To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Czy ktoś zaproponuje jakiegoś fajnego notebooka?

Anonymous - 31-01-2008, 09:41

Szanowne Koleżeństwo,

Pozwolę sobie reaktywowac temat, oczywiście ze wzgledu na prywatę.

Też stoję przed koniecznościa zakupu jakiegos tam notebooka i proszę o radę...
Maszyna raczej ma słuzyc za 2 komputer w domu z mozliwościa uzywania na wyjazdach. Oprogramowanie to typowe biuro, plus Corel Draw, plus niewielkie programiki do obróbki jpegów, plus specjalistyczne programy (o bardzo niewielkich wymaganiach sprzętowych :-) ). Z tym, że nie będzie to maszyna numer jeden do prac graficznych i do zabawy w fotografię. Ma umozliwiac przeglądanie i podstawową obróbkę zdjęć w terenie oraz awaryjne poprawianie plików Corelowskich.
Gier praktycznie żadnych, co najwyżej dziecka Simy i Heroes III (IV się nam nie podoba).
No i jakby się dało to nie Vista.

Ile? Moge i do 4000 PLN , choc do 3000 PLN byłoby milej. Czy zresztą do tego o czym mówię potrzebna maszynka za 4 tys?

Pytanie co? I czy to co poniżej po dodaniu jeszcze jednej megowej kości RAMu ma sens?

http://www.softon.pl/product_info.php?info=p8450

Jak widac będzie to rozwiązanie tanie, czy jest sens dla moich potrzeb iśc w coś poważniejszego?

Aaa i do tego jakis router wifi neostradowy- bedize toto działać?
http://www.e-lectron.pl/p...oducts_id=26099

Pozdrawiam,

R.B.

Juiceman - 31-01-2008, 11:12

To może to cudenko :> Laptop do grafiki wystarczajacy, duzo ramu, procesor nie najgorszy do karty graf. mozna sie przyczepic ; )
Laptop
Cena 3,125zl z vatem ok 3,900

Anonymous - 31-01-2008, 14:08

Juiceman napisał/a:
To może to cudenko :> Laptop do grafiki wystarczajacy, duzo ramu, procesor nie najgorszy do karty graf. mozna sie przyczepic ; )
Laptop
Cena 3,125zl z vatem ok 3,900

Dzięki, ale sprzęt z US nie wchodzi w grę :-)
Poza tym grafika nie jest tu priorytetem przy zakupie laptoopa, do tego jest inna maszyna. On od czasu do czasu może być uzyty do tego gdy trzeba będzie przed prezentacją na goraco coś tam poprawić :-)
To ma być typowa domowa maszyna. Do grafiki to ja potrzebuję znacznie lepszego monitora niż to co oferują notebooki w cenie która mogę zapłacić, niestety ;-)

arekp - 31-01-2008, 21:12

Ja polecam Asus F3E-AP096H . W ciagu ostatniego polrocza sprzedalem kilka sztuk i klienci sa bardzo zadowoleni.
Juiceman - 31-01-2008, 22:14

To może
Asus S96S cena 3,250 pln
Ekran: 15,4" 1280x800 Procesor: Core 2 Duo T7500 2,2
Wielkość dysku: 250GB Wielkość pamięci RAM: 2GB
Napęd optyczny: DVD RW Waga: 2,9kg
System operacyjny: BRAK Sieć bezprzewodowa WLAN: b/g
Bluetooth: TAK
Karta graficzna: nVidia GeForce 8600M GS

Asus S96S 3,480 pln
Ekran: 15,4" 1280x800 Procesor: Core 2 Duo T7700 2,4
Wielkość dysku: 250GB Wielkość pamięci RAM: 2GB
Napęd optyczny: DVD RW Waga: 2,9kg
System operacyjny: BRAK Sieć bezprzewodowa WLAN: b/g
Bluetooth: TAK
Karta graficzna: nVidia GeForce 8600M GS

