L200 Techniczne od 2006r - FELGI
namotore - 08-12-2008, 22:27
exc_racing napisał/a: | Nie wiem jak jest z przepisami w krajach alpejskich ale w Polsce jest chyba zakaz jazdy z kolcami.
|
zakaz stosowania tylko na drogach publicznych (PL)
Anonymous - 08-12-2008, 22:46
Aczkolwiek myślę że zakup łańcuchów jest rozsądniejszy bo opona z kolcami ma gorszą przyczepność na mokrym/suchym asfalcie po którym chyba większość kilometrów się robi.
Austriacy bardzo dbają o stan dróg i tam drogi lokalne o 05:30 są już odśnieżane włącznie z podjazdami do domów a nie tak jak w Polsce...
Jak trzeba będzie to łańcuchy założysz a później ściągniesz a kolce jak założysz to zostaną...
Po drugie łańcuchy możesz również wykorzystać do jazdy w trenie (nie tylko zimą)
Ja mam łańcuchy firmy PEWAG kupowane w ich sklepie internetowym. Jest to marka znana i ceniona w całej Europie. Jej wyroby może nie są tanie ale na pewno się na nich nie zawiedziesz.
Pozdrawiam
namotore - 22-03-2009, 20:13
exc_racing napisał/a: | Aczkolwiek myślę że zakup łańcuchów jest rozsądniejszy bo opona z kolcami ma gorszą przyczepność na mokrym/suchym asfalcie po którym chyba większość kilometrów się robi.
| podstawowa sprawa to mozliwosc jazdy na kolcach ponad 50kph, sprobuj jechac tyle dluzej z lancuchami - albo oberwiesz sobie poszerzenia nadkoli albo cale nadkola. Czyszczenie lancuchow z blota jest czasochlonne i malo przyjemne. pzdr
Anonymous - 22-03-2009, 21:18
A w teren (cięższy) to łańcuchy na jedną oś czy dwie? (Nurtuje mnie takie pytanie....) BTW poza extremalnym terenem używanie łańcuchów w aucie 4x4 jest, moim zdaniem, zdecydowanie na wyrost...
|
|
|