[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?
tommyc1 - 26-04-2008, 22:03
o, to z szybami tez zauwazylem-w wiekszosci aut opuszczajac szybe mozna ja sobie z wody oczyscic, natomiast w galu nie ma szans na to...dopiero szybka jazda wode mi zbiera
Anonymous - 27-04-2008, 10:55
Cytat: | dopiero szybka jazda wode mi zbiera |
Gorzej zimą, bo już tak szybko nie pojedziesz
tommyc1 - 28-04-2008, 09:18
nie trzeba szybko-wystarczy te 80km/h zeby woda ladnie splynela
Anonymous - 29-04-2008, 18:18 Temat postu: NA 99,9% ZNALAZLEM POWÓD GWIZDU W MOIM SAMOCHODZIE !!!!! Witajcie MITSUMANIACY !
Najprawdopodobniej znalazłem u siebie w Galusiu powód przeraźliwego gwizdu!
A mianowicie, chodzi o lewe lusterko ! Spostrzegłem ze ono delikatnie odstaje, tzn uszczelka zewnętrzna pod lusterkiem, dzis rozebrałem zaślepkę i rzeczywiście lusterko przykręcone jest tylko na dwie śruby - powinno byc przykręcone na 3 - ta jedna właśnie jest najbardziej wysunięta na przód. Dlaczego sądzę ze to właśnie z stamtąd ? Ponieważ prawe lusterko jest przykręcone na sztywno, gdy dotykam Go delikatnie nic nie ma prawa sie ruszać, natomiast w lewe delikatnie sie odchyla, u mnie zaczynało gwizdać przy prędkości od 70km/h przy 120 gwizd był przeraźliwy... (ale przecież Galant ma obszerne mało opływowe lusterka, to też jest przyczyną ogromnego oporu powietrza...) Gdy zdjąłem wewnętrzną zaślepkę jest miejsce na śrubę, żeby od wewnątrz wkręcić, właśnie w tym miejscu gdzie odstaje lusterko. Mam nadzieje ze to jest powód tego przeraźliwego gwizdu, przynajmniej u mnie w samochodzie.... POZDRAWIAM
Anonymous - 29-04-2008, 19:16
Problem dotyczy EA a tam ewidentnie świszczy przez uszczelki szyby bocznej.
tommyc1 - 29-04-2008, 19:32
a ja wczoraj uslyszalem od pewnego samochodziarza, ze to na 99% wina relingow dachowych, ze jego syn ma omege kombi i jak w dluzsze trasy jezdzi to relingi zdejmuje bo mu szumia strasznie...
a co do szyby-ja dociskalem w roznych miejscach w czasie jazdy i u mnie nie powoduje to zmniejszenia szumu
Anonymous - 29-04-2008, 19:36
bokciu napisał/a: | Problem dotyczy EA a tam ewidentnie świszczy przez uszczelki szyby bocznej. |
Wiem Kolego !
Zdjęcie w profilu mam starego Galanta - teraz mam E52A - u mnie ten problem byl wywołany lusterkiem, właśnie wróciłem z garażu, dokręciłem brakującą śrubkę i wszytko chodzi cichuteńko...
JaGrab3 - 29-04-2008, 20:14
slonio88 napisał/a: | bokciu napisał/a: | Problem dotyczy EA a tam ewidentnie świszczy przez uszczelki szyby bocznej. |
Wiem Kolego !
Zdjęcie w profilu mam starego Galanta - teraz mam E52A - u mnie ten problem byl wywołany lusterkiem, właśnie wróciłem z garażu, dokręciłem brakującą śrubkę i wszytko chodzi cichuteńko... |
E52A to przecież nie EA...
Anonymous - 29-04-2008, 21:03
no ciekawe jak z tymi relingami. Ktoś wie jak się je odkręca w Galu? Jeśli to wina relingów, to na nic wszelkie kombinacje (chyba że dach wyciszyć dodatkowo). Ja jednak obstawiam szyby drzwi. Ostatnio moja mama siedząc z tyłu to zauważyła, docisnęła szybę i szum zniknął. Może więc problem jest tylnymi drzwiami...
Anonymous - 29-04-2008, 21:12
Jakie znowu relingi (chociaż nie wykluczam że niektórym mogą świszczeć), u mnie nie ma relingów i świszczy. I jest to ewidentnie coś z boczną szybą, bo odpowiednio przykładając palec można zmienić rodzaj dzwięku (nieco wyciszyć nawet). U mnie problemem były jeszcze wibrujące drzwi ale poprawiłem ucho od zamka i jest ok.
Świst nieco się zmniejszył jak spróbowałem docisnąć (przygiąć) górną krawędź drzwi do wewnątrz. Oczywiście dogiąć tego nie idzie bo jest belka wzmacniająca ale szum się minimalnie zmniejszył. Przy włączonym radiu już da się jechać tak do 120-130 nie wkurzając się (ale może ja przyzwyczajony jestem bo się z poldka przesiadłem).
To co by mnie jeszcze wkurzało to kiepsko wytłumione dzwięki zawieszenia, ale to już inny temat.
Anonymous - 30-04-2008, 17:37
slonio88 napisał/a: | u mnie ten problem byl wywołany lusterkiem, właśnie wróciłem z garażu, dokręciłem brakującą śrubkę i wszytko chodzi cichuteńko... |
Tak jak piszesz "u Ciebie" .Ale z tego co tu widzisz kilkanascie osob ma z tym problem a chyba nie wierzymy w to ,ze kazdy ma nie dokrecone lusterko.
Ajsi napisał/a: | Jakie znowu relingi (chociaż nie wykluczam że niektórym mogą świszczeć), u mnie nie ma relingów i świszczy. I jest to ewidentnie coś z boczną szybą, bo odpowiednio przykładając palec można zmienić rodzaj dzwięku |
Dokładnie...ja mam sedana .Co do przykladania palca masz calkowita racje.Zreszta piselem juz o tym.Wystarczy przytknac mocno palce w gorny rog tak jak bysmy chceli go włożyć pomiedzy szybe a uszczelkę.
Anonymous - 12-05-2008, 13:44
Obstawiam, że świst jest spowodowany z powodu zewnętrznej przerwy między drzwiami a szybą. W przyszłości muszę szczelnie zakleić przerwę solidną taśmą i tak sie przejechać. Mogę to zrobić dopiero za 2 tygodnie, więc jeśli ktoś ma obecnie czas to może by przeprowadził ten test.
Anonymous - 12-05-2008, 14:25
Cytat: | Obstawiam, że świst jest spowodowany z powodu zewnętrznej przerwy między drzwiami a szybą. |
Mówisz o tej przerwie przez którą nie da się ściągnąć wody z szyby poprzez jej otwarcie?
tommyc1 - 12-05-2008, 14:51
ciekawa teoria...i jaki w ogole fascynujacy temat:) ciagnie sie jak brazylijska telenowela:)
jak bede mial wolna chwile to sprawdze
Anonymous - 12-05-2008, 15:46
A co z owiewkami?Jak narazie tylko jedna osoba z tego co pamietam je zastosowala.
Chyba je zamowie i sam wyprobuje.Z heko sa dostepne i tanie w miare.
[ Dodano: 12-05-2008, 15:49 ]
minaj napisał/a: | Zakupiłem owiewki kpl (przód + tył) ok 2 tygodni temu. Sa już zamontowane |
Jakie i gdzie kupowales?
|
|
|