COMPAL FL90 3,270 pln (ale ten laptop nie wygląda ;) )
Ekran: 15,4" 1280x800 Procesor: Core 2 Duo T7300 2,0
Wielkość dysku: 160GB Wielkość pamięci RAM: 2GB
Napęd optyczny: DVD RW Waga: 2,7kg
System operacyjny: Vista Home Premium Sieć bezprzewodowa WLAN: a/g/n
Bluetooth: BRAK
Karta graficzna: nVidia GeForce 8600 GT

No i nie wiemy czy chcesz mieć jakiś system już zainstalowany, czy chcesz sam sobie wybrać sytemik xp,vista,linux...

Anonymous - 03-02-2008, 21:38

Dziękuję za propozycje. System XP, jak pisałem nie Vista. Najprawdopodobniej jakieś Kubuntu tez na to wlezie, ale bez windy się nie da, bo mam parę programów (niezbędnych) nie mających odpowiedników pod Linuxami.

Pomyślę nad propozycją Arkową i nad tym Lenovo jeszcze raz, jednak nie widże sensu wydawac wiecej.

Pozdrawiam,

Marcino - 08-03-2009, 17:57

A myslicie o MSI, np MSI EX630,
http://www.camino.pl/opis.php3?ID=33325
I niekoniecznie z procesorem AMD,

Chciałbym lapciaka na którym będą działały programy cadowskie, wizualizacje wnetrz i priojektowanie.
NA co zwracać uwagę?
Jak ktoś ma coś na oku prosze o propozycję.
Pozdrawiam

gigant87 - 08-03-2009, 22:00

Marcino napisał/a:

Chciałbym lapciaka na którym będą działały programy cadowskie, wizualizacje wnetrz i priojektowanie.
NA co zwracać uwagę?
Jak ktoś ma coś na oku prosze o propozycję.
Pozdrawiam

Moja dziewczyna (przyszła pani architekt) korzysta z takiego http://www.notebookcheck....10p.4427.0.html

Na pewno karta NVIDIA QUADRO

poza tym wiele komputerów DELL się świetnie nadaje do CAD
np taki http://allegro.pl/item565..._1920x1200.html

Oczywiście zależy ile $ chcesz na niego wydać.

Pozdrawiam

ratajeq - 08-03-2009, 23:20

z doświadczenie mogę polecić HP, IBM/Lenovo, FSC, DELL ...
HP lubią po kilku latach się psuć (3-5), ale do tego czasu nie zawodne
IBM/Lenovo ogólnie spotkałem się z nielicznymi awariami sprzętu, który miał więcej niż 5 lat
FSC dobry i w miarę tani, ale tylko z wyższych modeli, niższe pachną tandetą
DELL ... nie spotkałem się aby padł, no chyba że dosłownie upadł ...

odradzam szczególnie Asusy, Acery i inne wynalazki, nie dość że wykonanie kiepskie to awaryjne i nawet windows często bluescreenami wali na nich

sam za 2000 brutto w pazdzierniku zakupiłem Lenovo 3000 N200
procesor T8100 dual 2.1 GHz
3 GB DDR 2
GeForce 7300Go
160GB
matryca 15.4 ... ale co zaważyło o tym sprzęcie ... rozdzielczość 1680x1050

gigant87 - 09-03-2009, 08:51

przypomniało mi się jeszcze o komforcie pracy... lepiej kupić lapka mniejszego, np 15" i dokupić monitor

wspomniana już "przyszła pani architekt" ma 17"- trochę narzeka, że duży i ciężki- a dość często nosi go na uczelnię, a ja kupiłem 15,4" o dokupiłem LCD 19" oraz klawiaturę ergonomiczną i myszkę - komfort użytkowania o wiele większy :)

