[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
anwi - 07-01-2010, 20:44
wtryski nie pracują, ale sygnał z kompa idzie, jak masz LPG wpinasz sie za ECU silnika ale przed kompem LPG, Komp LPG odcina wtryski benzynowe (nie wiem czy to zrozumiale opisałem)
co do spalania i dokładności to nie wiem czy są aż takie różnice cis paliwa na listwie (po to jest regulator cis paliwa aby ta charakterystyka była "prawie" stała, ale mój poprzedni komp powiedzmy +/- mylił się o 0.5 litra (nawet jak jeździł mój szwagier a misio robił trochę km bo w firmie) ale to była dwu-litrówka teraz mody z nestorem i 2.5 V6 wiec na razie się nie wypowiadam co do dokładności,
ps.
co do LPG małe cis LPG - ubogo - sonda mówi - więcej polej = większy czas wtrysku
podobnie z Pb
mar111cin - 07-01-2010, 21:42
to będzie offtop ale to powiem. Fiole no ja byłem przekonany tak samo że mała dawka gazu, sonda powie że za mało, będzie chciała wiecej, dostanie dłuższy wtrysk, a teraz mi wytłumacz dlaczego coniektórym auta palą mniej niż by to wychodziło z sondy? jak klikniesz u mnie w spritmonitor to zobaczysz że gazu chleje jak smok, ale emisja CO2 zgadza się z tą deklarowaną przez producenta teraz gdzie jest coś nie tak, mi pali za dużo, czy im za mało ?
hmmm z początku chciałem zamontować sobie ten komputerek od nestora, ale coraz bardziej w to wątpie. Dodatkowo czy istnieje możliwość samodzielnego przestawienia stałej wtrysku? bo na 10km to nie zgadniemy ile spalił, ale na pełnym tankowaniu wyliczymy sobie jaka wyszła średnia, porównamy ze średnią z komputera i będziemy wiedzieli w którą stronę i o ile zmienić stałą wtrysku.
Owczar - 08-01-2010, 10:44
Panowie, a czy ktoś wie pod który sygnał musiałbym się podpiąć w przypadku gala TD?
mar111cin - 08-01-2010, 11:10
http://www.nestor-electro...a16e0126fb2f464
może to Ci pomoże.
Owczar - 08-01-2010, 11:14
mar111cin, widziałem tą stronkę i czytałem że jest możliwość. W VAG-u ktoś zainstalował i działa.
Zastanawiam się tylko który impuls można wykorzystać w galancie...
Jest tutaj sterowany zawór:
Kod: | The engine ECU carries out operations such as fuel injection rate control, fuel injection timing control and idle up control.
fuel injection timing control
The position of the injection pump timer piston is controlled so that fuel injection is carried out at the optimum timing in accordance with the engine running condition.
The timer piston position is determined by duty control of the timing control solenoid valve which is located in the line between the high pressure chamber and the low pressure chamber of the timer piston. The fuel injection timing is advanced by increasing the control duty of the timing control solenoid valve. |
Zastanawiam się tylko czy ten parametr wystarczy, bo jest jeszcze sterowany kąt wtrysku.
[ Dodano: 08-01-2010, 12:27 ]
fiole1, pod tym linkiem są tylko uzupełnienia. Gdzie jest schemat płytki? Czy ją trzeba zbudować samemu czy jest to jakiś układ testowy?
Zajc3w - 08-01-2010, 13:02
fiole1 napisał/a: |
co do spalania i dokładności to nie wiem czy są aż takie różnice cis paliwa na listwie (po to jest regulator cis paliwa aby ta charakterystyka była "prawie" stała, ale mój poprzedni komp powiedzmy +/- mylił się o 0.5 litra (nawet jak jeździł mój szwagier a misio robił trochę km bo w firmie) ale to była dwu-litrówka teraz mody z nestorem i 2.5 V6 wiec na razie się nie wypowiadam co do dokładności,
|
Z tym ciśnieniem to piszę na podstawie instrukcji serwisowej od 6g72 3.0 V6. Tam ciśnienie rośnie wraz z ciśnieniem w dolocie.
szpala85 - 09-01-2010, 01:30
Panowie pierwsze próby już za mną .... to znaczy na zaprogramowanym zegarku :
i jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem
anwi - 09-01-2010, 07:20
do podłączenia wyświetlacza lepiej by było użyć tasiemki np od HDD z kompa, jest węższa i elastyczna, ale gratuluje postępów, nie mogę się doczekać zabudowy,
pozdrawiam
Owczar - 09-01-2010, 11:18
szpala85 napisał/a: | to znaczy na zaprogramowanym zegarku : |
Szpala czy ten komputer ma też Zegarek?
