To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów ciężko wchodzą biegi

Kunek - 19-11-2009, 05:03

Panowie odświeżę temat troszkę, mam problem, bardziej jestem troszkę zdezorientowany, mianowicie dzisiaj zmieniłem opony na zimowe i po wyjeździe z wulkanizacji pojawiły się nowe dźwięki na 3 i 4 biegu, wcześniej ich nie słyszałem (może że zawsze radio grało "nawet" głośo 8) )

Dzieje się tak:
Ruszam - 1 bieg (cicho)
2 bieg (cicho)
3 bieg (coś jak by piszczy a zarazem szura i jest głośniejsze w miarę nabierania prędkości)
4 bieg (to samo co na 3)
5 (cicho)

Gdy puszcze gaz wszystko ustaje, ale w momencie kiedy nacisnę pedał na 3 i 4 znowu słychać piszczenie.

Oleju nie zmieniałem w skrzyni, mam zamiar to zrobić w piątek bo będę wymieniał łożysko docisku.

Tylko nie piszcie że skrzynia się kończy bo za miesiąc wyjeżdżam z IRL na stałe do PL i mam zamiar dojechać bez niespodzianek.

sampler - 19-11-2009, 07:15

Jak to dzwiek w stylu dudnienie, szuranie to jest to klasyczny objaw wyzabkowania lub innej wady bieznika opony. Objawia sie to wlasnie przy danym przedziale predkosci i zazwyczaj przy przyspieszaniu.
Kunek - 19-11-2009, 13:14

sampler, jest to coś w stylu szurania i piszczenia, ale czemu tylko na 3 i 4 biegu?
sampler - 19-11-2009, 17:06

Zasugerowalem tak poniewaz masz to po wymianie kol. Zeby to potwierdzic to sprawdz wizualnie bieznik czy nie jest wyzabkowany a takze zobacz czy jest ten sam efekt przy predkosciach na ktorych szura ale np na 5 biegu. U mnie np buczalo przy 80 km/h. Winna jedna opona zimowa. Jak to wykluczysz trzeba bedzie szukac dalej w innym miejscu
Kunek - 20-11-2009, 02:49

opony są nówki, także każda jest idealna, no nic w piątek wyciągam skrzynie wymienię łożysko i olej, po tym zrobię to co proponujesz i zobaczymy.
seq - 09-12-2009, 22:15

taisho napisał/a:
fidobiboy1 napisał/a:
Witam mam podobny problem z moim galem i male pytanko do was ! Jak odpowietrzyc sprzeglo ?? bo jak podpompuje troche to wchodzi ladnie bieg

ja odpowietrzałem identycznie jak hankle czyli
popuszczasz lekko srubke odpowietrznika(na sprzegle w ksztalcie kalamidki)i zakladasz wezyk na kalamidke a drugi koniec umieszczasz w buteleczce z plynem
jedna osoba siedzi w aucie i na zgaszonym silniku pompuje okolo 3 razy sprzeglem wciskajac je i popuszczając następnie wciska do oporu i muwi już
druga w tym momencie lekko odkreca ten zaworek odpowietrzający i widzisz jak w butelce z plynem idzie powietrze i zaraz zakrecasz. pedal sprzegla zostaje w podlodze podnosisz go i znow to samo od poczatku

tak kilka razy az pujdzie plyn i nie bedzie babelkow powietrza. i tyle zakrecasz kalamidke i finito

I to chyba bedzie trzeba zrobić w moim galu...

Dodam jeszcze ze silnik jak jest zimny sprzegło chodzi lekko z jedynka i wstecznym walcze i po w biciu toczy sie na sprzęgle, a jak jest ciepły biegi wchodza lepiej,zgrzyty przy wbijaniu 3 i 5 ale za to na sprzęgle czuc wiekszy opór.

Moj problem dotyczy:

http://forum.mitsumaniaki...EAg%B3em+galant

tomwasz - 26-05-2010, 21:03

Odnośnie oleju - jutro bądź pojutrze do mojej skrzyni wlewam VECO Rotax Syntex GL-5 75W/90. Opiszę wrażenia jak zrobię parę kilometrów. Cena to 32 PLN za litr. W promocji.
Marcino - 30-05-2010, 11:38

tomwasz,
GL-5 nie jest zalecany do naszych skrzyń biegów, zniszczy materiał cierny synchronizatorów, kup GL-4,

tomwasz - 30-05-2010, 12:14

Czy to pewna informacja? Pytałem trochę, ponoć GL-5 jest kompatybilny w dół z GL-4 i nie powinien powodować negatywnych skutków... Teraz jestem trochę zamieszany. A nie chciałbym być wstrząśnięty.
Hugo - 30-05-2010, 18:11

tomwasz napisał/a:
Czy to pewna informacja?
Na 1000%.
tomwasz - 30-05-2010, 19:31

No to mam nadzieję, że jeszcze nie wlali. A jak wlali to 100 PLN w plecy. Mam nadzieję w razie czego, że jak się paręset km na GL-5 zrobi to świat się nie zawali?
Owczar - 31-05-2010, 11:39

tomwasz, robisz to na własne ryzyko.
Andrew - 31-05-2010, 11:57

Jakiś czas temu kupiłem olej do skrzyni u M. Hanżka, Texaco 75W/90. Z tego co mi mówił Pan Mateusz ten olej ma jakieś poprawione parametry GL-4/GL-5. Nie wiem ile w tym prawdy...
marcinzam - 31-05-2010, 13:11

co sądzicie o tej aukcji
http://moto.allegro.pl/it...nal_1_litr.html

Andrew - 31-05-2010, 13:34

marcinzam napisał/a:
co sądzicie o tej aukcji
http://moto.allegro.pl/it...nal_1_litr.html

Cena dobra. Ja dałem u Matusza Hanżka za litr Texaco 44 zł.