[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Bagażniki dachowe - boxy.
ferol - 11-06-2010, 21:42
nie ma takiego bagażnika, czy to jest model na fabryczne punkty mocowania czy bez nich to i tak styczność z lakierem zawsze jest - oczywiście większa przy modelu bez fabrycznych punktów mocowania
piomic - 05-07-2010, 08:37
Zanabyłem belki Silver Line do fixpointów z boxem Arjes bodzjże (na sklepie www.interpack-sklep.com.pl już go nie ma, chyba wyprzedali bo cena była zacna), zestaw zacny ale zaskoczył mnie sklep. Standardem obsługi. Otóż kuriera przyjęła żona i nie otworzyła paczki, wróciłem wieczorem a box wygląda jakby go czołg przejechał. Koryto pęknięte od zawiasów do połowy szerokości. Mail do sklepu, rano oddzwonili, następnego dnia kurier odebrał połamańca i spisał protokół szkody (swoją drogą dawno nie widziałem takiego analfabety - trzech zdań nie skleci). Trochę to trwało (jakiś miesiąc) u ubezpieczyciela ale nowy box przyjechał.
A mogli się wypiąć.
macior - 13-09-2010, 12:04
macior napisał/a: | Ja tydzień temu założyłem zestaw Automaxi Silverline - z alu belkami, mocowany w fixpointach - za 360zł. Co do hałasu to testowałem do 100km/h. Dodam, że na belkach spoczywa box interpacka zenith. Dotychczasowe wrażenia to cichy gwizd - prawdopodobnie tak gra otwór w zaślepce bocznej belki. Co do całości, to pudło się tłucze lekko na dużych wertepach (przy wstrząsach pokrywa gra na korycie najprawdopodobniej). Jak pojadę szybciej to uzupełnię relację. |
pojechałem i szybciej, i dalej, i wychodzi że hałas to jednolity szum, do zaakceptowania (zawsze radyjko mozna podkręcić), a co do spalania to szacuję, że pudełko na dachu dokłada średnio ok 1dm3/100km
slasz - 13-09-2010, 17:52
Witam wszystkich. Co myślicie o tym bagażniku. http://www.whispbar.pl/sa...4doorsedan-2972 .
macior - 13-09-2010, 19:40
widząc foty zaryzykuję ocenę - estetyczny produkt,
ale cena i nośność dyskfalifikują go zupełnie
(no chyba, że to jest wartość na każdą belkę, czyli 2x30kg)
na jakieś rewelacje w dziedzinie akustyki też bym nie liczył
ale, ale! patrzę dalej na zdjęcia bagażnika na samochodzie i co to za łapy?! to nie montaż na fixpointy?! skoro tak to badziew moim skromnym zdaniem....
Luk - 13-09-2010, 20:43
Ponieważ Lancer ma specjalne fixpointy do mocowania bagażnika, to przedstawiona wersja kompletnie odpada - po co łapy, skoro można lepiej i taniej?
piomic - 13-09-2010, 21:29
macior napisał/a: | co do spalania to szacuję, że pudełko na dachu dokłada średnio ok 1dm3/100km | U mnie odjęło. No ale prędkości były mniejsze.
macior - 14-09-2010, 06:58
piomic napisał/a: | U mnie odjęło. | może założyłeś dogórynogami i zmniejszyło Ci siłę docisku - uważaj, uważaj, bo wystartujesz
piomic - 14-09-2010, 22:09
Nie, tak hałasował, że 130 nie przekraczałem ale chyba większy wpływ miało delikatniejsze używanie gazu.
macior - 15-09-2010, 06:41
piomic napisał/a: | 130 nie przekraczałem | u mnie instrukcja przyklejona wewnątrz box'u zabrania jazdy pow. 130, ale i przy 150 nie urwało dachu (instrukcję zauważyłem później )
mkm - 20-09-2010, 02:49
macior napisał/a: | piomic napisał/a: | 130 nie przekraczałem | u mnie instrukcja przyklejona wewnątrz box'u zabrania jazdy pow. 130, ale i przy 150 nie urwało dachu (instrukcję zauważyłem później ) |
Na szczeście konstruktorzy tych dodatków przewiduja pewien margines bezpieczeństwa.
Tak przy okazji, czy oglądał ktoś (lub czytał) testy gdzie ktoś sprawdził co z "dodatków" odfruwa przy jakich prędkościach?
jaca71 - 20-09-2010, 08:48
mkm napisał/a: | Tak przy okazji, czy oglądał ktoś (lub czytał) testy gdzie ktoś sprawdził co z "dodatków" odfruwa przy jakich prędkościach? |
Problemem nie jest odfruwanie przy wysokich prędkościach. Problemem jest wypadek - wtedy boks działa jak działo dużego kalibru
Luk napisał/a: | Ponieważ Lancer ma specjalne fixpointy do mocowania bagażnika, to przedstawiona wersja kompletnie odpada - po co łapy, skoro można lepiej i taniej? |
Chociażby po to by uszczęśliwić posiadaczy wersji amerykańskich, zero "fixpointów"
macior - 20-09-2010, 09:51
jaca71 napisał/a: | Chociażby po to by uszczęśliwić posiadaczy wersji amerykańskich, zero "fixpointów" | rozumiem Twój punkt widzenia (swoją droga nie miałem pojęcia, że w amerykanckiey wersji nie ma fixpointów)
ale wyjaśnij co masz na myśli pisząc o "dziale..."
wg moich roztrząsań rzeczywiscie problemem nie są siły ssania czy docisku ze strony box'u, ale siły styczne na granicy mocowania, czyli te ścinające niezbyt bogate przekroje śrub mocujących, co szczególnie może mieć znaczenie przy nagłym hamowaniu (bo przyspieszeń się chyba nie musimy obawiać )
jaca71 - 20-09-2010, 10:18
macior napisał/a: | ale wyjaśnij co masz na myśli pisząc o "dziale..." |
Wszystko co jest w boksie przy uderzeniu wylatuje z niego i leci z predkością samochodu sprzed wypadku
Poszukaj na youtube crash testów z boksami
macior - 20-09-2010, 10:24
jaca71, dzięki za poradę! muszę jeszcze opracować system zdalnego otwierania "lufy" i przystępuję do rozprawy z tymi co na odcisk mi nastąpili
(szkoda, że efekt będzie raczej podobny do działań "boskiego wiatru")
|
|
|