[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Naprawa nadkoli
tosztotomasz - 10-04-2009, 21:25
3 setki za zrobinie samych rantów po obu stronach, bez dobierania koloru. Niestety wiem już, że auto idzie do poprawy ze względów estetycznych.
Tucho4 - 10-04-2009, 22:32
Moje nadkola też domagają sie juz drobnego remontu Niedługo zaczne się rozglądac za lakiernikiem ale chyba poszukam go u rodziców w małej miejscowości! Wykonanie tej samej jakości a cena niższa!
Lipa - 11-04-2009, 15:39
W moich okolicach, naprawa obtarcia parkingowego na tylnym lewym nadkolu, plus naprawa obu nadkoli(zakonserwowanie barankiem i pomalowanie pod kolor na baranek) kosztowało mnie 600zł i pół litra
morosophem - 16-04-2009, 15:26
Jeździłem po warszawskich bocznych uliczkach i generalnie nikt nie zszedł z kosztu 2000;-PLN! Oczywiście z moimi reparaturkami. Co ciekawe wczoraj jeden blacharz stwierdził, że będzie potrzebował 4 reparaturki. 2 na zewnątrz i 2 żeby naprawić nadkola + 500PLN za malowanie całego elementu za sztukę, po 350;- za wstawienie no i 300 za baranka i konserwację całości. Czyli przy cenie reparaturki 120pln daje to sumkę 2480;-PLN. LOL! Zaczynam się zastanawiać nad naprawą w Gdańsku. Chyba nawet z TAXI w obie strony wyszło by mnie taniej... Poza tym, żaden z odwiedzonych zakładów nie wzbudził we mnie zaufania na tyle, żeby oddać im chociażby rower do malowania. Smutne realia motoryzacyjnej Stolicy - wstyd! Zrobię te nadkola, ale na pewno nie dam się okraść warszawskim cwaniaczkom. Powodzenia wszystkim z tym problemem, przydaje się!
viader - 16-04-2009, 15:39
Ja zrobiłem nadkola w eclipsie, w Raszynie pod Warszawą. Zapłaciłem 1900zł ale zakres prac był o wiele większy. Były robione nadkola tylne (zjedzone dość konkretnie, była wspawywana nowa blacha), nakola przednie, domontowana dokładka do zderzaka tylnego z lakierowaniem, odlakierowana dokładka przednia. Dodatkowo było cieniowanie na drzwiach oraz nowy bezbarwny na drzwiach. Reszta lakieru po polerce. Generalnie zostały pomalowane oba boki pojazdu (nadkola przednie, drzwi, nadkola tylne). Kontakt znalazłem na forum mercedesa, tam faceta polecali. Jak za tę cenę to jestem naprawdę zadowolony. Robiłem to wszystko w listopadzie, więc zimę przetrwało, a to już jest jakiś test... Numer do lakiernika: 602225378 lub 0227200725.
Psikus - 04-05-2009, 00:33
U mnie polecony blacharz wycenił - 200 za wstawienie reperaturki, 350 za malowanie elementu i zabezpieczenie. przy 2 blotnikach i cieniowaniu drzwi daje to razem 1800 plus koszty reperaturek. Plusy takie ze jest gwarancja na usługę ( jeżeli będa nadkola lub wymyśli coś innego) oraz to że maluje b.dobrze. Ale na razie robie rozeznanie dalej.
brodzky - 04-05-2009, 00:56
Psikus napisał/a: | U mnie polecony blacharz wycenił - 200 za wstawienie reperaturki, 350 za malowanie elementu i zabezpieczenie. przy 2 blotnikach i cieniowaniu drzwi daje to razem 1800 plus koszty reperaturek. Plusy takie ze jest gwarancja na usługę ( jeżeli będa nadkola lub wymyśli coś innego) oraz to że maluje b.dobrze. Ale na razie robie rozeznanie dalej. |
eeee jak to 1800? reperaturka 80zl * 2 ~= 200 + 400 blacharz + 700 lakiernik = 1300.