Anonymous - 09-01-2010, 11:47
Owczar napisał/a: | szpala85 napisał/a: | to znaczy na zaprogramowanym zegarku : |
Szpala czy ten komputer ma też Zegarek? |
Wyglada na to ze ten typ ma, jest nawet kwarc na plytce. Fajnie jak by zegarek wyswietlal sie na srodku wyswietlacza, ale to pewnie mozna ustawic.
szpala85 - 09-01-2010, 16:29
fiole1 napisał/a: | do podłączenia wyświetlacza lepiej by było użyć tasiemki np od HDD z kompa, |
no właśnie próbowałem wczoraj wieczorem tez między innymi z tasiemką ..... ale do tego trzeba mieć delikatne ręce dzisiaj spróbuję jeszcze raz
Owczar napisał/a: | Szpala czy ten komputer ma też Zegarek? |
to znaczy ma jak wrzucisz na niego program " zegarek" ( nestor dodaje całą płytkę programów między innymi znajdziesz tam programik "pomiar napięcia " )
[ Dodano: 11-01-2010, 17:07 ]
więcej tu : http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47069
[ Dodano: 17-01-2010, 13:56 ]
No i następny etap skończony pozostał tylko montaż do Galanta
[ Dodano: 20-01-2010, 01:05 ]
Panie i Panowie .....
KOMP POKŁADOWY SKOŃCZONY !!!!
jkrzysztof80 - 28-01-2010, 22:34
Krzys napisał/a: | jkrzysztof80, jak zmontujesz to opisz co gdzie podlaczyc tez sobie sprawie takie cus |
Tak więc znalazłem chwilę i podłączyłem komputerek, nie skalibrowałem go jeszcze dokładnie tylko narazie na próbę i wszystko działa bez problemu.
Po krótce opisze gdzie jaki kabelek podczepić (opis do VR4, ale chyba w galańcie będzie podobnie)
Użyłem oryginalnej wtyczki z zegarka, oraz złączek żeby nie przecinać przewodów
1 - masa
2- światła
3- zasilanie stałe
nie wykorzystałem jednego przewodu (zasilanie po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję)
następnie
Rozebrałem stacyjkę, niepotrzebie zresztą bo przy kostce znalazłem zasilanie przy przekręceniu kluczyka w drugą pozycję
4 - stacyjka - ten zielony kabelek pod kokpitem kierowcy mam tam podłączony turbo timer - nie wiem jak wygląda bez tego bo już takiego kupiłem
dalej zabawa przy komputerku
5 - VSS czyli czujnik drogi - jest to 7 kabelek z lewej strony w górnym rzędzie co zaznaczyłem na fotce Uwaga! na zdjęciu powyżej ECU jest do góry nogami
6 - wtryskiwacz - pierwszy kabelek z lewej strony w górnym rzędzie Uwaga! na zdjęciu powyżej ECU jest w normalnej pozycji
poniżej schemat wtyczek ECU
Przewód wtryskiwacza można podłączyć do 1,2,3,14,15 lub 16 nie ma znaczenia z tego co wyczytałem u forum u nestora ale tylko do jednego z tych przewodów
I czujnik drogi jak widać numer 16.
A tak wygląda po założeniu
Przy zakupie komputerka polecam inny wyświetlacz - słabo widać na oryginalnym który jest w komplecie, z czasem ja także wymienię.
Mam nadzieję, że przyda się ten opis.
szpala85 - 28-01-2010, 23:51
jkrzysztof80, brawo
fajnie że miałeś opis ECU
jkrzysztof80 - 29-01-2010, 00:04
szpala85, ale wyświetlacz 100% idzie do wymiany
szpala85 - 29-01-2010, 00:10
jkrzysztof80 napisał/a: | szpala85, ale wyświetlacz 100% idzie do wymiany |
widzę że coś ci kiepsko świeci .... próbowałeś kręcić kontrastem ? może coś by pomogło ?
a.... z resztą .... ... dobierz idealny do klimatronika i będzie elegancko wyglądać
|
|
|