Forum ogólne - Organizujemy protest, przeciw wysokiej akcyzie na paliwa!!!
akbi - 22-05-2007, 08:14
Meteo, proszę, nie debatujmy już nad tym po raz drugi ... rozmawialiśmy na początku, później Szczesław zrobił ankietę i taka jest "wola ludu", więc teraz trzeba to zorganizować, a nie dalej zastanawiać się nad sensownością ... nie zachowujmy się jak Ci na wiejskiej
Anonymous - 22-05-2007, 09:58
akbi w sumie to masz racje bo nie wazne kto dostarcza ta benzyne ale wazne za ile , juz nie mieszamy tylko zaczynamy dzialac , moze teraz trzeba zrobic ankiete dwu dniowa od kiedy zaczynamy protest bo forme mamy juz wybrana
szczeslaw - 23-05-2007, 15:46
Przepraszam, ale przez ostatnie 2 dni prawie na forum nie zaglądałem.
Ustalmy teraz w takim razie konkretny termin i trzeba puścić informację w świat.
piwkotom - 23-05-2007, 18:34
Ja sie oczywiscie podpisuje pod protestem
ale pod tym nie:
fular napisał/a: | Trzeba również zablokować pomysł rządzących w sprawie zabierania samochodów przy jeździe pod wpływem alkoholu. Rozumiem zabranie prawa jazdy, ale aż samochodu...!!! Kara jest nie współmierna do winy. |
Ta kara jest i tak wyjatkowo lagodna. Za jazde po pijaku powinni od razu zamykac i karac z artykulu o probie zabojstwa z premedytacja!
akbi - 23-05-2007, 20:12
ok, pisarzem to nie jestem, ale coś spłodziłem na początek wykorzystując informacje z tego tematu, oraz informacje napisane tu przez Szczesława (mam nadzieję, że prawdziwe)
Proszę o opinie i decyzję czy w to wchodzimy, ew sugestie co do zmiany POSTU ... ale proszę o nie marudzenie tylko o konkrety, bo trzeba z tym ruszyć zanim litr PB będzie kosztował 5zł
Cytat: | Szanowny Kierowco !
W związku z rekordowo wysokimi cenami paliw na polskim rynku, Oficjalny Klub Miłośników marki Mitsubishi „Mitsumaniaki” pragnie nawołać pozostałe kluby motoryzacyjne, ale i również Was, zwykłych kierowców do bojkotu monopolistów na naszym krajowym rynku w dziedzinie produkcji paliw, ale i również do protestu przeciwko chorym akcyzom narzucanym nam przez Rząd Polski.
Od dnia 1 czerwca do 31 sierpnia 2007, a więc przez okres 3 miesięcy BOJKOTUJEMY wszystkie stacje paliw pod szyldem ORLEN i LOTOS. Są to dwie największe rafinerie w naszym kraju, które w znacznym stopniu dyktują ceny paliw w Polsce.
Pomimo, iż te koncerny dostarczają paliwa również do innych firm, to NIE tankowanie bezpośrednio na Orlenie czy Lotosie znacznie zmniejszy ich dochody przynoszone z macierzystych placówek.
Uważamy, iż taki protest powinien znacząco uderzyć w zyski tych dwóch kampanii paliwowych , co zmusi ich do obniżki cen.
Równocześnie w dniu 13 lipca 2007 (piątek) przed gmachem Sejmu na ul Wiejskiej w Warszawie, odbędzie się protest przeciwko nieracjonalnej akcyzie narzuconej przez Rząd Polski na paliwo.
Obecna stawka akcyzy na benzynę wynosi 1565 pln netto za 1000 litrów.
Zgodnie z wynegocjowanym z Unią Europejską okresem przejściowym, do 1 stycznia 2009 Polska ma prawo stosować obniżoną stawkę akcyzy, czyli minimalnie 287 euro (ok. 1090 pln netto).
Po okresie przejściowym stawka będzie wynosiła 359 euro (ok. 1364zł wg kursu 3,80 pln/euro).
Czyli obniżenie akcyzy do minimalnej, jaką pozwala nam zastosować UE, oznacza obniżkę ceny hurtowej paliwa o ok. 58 groszy netto na litrze !!!
!!! KIEROWCO !!!
NIE BĄDŹ OBOJĘTNY I PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS
NIE TANKUJ NA ORLENIE I LOTOSIE
PRZYJEDŹ 13 LIPCA NA WIEJSKĄ I PROTESTUJ RAZEM Z NAMI
|
turek61 - 23-05-2007, 20:31
fular napisał/a: | Rozumiem zabranie prawa jazdy, ale aż samochodu...!!! Kara jest nie współmierna do winy. |
piwkotom napisał/a: | Ta kara jest i tak wyjatkowo lagodna. Za jazde po pijaku powinni od razu zamykac i karac z artykulu o probie zabojstwa z premedytacja! |
piwkotom mam takie samo zdanie
akbi, "nic dodać, nic ująć".Super
szczeslaw - 23-05-2007, 21:04
akbi napisał/a: | informacje napisane tu przez Szczesława (mam nadzieję, że prawdziwe) |
Informacja o aktualnej stawce akcyzy pochodzi ze strony internetowej lotosu, natomiast informacja o stawkach minimalnych i okresie przejściowym pochodzi ze strony Ernst & Young:
http://www.ey.com/global/...ba_sie_spieszyc
Obliczenia też są chyba prawidłowe, chociaż wyniki jak i kurs euro są zaokrąglone.
akbi napisał/a: | Równocześnie w dniu 13 lipca 2007 (piątek) przed gmachem Sejmu na ul Wiejskiej w Warszawie, odbędzie się protest przeciwko nieracjonalnej akcyzie narzuconej przez Rząd Polski na paliwo. |
Eeeeeeeeeeeeeee, pragnę nieśmiało przypomnieć, że w tym roku wakacje sejmowe zaczynają się już 6 lipca. Czyli 13tego trzeba protestować albo pod siedzibą np. premiera (lub Gilowskiej), albo przesunąć protest na wcześniejszy termin.
