Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Znikający płyn do chłodnicy w Outku II
fufaj3 - 17-04-2011, 15:46
Witam
proszę o pomac
nie mam pojęcia co robić
prawdopodobnie po raz 3 poszła uszczelka pod głowicą
przebieg 50000km
w ciągu miesiąca dolewałem 2 razy wody do zbiorniczka a co najlepsze 6000km temu odebrałem go z naprawy i dostałem nowa głowice
rezon - 17-04-2011, 19:23
fufaj3 napisał/a: | a co najlepsze 6000km temu odebrałem go z naprawy i dostałem nowa głowice | zareklamuj ponownie. Przecież równie dobrze jak głowica, może być pęknięty blok silnika. Cykliczne usterki uszczelki pod głowicą to byłaby co najmniej dziwna awaria - przyczyna może być zatem inna.
fufaj3 - 17-04-2011, 19:34
jasne i znowu miesiac bez samochodu
a o zastępczym moge zapomnieć
ostatnio na czas naprawy musiałem kupic fiata do jazdu bo o zastępcze prosiłem ponad miesiąc
rezon - 17-04-2011, 20:27
fufaj3 napisał/a: | jasne i znowu miesiac bez samochodu
a o zastępczym moge zapomnieć
ostatnio na czas naprawy musiałem kupic fiata do jazdu bo o zastępcze prosiłem ponad miesiąc | Tego niestety mogę tylko współczuć, ale to wydaje się być standardem - przynajmniej w dużej części ASO Mitsubishi - problem naszego klienta, jest jego problemem. Skoro nie masz określonego w warunkach gwarancji maksymalnego czasu naprawy, to co nam zrobisz? Spróbuj może pogadać w innym ASO - również pod hasłem nieskutecznych napraw. Ze Śląska - to najbliższe ASO z dobrą opinią to Kalisz? Dla niektórych ASO - również Mitsubishi, problem klienta - jest również ich problemem. Osobiście naprawdę nie wierzę w trzykrotne uszkodzenie uszczelki pod głowicą - albo byłyby badziewne i leciały niemal we wszystkich, albo jest jakaś przyczyna - nierówny blok, niewłaściwy montaż (np. dokręcanie śrub po kolei a nie na krzyż). Naprawa przypomina książkowe podejście "bezmyślnika" - ucieka płyn, to co najczęściej pada - uszczelka, wymieniamy. Nie pomogło - co drugie w kolejności, głowica? Wymieniamy głowicę, no i uszczelkę bo tak jest technologicznie. Ciekawe co tam jest trzecie na liście przyczyn utraty płynu? Pompa, blok?
Teraz już bez żartów. Nie masz wycieków widocznych pod samochodem? Pewnie nie, bo pewnie napisałbyś. Czy nie widać zarosienia płynem jakiś części? Wyciek może być niewielki, aktywny wyłącznie pod ciśnieniem, więc sprawdzać trzeba przy nagrzanym silniku. Dalej nic, to kolejna sprawa - czy na korku wlewu oleju jest żółty szlam, czy nie "przybywa" oleju? Jakiego koloru jest dym z tłumika - biały czy normalny czarny? Jeśli biały, to płyn ląduje w komorze spalania - przez głowicę, uszczelkę, ale może również np. przez tuleje bloku silnika (bardzo rzadka usterka, ale oczywiście możliwa).
DJ Fazi - 17-04-2011, 23:06
Trochę OT ale poczytując mitsubishiforum, koledzy za oceanem też narzekają na "fachowość" wymieniaczy i pracowników salonów.
sylb - 17-04-2011, 23:14
Jeżeli samochód nie jest „firmowy” i ma mniej niż 2 lata, to zawsze masz opcje zareklamowania niezgodności towaru z umową.
Swoją drogą, o ile tzw. „Rękojmia” nie została wyłączona to obowiązuje też w stosunku do firm.
Po drugie „sprzedawca ma również obowiązek zwrotu poniesionych przez kupującego kosztów” jestem ciekaw czy da się tak przycisnąć dealera by pokrył koszty dojazdu i zmarnowanego czasu.
K.K - 18-04-2011, 06:51
sylb napisał/a: | Jeżeli samochód nie jest „firmowy” i ma mniej niż 2 lata, to zawsze masz opcje zareklamowania niezgodności towaru z umową.
Swoją drogą, o ile tzw. „Rękojmia” nie została wyłączona to obowiązuje też w stosunku do firm.