Ja wstawialem jedna reperaturke, druga strona byla tylko poprawiona przez lakiernika. 80 blacha,, 180 blacharz i 350 lakiernik.
morosophem - 04-05-2009, 21:21
brodzky, licz malowanie dwóch elementów z każdej strony No ja postanowiłem poświęcić temu tematowi więcej czasu. Dzięki uprzejmości batmana mam już jedną reparaturkę. Znalazłem magika blacharza, który poskłada elementy w całość migomatem, tak aby maxymalnie uniknąć szpachli. Potem samochód oddaje do dobrego lakiernika, który dobierze kolor w stosunku do oryginanego, tak aby nie było różnicy (na tyle na ile to możliwe) i pomaluje mi cały element bez cieniowania. Zobaczymy jak to wyjdzie cenowo i jakościowo. Dwa miesiące poszukiwań, zobaczymy jak wyjdzie
Psikus - 04-05-2009, 23:20
brodzky, dokładnie tak, z cieniowaniem drzwi są 4 elementy po 350 każdy. Jest opcja bez ruszania drzwi,ale róznica koloru będzie bardziej widoczna
brodzky - 05-05-2009, 10:08
Hmm.. ja mam ponoc pocieniowane jakos do okna i szczerze mowiac nie bardzo widze roznice. 350 za poprawienie z jednej strony i pomalowanie reperaturki z drugiej. Moge foto zrobic jak bedzie slonecznie. Czasami przy zachodzie slonca jest widoczna mala roznica ale trzeba wiedziec i sie przyjrzec.
Anonymous - 14-05-2009, 14:01
Witam! Jeżeli ktoś ma namiary gdzie można dostać reperaturki do Galanta 97 (oczywiście tył) prawa i lewa strona to bardzo bym prosił. Do wszystkich znanych mi dzwoniłem i niestety nie ma . Znalazłem na allegro ale gość ma tylko prawą do kombi, mi trzeba do sedana choć ostatecznie i z kombi da sie wykorzystać. Natomiast lewej to już w żadnej wersji nie mogę namierzyć.
Pozdrawiam.
brodzky - 14-05-2009, 14:26
Oczywiscie u Japaneze pytales?
xor - 14-05-2009, 14:45
Tutaj sprawdzałeś ?
http://automotomax.pl/688...t._1996___.html
Anonymous - 14-05-2009, 22:08
Japaneze tego akurat nie posiada. Do AutoMoto chyba tez dzwoniłem, ale na wszelki wypadek jutro przekręcę jeszcze raz. Dzięki.
[ Dodano: 19-05-2009, 21:11 ]
Oddzwonii z AutoMoto. znaleźli jeden komplet i jutro mam miec u siebi. Dzięki Xor za przypomnienie. Pozdrawiam
morosophem - 13-11-2009, 22:39
No wracam do tematu. Zrobiłem nadkola. Kupiłem dwie reperaturki i znalazłem blacharza-lakiernika. Zakład wygląda profesjonalnie i czekałem tydzień. Zakład polecany prze znajomych pod Iławą. Ceny natomiast mają rewelacyjne bo za wstawienie reperaturki + malowanie + polerownie + konserwacja 300PLN:- od strony; malowanie tylnej klapy - mini-wgniecenie przy parkowaniu, maski ze względu na odpryski od kamyków i nieudaną próbę naprawy tego przez poprzedniego właściciela, oraz przedni zderzak, który był lekko pęknięty przy lewym kole no i posiekany przez owadztwo i kamyki wszystko po 200PLN;- od elementu. do tego konserwacja podwozia Bitgumem oraz wszystkich profili drzwi, słupków etc. 250PLN;- no i polerowanie całego auta za co dopłaciłem 50PLN;- razem 1500PLN;- Co prawda z tego co zauważyłem to spolerowali mi też ramkę tylnego lewego okna, która oryginalnie jest matowa i część słupka przednich drzwi - wygląda to tragicznie (Pan zadeklarował naprawę - tylko muszę jeszcze raz jechać).
Oraz to :
Mi się nie podoba. Podobno to jest zabezpieczone jakąś żółtą substancją, poza tym jest szpara między warstwami blachy, gdzie wszystko się może zacząć od nowa. Czym to wypełnić i zabezpieczyć ? bo widzę, że będę musiał to trochę poprawić.
Na zewnątrz - nie mam pytań kolor dobrany idealnie, wszytko idealnie wykończone i pomalowane. Konserwacja z solidnym czyszczeniem wygląda ok.
Reasumując: naprawa, malowanie prawie połowy auta i konserwacja całego. Naprawdę wygląda jak nowy z salonu (zrobię tylko foto jak będzie czysty ), więc nawet jak dopłacę 500PLN;- to się opłacało i było taniej niż w Wa-wie za same nadkola. Zresztą gdyby nie kilometry to pewnie Zakład by to od ręki poprawił. Dobry kontakt telefoniczny. Jak ktoś chce skorzystać przed ostrą zimą to na PW mogę dać namiar.
|
|
|