4 zdarzały się awarie przystawki dyfra. Ale nie jest to związane z samą SB. Ja generalnie mogę polecić AISINA.
ledziu - 16-11-2025, 23:16
| Cytat: | | Akurat użytkuję skrzynię tego producenta w wersji dla PSA AM6 Euro5 czyli jest to druga generacja skrzyni 6 biegowej. Dla 6 biegowej były 3 generacje. |
Trochę rozmowa o tej skrzyni Volvo przypomina polecanie TSI czyli jak już wstrzelisz się w rocznik, miesiąc, wersję, to będzie ok.
Nie wiem dokładnie z jakimi wersjami miałem styczność ale były problemy z poszarpywaniem. Do tego jak interesowałem się Volvo to nadmieniano mi że trzeba uważać na automaty.
Jak widać po wklejonych filmikach że sytuacja nie jest jednoznaczna bo w jednej firmie wiesza się psy na 5tce a w drugiej firmie twierdzi pan że 5ka praktycznie to samo co 6ka. Natomiast w obu przypadkach podkreśla się kwestie filtra i operacji jego wymiany oraz oleju.
Co ciekawe wklejone liniki dotyczą Opla i tam też można pogmerać czy faktycznie jest tak dobrze.
Dla mnie te filmiki tylko uświadomiły mnie że jednak trzeba brać na tą skrzynię poprawkę.
| sampler napisał/a: | | Volvo z 4x4 zdarzały się awarie przystawki dyfra. |
Tak zdarzały się ale wolałem o tym nie wspominać chociaż nie były to wcale jednostkowe przypadki.
Co do samego auta to w opcjach chociażby 3,2 nie bałbym się go tylko na 100% nie jest to tani samochód w eksploatacji i super bezawaryjny.
sampler - 17-11-2025, 08:06
Temat pooszarpywania w AISINie to temat rzeka. 90% przypadków to nieumiejętny serwis. Cóż trzeba poznać tą skrzynię. Ludzie robią jakieś dziwne manewry z licznikiem oleju przeliczają i wpisują bzdury. Co do Opla i Volvo to tam skrzynie mają inny układ chłodzenia niz w PSA. W PSA jest wymiennik płytowy z drugim obiegiem na płynie chłodniczym, w Oplu i Volvo chłodzenie jest na chłodnicy zewnętrznej.
Jeśli ktoś chce auto z lepszą skrzynią to proszę bardzo ZF 8HP czy 9gtronik. Obie Krupa poleca. Tylko czy reszta będzie lepsza...
Owczar - 17-11-2025, 10:42
O tej skrzyni też trochę czytałem, ale moje doświadczenia również są jak najbardziej ok. W C5 bardzo przyjemnie pracowała. Pokutuje tutaj opinia, że nie wymienia się w niej oleju. Przy 200kkm wymieniłem w swojej dynamicznie - zleciał straszny syf. Łącznie poszło 12l oleju żeby uzyskać klarowyny olej.
ZF 8HP i 9G tronic - miałem przyjemność używać obu w tym samym czasie. Obie działają pięknie, ale ZF8HP to zabijaka z dość dużą wiedzą odnośnie tuningu. Jak przyszło do 9G, to okazało się, że mało kto je robi i możliwści są ograniczone. Na plus możliwośc wymiany całego oleju bez płukania dynamicznego, na minus dość wysokie koszty miski z filtrem. Zamienniki słabej jakości.
8HP potrafi zmieniać biegi w 150ms - wrażenia jak w 2 sprzęgłowej, a nadal mamy klasyczny automat.
robertdg - 18-11-2025, 19:39
ledziu, zaproponujesz w końcu jakies auto wolne od wad do 50tys
| Cytat: | - raczej kombi, ewentualnie SUV
- automat obowiązkowo
- bezproblemowy, tani w utrzymaniu
- do 50kPLNów byłoby miło
- a AWD opcjonalnie |
Jak widać poprzeczka dośc wysoko jak na auto wolne od wad, pod każdym względem.
ledziu - 19-11-2025, 07:43
| Cytat: | | ledziu, zaproponujesz w końcu jakies auto wolne od wad do 50tys |
Nic nie polecę bo nie lubię tworzyć nowych rozdziałów motoryzacji i naginać prawdy.
Ewentualnie jak już padnie jakaś propozycja to trzeba ją opisać i nie z punktu widzenia "my brać forumowa" tylko tego co jest najbliższe realnej sytuacji.
robertdg - 19-11-2025, 08:29
| ledziu napisał/a: | | Nic nie polecę bo nie lubię tworzyć nowych rozdziałów motoryzacji i naginać prawdy. | Szkoda, troche jednach wyolbrzymiasz, jest mnóstwo wiedzy, wypowiadaja sie na tematy róznych aut i ich rozwiazan fachowcy, uzytkownicy, jezeli wedlug Ciebie wiedza ludzi którzy zjadli na tym zeby jest naginaniem prawdy, to trudno uważac to jakkolwiek za wiarygodne podejscie. Uważam że skala ryzyka dla takich aut o tych wymaganiach jest na podobnym poziomie w okreslonym wieku i to juz kwestia uzytkownika, bo czy to bedzie Toyota, Mercedes, BMW, Chrysler, Fiat, Audi, Volvo, naprawde w tym wieku decyduje tylko i wylacznie eks uzytkownik/cy
Tak z innej beczki, kolega szukal auta ~ 3 - 4 latek, wypatrzyl sobie, pierwszy wlasciciel, auto serwisowane zgodnie z procedura serwisowa, jazda probna i wniosek, cos z napedu przenosi wibracje na karoserie, wlasciciel sie uparl ze to nie mozliwe, on nic nie czuje, auto bylo na grubym serwisie kilka miesiecy temu i jaky cos bylo nie tak to by mu serwis o tym powiedzial.
