To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - FELGI

Gene - 08-03-2008, 17:15

mati2 napisał/a:
na standardowe felgi ile mozna zalozyc?

mati2, czy Ty czytasz uwaznie? Co ja wczesniej napisalem. "Jesli to ma byc homologowany zestaw to dopuszczalny rozmiar wynosi 225/55/R18 (tyle mojej wiedzy)"

Anonymous - 09-03-2008, 01:43

no uwaznie czytam tylko.... co znaczy zestaw homologowany ?! to ze robie to na swoja wlasna odpowiedzialnosc?
Hiszpan - 09-03-2008, 09:17

Poczytaj temat OPONY do Outlandera II - chyba od 4 strony zaczyna się dyskusja na temat homologowanych zestawów opona+felga do Outka
Ogólnie chodzi o to że MMC zaleca 16" i 18".
Wg niektórych kolegów zakładając np. 17" możesz mieć kłopot z ewentualną reklamacją usterki zawieszenia, części jezdnych itp. Sam osobiście nie mam zdania na ten temat.
Najlepiej poczytaj oba tematy, bo są bardzo zbliżone i często odpowiedzi na jeden znajdziesz w drugim :D

Anonymous - 11-04-2008, 09:59

Ja zaniepokojony info o homologacji przeryłem temat i tak jednak jest. Otóż może się zdarzyć tak, że przy "dzwonie" ubezpieczyciel może zwrócić uwagę nawet nie tyle na rozmiar felgi co na model!!! Naprawdę miałem niewielki wybór do MO I.
Skończyło się na tym, że jednak kupiłem felgi od kolegi Leszek_kamil i założyłem Toyo Proxes T1-R 225/55/17. Wygląda extra!

tomek.rzepek - 24-04-2008, 08:44

Z jakiego materialu dorobić pierścienie centrujące do felg alu? Lepiej alu czy teflon?
Na dniach, jak tylko autko umyje pokaze zdjecia. Stoi już na 18" prowadzenie poprawiło się milion razy. komfort..heh... wygląd..heh, wyglądają jak malutkie, zawias pojdzie do obniżenia.

Gene - 24-04-2008, 08:48

tomek.rzepek napisał/a:
zawias pojdzie do obniżenia.
a mi sie wydawalo, ze takie auto kupuje sie wlasnie dlatego, ze "stoi" wyzej.
tomek.rzepek - 24-04-2008, 11:34

Jakbyś zobaczył to też bys podjął taką decyzję. No chyba że mi się odwidzi. A jak z tymi pierścieniami?
Gene - 24-04-2008, 12:02

tomek.rzepek napisał/a:
akbyś zobaczył to też bys podjął taką decyzję.
nie sadze, mam juz wypaczony gust przez terenowki. Co do pierscieni to ostatnio nie spotkalem innych niz z tworzywa sztucznego.
Anonymous - 24-04-2008, 15:40

HA!!! wracam do tematu opon. Wczesniej pytalem czy mozna zalozyc szersze oponki do Outlander'a. Nie zajrzalem do najbardziej logicznego zrodla ...do Mitsubishi !!!

http://www.mitsubishi.com...r_akcesoria.pdf

w akcesoriach jest felga 19 i ma zalecane opony 245 :D skoro jest w ofercie to musi być homologowana (oczywiscie ta co oni sprzedaja a nie kazda)!!!!

Czyli mozna spokojnie zakladac opony do 245 :D ale on wtedy musi wygladac 8)

tomek.rzepek - 24-04-2008, 21:52

nie no nie dokładnie o to mi chodziło. Outek jest fajny nie da się zaprzeczyć, prześwit jest, więc jak o 25mm obniżę to wcale na swopich walorach nie ucierpi, a w teren i tak sie nie nadaje, nawet jakby miał 225 mm. obniżając go o 225 prześwit i tak pozostanie powyzej sredniej. Auto nabierze troche muskulatury nie wspominajac o własciwosciach jezdnych. Już teraz jest ogromna róznica, auto pewniej się trzyma i na łukach nie uślizguje. Jest przyjemnie sztywny. Ale to narazie odległe plany. W sobotę wrzuce fotki. A co do pierścieni, to cholera, albo alu albo teflon, Ojciec doradza że alu, bo felgi z takiego materiału są, ale alu się utlenia, wulkanizator doradza teflon że najtrwalszy.

[ Dodano: 24-04-2008, 21:53 ]
mati2 napisał/a:
HA!!! wracam do tematu opon. Wczesniej pytalem czy mozna zalozyc szersze oponki do Outlander'a. Nie zajrzalem do najbardziej logicznego zrodla ...do Mitsubishi !!!

http://www.mitsubishi.com...r_akcesoria.pdf

w akcesoriach jest felga 19 i ma zalecane opony 245 :D skoro jest w ofercie to musi być homologowana (oczywiscie ta co oni sprzedaja a nie kazda)!!!!

Czyli mozna spokojnie zakladac opony do 245 :D ale on wtedy musi wygladac 8)

ale to jest do Outka II ja mówie o I.

Anonymous - 24-04-2008, 21:55

Ja wiem ze do II. Nawiązywałem do swojego wczesniejszego posta...
londolut - 24-04-2008, 22:39

tomek.rzepek napisał/a:
Ojciec doradza że alu, bo felgi z takiego materiału są, ale alu się utlenia,
Nie dość, że się utlenia to jeszcze lubi się zapiekać a to się odbije później przy zdejmowaniu felgi np. przy kapciu. Ja, mimo tego że auto inne, mam pierścienie z tworzywa. Zastanów się nad tym bo kopanie po felgach nie da efektu jak się zapiecze na piaście ;)
tomek.rzepek - 25-04-2008, 11:35

Wezme po uwage.

[ Dodano: 26-04-2008, 23:30 ]
foto:

moje maleństwo;-)

Anonymous - 29-04-2008, 23:52

Podoba mi sie :D
Anonymous - 30-04-2008, 12:04

Tomek widziałem Twojego miśka parę dni temu w warszawie .. rzuca się w oczy przez charakterystyczne felgi ;-) ))