[ Dodano: 09-03-2009, 08:55 ]
aha, jeszcze IBM ma taką serię do CADa... na pewno ma kartę NVIDIA QUADRO:

http://www.ceneo.pl/1843838

Krzyzak - 09-03-2009, 09:11

ten moj Compal to swietny komp
jedyna wada, to problem z 2 portami USB, ale pozostale 2 dzialaja prawidlowo
ostatnio przeszedlem Pain Killera z max. detalami i szybko bryka

Marcin - do CADu to mocny procek i duzy ekran z jak najwieksza rozdzielczoscia (WSXGA)
2 GB ramu to zaczyna byc standard i pewnie wystarczy
do tego karta grafiki niezintegrowana - np. nVidia 9600 GT

mialem 2 sluzbowe HP-ki - tragiczna jakosc, niedzialajace porty usb, konflikty portow z express card, uszkodzone matryce

lenovo mam teraz w firmie, gdzie pracuje - razem zespol ma 8 sztuk - polecam

gigant87 - 09-03-2009, 11:42

Krzyzak napisał/a:
ten moj Compal to swietny komp
jedyna wada, to problem z 2 portami USB, ale pozostale 2 dzialaja prawidlowo
ostatnio przeszedlem Pain Killera z max. detalami i szybko bryka

Marcin - do CADu to mocny procek i duzy ekran z jak najwieksza rozdzielczoscia (WSXGA)
2 GB ramu to zaczyna byc standard i pewnie wystarczy
do tego karta grafiki niezintegrowana - np. nVidia 9600 GT

mialem 2 sluzbowe HP-ki - tragiczna jakosc, niedzialajace porty usb, konflikty portow z express card, uszkodzone matryce

lenovo mam teraz w firmie, gdzie pracuje - razem zespol ma 8 sztuk - polecam

jak najbardziej zgadzam się z faktem, że COMPALe i ogólnie "składaki" są bardzo fajnym sprzętem... albo są złożone z bardzo fajnych sprzętów

również rozważałem możliwość kupna COMPALa, ale nie klikała mi w nich jakość wykonania i użytych materiałów- w tym względzie jestem dość wymagający, na szczęście z pomocą przyszła koleżanka pracująca w HP, kupiłem jeden z najwyższych modeli w cenie mocno ogołoconego składaka :)

karta grafiki tak jak pisze Krzyzak musi być oddzielna, mam tą 9600GT 512MB i jest bardzo OK, jednak jeśli ma być tylko do CADowskich zastosowań, a nie do gier, to zdecydowanie karta, o której pisałem, czyli NVIDIA QUADRO.

co do HP to całkiem możliwe, że w słabszych modelach/tańszych seriach występują takie problemy, jednak z tymi HPkami z którymi ja mam do czynienia nie ma takowych
przyznam jednak szczerze, że na początku w ogóle nie chciałem HP :P

Krzyzak - 09-03-2009, 13:20

dokladnie model: HP 530 - sa tragicznej jakosci
natomiast obecnie w pracy sa Lenovo R61 i te polecam

z innymi firmami/markami nie mam zbyt wiele do powiedzenia - moze poza stara Toshiba, ktora byla nie do zdarcia (sprzed 11 lat - mialem taka z PIII)

gigant87 - 09-03-2009, 15:24

R61 jak najbardziej

najlepiej jedź do jakiegoś salonu, niech Ci sprzedawca doradzi, porównaj cenę ze sklepami internetowymi i dokonaj wyboru :)

polecam to forum
http://www.egielda.com.pl/forum/

na pewno pomogą dobrać odpowiedni sprzęt :)

Marcino - 10-03-2009, 15:20

Darek,
Ten Compal to niezły sprzęt, Myśle o takim:
http://www.4speed.pl/inde...&id_towaru=7468
szkoda ze tylko nie ma HDMI. Gdzie ty skałdałeś - zamówiłeś swojego? Czy ktoś z forum da rady? cena niech sie kształtyje coś koło 3k..:)