Gratuluje podejscia
Marcino - 19-11-2025, 08:45
| robertdg napisał/a: | Tak z innej beczki, kolega szukal auta ~ 3 - 4 latek, wypatrzyl sobie, pierwszy wlasciciel, auto serwisowane zgodnie z procedura serwisowa, jazda probna i wniosek, cos z napedu przenosi wibracje na karoserie, wlasciciel sie uparl ze to nie mozliwe, on nic nie czuje, auto bylo na grubym serwisie kilka miesiecy temu i jaky cos bylo nie tak to by mu serwis o tym powiedzial.
Gratuluje podejscia |
Kolegi ojciec oddał tak w Salonie prawie 2 letnie Renault Arkana bo nie byli w stanie na gwarancji weyliminować tego typu histori ze coś drga, puka itp - zwiazane to było z napędem DCT plus inne drobnostki. A taki salon sprzeda to nastepnemu i powie ze tak ma być
ledziu - 19-11-2025, 18:48
| Cytat: | | Szkoda, troche jednach wyolbrzymiasz, jest mnóstwo wiedzy, wypowiadaja sie na tematy róznych aut i ich rozwiazan fachowcy, uzytkownicy, jezeli wedlug Ciebie wiedza ludzi którzy zjadli na tym zeby jest naginaniem prawdy |
Eetam, to nie Ci wszyscy ludzie naginają prawdę tylko Ty to robisz żeby Twoje było na górze
Prawda jest taka,
Poszarpywania skrzyni aut. 5/6b w Volvo są znane.
Film który wkleiłeś i ten co ja wkleiłem potwierdza że ta skrzynia jest specjalnej troski chyba że dla Ciebie wymiana oleju dynamiczna co 60k.km.jest normą ba nawet pan w Twoim filmie proponuje przepołowienie skrzyni przy 200k.km.zeby przygotować ją na następne 200k.km.
Forum Volvo mnóstwo tematów o szarpaniu.
Ogólnie całkowita normalka niech Ci będzie
robertdg - 19-11-2025, 20:44
Ten sam Pan w tym samym filmie powiedział 70% aut jezdzi na tej skrzyni, to brak regularnych serwisów jest czesta przyczyna usterek owej skrzyni, te skrzynie bez obslugi robia 300kkm a głowna przyczyna zapchania filtra oleju jest usterka lockup sprzegła
Twoje czy moje na górze, dorośnij, argument dziecka z piaskownicy, nikt nie gloryfikuje tej skrzyni.
Skrzynia 5-cio biegowa nie byla montowana w generacji P3
Swojego zdania na temat tego co sam bys zasugerowal nie uwzglednisz bo to chyba jakies nieznane nam rozdzialy, jak to ładnie ujales | ledziu napisał/a: | | nie polecę bo nie lubię tworzyć nowych rozdziałów motoryzacji | jestem bardzo ciekawy co jest naprawde wartego uwagi i nie po to zeby szukac po forach zeby Ci dogadywac, od poczatku blednie oceniasz to co ja opisuje i zniekształcasz te rzeczywistosc
Calkowita normalka jest wziecie nowego samochodu z salonu dojechanie cwierc banki bez serwisów i opedzlowanie auta do komisu niech sie dalej martwia inni.
sampler - 19-11-2025, 20:58
Panowie ta rozmowa nie ma sensu. To starcie praktyka vs wiedzy z wybór kierowców. Każdy sobie wybierze co chce. Jestem ciekawy jaką skrzynię automatyczną poleca Ledziu.
ledziu - 19-11-2025, 22:54
| sampler napisał/a: | | Jestem ciekawy jaką skrzynię automatyczną poleca Ledziu. |
Aktualnie używam eCvt więc nie mam jak jej polecić bo nijak pasuje do tematu. Jeżeli chodzi o automaty to zależy Ci na oznaczeniach automatów czy markach aut ? Było/jest tego sporo więc oznaczenia musiałbym sprawdzić.
robertdg - 20-11-2025, 06:46
| sampler napisał/a: | | Jestem ciekawy jaką skrzynię automatyczną poleca Ledziu. | Tomek pytał o auta, nie o skrzynie. Chodzi o spelnienie okreslonych warunków, jakby ledziu potrafił to by napisał ze warto zainteresowac sie innym autem, po prostu tego nie robi bo albo trzyma to w tajemnicym albo ciezko o alternatywe ktora bedzie w niskim stopniu klopotliwa w uzytkowaniu
|
|
|