Po drugie „sprzedawca ma również obowiązek zwrotu poniesionych przez kupującego kosztów” jestem ciekaw czy da się tak przycisnąć dealera by pokrył koszty dojazdu i zmarnowanego czasu. |
Da się ich przycisnąć, tylko trzeba postawić na swoim. Przez pierwszy rok moje auto stało więcej w serwisie niż jeździło, ale za każdym razem dostawałem Lancera zastępczego, a dojazdy rekompensowali mi zniżkami na przeglądach, czy np. darmowym montażem haka holowniczego itd.
rezon - 18-04-2011, 12:52
K.K napisał/a: | Da się ich przycisnąć, tylko trzeba postawić na swoim. Przez pierwszy rok moje auto stało więcej w serwisie niż jeździło, ale za każdym razem dostawałem Lancera zastępczego, a dojazdy rekompensowali mi zniżkami na przeglądach, czy np. darmowym montażem haka holowniczego itd. | może trafiałeś po prostu na reprezentanta tych ASO, które wiedzą, że samochód klienci kupują po to, aby nim jeździć i starają się to klientowi umożliwiać w czasie postoju samochodu w serwisie. Niestety część ASO uważa, że klienci kupują samochody aby stały miesiąc w serwisie, a że klient ma jakieś fanaberie i chciałby w tym czasie podróżować, to już jego problem. Bo kto za to zapłaci, że klient będzie jeździł zastępczym autem. Ile ASO Mitsu ma samochody z naklejkami - samochód zastępczy serwisu?
[ Dodano: 18-04-2011, 12:55 ]
Jeszcze jedno czy płyn chłodniczy Outka fosforyzuje w promieniach UV? nie mam niestety lampy aby to sprawdzić. W lotnictwie niektóre płyny miały kiedyś znacznik UV aby łatwo można było wykrywać nawet niewielkie przecieki. Niektóre płyny organiczne mają naturalne właściwości fluorescencji.
sylb - 18-04-2011, 15:17
U mnie na serwisie, chłopaki kupiły diodę która świeci promieniami UV, ceny groszowe i można zrobić taka prowizoryczną lampkę.
rezon - 18-04-2011, 15:30
sylb, kwestia czy płyn "świeci" w promieniach UV?
woytekian - 01-06-2011, 22:49
Witam
zapaliła siE kontrolka silnika , stwierdziłem niski poziom oleju -dolałem litra zgasła , nastepnego dnia znowu sie zapaliła, płyn chlodniczy poniżej minimum uzupełnie jutro , zima zdarzalo sie białe kopcenie przy zapłonie teraz nie . glowica i uszczelka do wymiany juz czy jeszcze czekać ? i ile czekać ?
aha jakie są orientacyjne koszty tez zabawy ?
pozdrawiam !
fufaj3 - 23-07-2011, 17:34
Witam wszystkich
oczywiście pojawiłe się po raz trzeci na serwisie z ta sama usterka czyli ubytek płynu
dnia 20.06.2011. wczoraj byłem zapytac co juz zrobili
okazało sie ze pekł blok i wymieniaja silnik na nowy
ale zaproponaowali mi abym na własny koszt zakupił u nich nowy razrzad i go wymienił za 0zł bo silnik jest akurak rozebrany z rozrzadu bo inaczej załorza mi stary cały rozrząd
Pytam was jak to mozliwe że kolejny raz zakładaja stary pasek juz 3 razy naciagany
silnik zakwalifikowali do wymiany a rozrzad NIE ?
a 3000zł droga nie chodzi a zwłaszcza przy 55000km
Co zrobic ????????
patrycjuszek - 23-07-2011, 21:14
Powinieneś kupić w ASO SEAT (najtańsze części w grupie VW) kompletny zestaw rozrządu oryginał VW za ok 1000 pln. Nie mają prawa ci odmówić w ASO Mitsu założenia oryginałów VW bo masz silnik VW. Za założenie nie powinni ci policzyć bo i tak wymieniają silnik. Pozdrawiam.
rezon - 24-07-2011, 09:48
patrycjuszek napisał/a: | Za założenie nie powinni ci policzyć bo i tak wymieniają silnik. | nie muszą, ale mogą. fufaj3 napisał/a: | Pytam was jak to mozliwe że kolejny raz zakładaja stary pasek juz 3 razy naciagany
silnik zakwalifikowali do wymiany a rozrzad NIE ? | Przy profesjonalnej wymianie nie musi być uszkodzony - zapytaj czy zerwanie paska i związane z tym szkody też podlegają gwarancji. Jeśli tak, to ryzyko jest po stronie MMC, a Ty i tak wymienisz przy 120kkm.
fufaj3 - 24-07-2011, 10:48
Witajcie
powiedzieli ze pasek jak i cały rozrzad dalej sa na gwaracji .
ale dlaczego zakładaja stare czesci ? nie spodkałem sie z taka praktyka nigdzie zawsze przy sciagnięciu paska był zakładany nowy a oni zakładaja stary
Moja decyzja jest taka niech zakładaja stary :gwarancja jest dalej" a za rok mi sie konczy więc za rok zmienie na nowy we własnym zakresie a nie w ASO o ile się nie rozleci ale to już ich problem bedzie . chca założyc stary to niech zakładaja
|
|
|