JCH - 23-05-2007, 21:11
Cytat: | ...ale i również Was, zwykłych kierowców | Co my jesteśmy jacyś niezwykli? Zmieniłbym to słowo na jakieś inne, mniej rzucające się w oczy/uszy i sugerujące, że ktoś jest lepszy/gorszy, normalny/nienormalny, zwykły/niezwykły ....
Cytat: | ...ale i również Was, kierowców niezrzeszonych ... |
piwkotom - 23-05-2007, 21:15
no i to: "nawolac", moze by "zaprosic".
A poza tym bojkot Olrenu i Lotosu w Polskich warunkach.... gdzie 95% paliw na rynku od nich pochodzi?? W Lodzi jest jeszcze Lukoil ale nie wszedzie tak jest... nie da sie ich zbojkotowac, niestety
konrad1704 - 23-05-2007, 21:35
JCH napisał/a: | ...ale i również Was, zwykłych kierowców
Co my jesteśmy jacyś niezwykli? Zmieniłbym to słowo na jakieś inne, mniej rzucające się w oczy/uszy i sugerujące, że ktoś jest lepszy/gorszy, normalny/nienormalny, zwykły/niezwykły .... |
i mi sie to slowo rzucilo w oczy i mozna by je zmienic np. na kierowcow nie zrzeszonych, nienalezacych do klubow ale nie "zwyklych"
akbi - 24-05-2007, 12:28
z tymi "zwykłymi kierowcami" to chodziło mi tylko o to, że protest nie dotyczy klubów czy też firm transportowych, ale i "prywaciarzy" ... może coś takiego:
... W związku z rekordowo wysokimi cenami paliw na polskim rynku, Oficjalny Klub Miłośników marki Mitsubishi „Mitsumaniaki” pragnie zaprosić pozostałe kluby motoryzacyjne, firmy transportowe, Korporacje Taksówkarskie ale także Was, niezrzeszonych i prywatnych kierowców do bojkotu monopolistów na naszym krajowym rynku w dziedzinie produkcji paliw, ale i również do protestu przeciwko chorym akcyzom narzucanym nam przez Rząd Polski. ...
Proszę o kolejne propozycje ... cały poprawiony tekst wstawię wieczorem.
Anonymous - 24-05-2007, 13:05
dołączam się to protestu, ja mogę podziałać na terenie Płocka - czyli w samym sercu Orlenu, chociaż po tym jak prezydent otworzył "swoja" stacje ceny troche sie uspokoily w Płocku ale i tak nie jest dobrze bo ta stacje trzeba dobrze poszukac, a przy glownych trasach wiadomo sciagaja z przejezdnych
Ponizszy link jest do strony komunikacji miejskiej w Płocku (na jej terenie prezydent otworzyl stacje - az 4 auta jednoczesnie moga tankowac - w weekendy i przed zbiorowymi wyjazdami sa wieeelkie kolejki), na tej stronie jest informacja o aktualniej cenie za paliwo, teraz jest 4,31zł/l za Pb95 oraz 3,50zł/l za ON
http://www.km.ump.pl/infopage.php?id=126
Mozna dzialac na gronie oraz na wszelkich forach (np. gazeta wyborcza ma fora dla kazdego miasta)
konrad1704 - 24-05-2007, 13:05
akbi napisał/a: | W związku z rekordowo wysokimi cenami paliw na polskim rynku, Oficjalny Klub Miłośników marki Mitsubishi „Mitsumaniaki” pragnie zaprosić pozostałe kluby motoryzacyjne, firmy transportowe, Korporacje Taksówkarskie ale także Was, niezrzeszonych i prywatnych kierowców do bojkotu monopolistów na naszym krajowym rynku w dziedzinie produkcji paliw, ale i również do protestu przeciwko chorym akcyzom narzucanym nam przez Rząd Polski. ... |
no dla mnie nowa wersja bomba. mam jeszcze tylko pytanie czy cos oprocz listu i blokady sejmu bedzie planowane? bo do w-wy raczej nie dam rady sie wybrac a chcial bym sie dolaczyc do protestu. i jak to wyglada ze strony prawnej taka blokada? czy jest ktos kompetentny w "tych" sprawach lub ktos kto juz kiedys w takim protescie bral udzial i mogl by sie wypowiedziec na ten temat?
akbi - 24-05-2007, 13:27
konrad1704 napisał/a: | czy cos oprocz listu i blokady sejmu bedzie planowane? |
NIE-tankowanie na Orlenie i Lotosie od początku czerwca do końca sierpnia
... i proszę bez postów tutaj, że obok nich są tylko dwie stacje i akurat na lotosie jest 8gr taniej ... jeśli ktoś tankuje 1000 litrów miesięcznie to rozumiem, ale generalnie jak większość z nas, tankuje po ok 100 litrów na miesiąc to jest to raptem 8 zł /mc
konrad1704 - 24-05-2007, 13:35
akbi napisał/a: | NIE-tankowanie na Orlenie i Lotosie od początku czerwca do końca sierpnia |
to akurat nie problem, nigdy u nich nie tankowalem dodatkowo pod koniec czerwca wyjezdzam tagze do konca sierpnia nie bede dorabial zadnej stacji tylko jak wroce to pewnie paliwko bedzie po 6 zlociszy
|
|
|